Медальони разни

преди 19 години 7 месеца #12720
Е, Миро, радвам се, че се върна във форума. Усещаше се липсата ти през последната година.

Надявам се, че не ми се сърдиш, дето те споменах в началото на темата. Освен това съм в процес на избиране на медальон от колекцията ти! ;-)

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 19 години 7 месеца #12722
LETO, аз никога не съм го напускал :-) Всяка вечер минавам оттук.
Този форум и сайта, разбира се, ми дадоха импулса да правя това, което правя. Не си падам много по приказките, предпочитам тихомълком да действам. ;-)
Подготвям и нови изненади, здраве да е само. :-)

преди 18 години 11 месеца #21459
Наскоро приятели ми подариха медальон с Розетката от Плиска. Когато го погледнах, ми стана ясно откъде са го и взели - БНС.
Ето им и сайта с розетката;
bns.gvardia.net/component/page,shop.prod...rtuemart/Itemid,121/
Това, което ми пратиха е изработено от хром-никелова стомана с диаметър 4 см.(то си е записано по долу)
Погледнете сега и розетката от сайта, който Георги_НЗ е посочил.
jewelry.hit.bg/index1_3.html
Хайде сега, открийте приликите и разликите. Нямам предвид изработката, а самата розетка. Разположението на лъчите в долната розетка е аналогично като това от аватара на Запознат. Горната, продавана от БНС обаче е изместена. Някой ще каже - голяма работа. Проблемът е, че един символ или дума, поставен/прознесен по различен начин променя значението. Масоните използват Тан-ак-ра, вместо Тангра. Християнският кръст, обърнат надолу вече придобива сатанински смисъл. Така и при розетката са направени някои "неволни" неточности, които тръгват от нашите масони "археолози" и "историци" като Божидар Димитров или Николай Овчаров. Оттам ювелирите, без да искат, копират тези неточности и хората масово носят нещо, което въобще няма никаква реална символика, ако не и по-лошо. В галерията пускам снимки на оригиналната бронзова розета, открита през 1961 от проф. Станчо Ваклинов в големия басейн при централния кръг на Медното гумно в Плиска. Тя е с диаметър 5 см. От страната на българските руни както виждате има удебеление с малък отвор. Символа IYI e от ДРУГАТА страна. Никъде няма да откриете по интернет обаче информация за това, към кой лъч точно върха Y е ориентиран. А това има значение. Единственият начин е да отидете до археологическия музей и да го видите, но по последни сведения, свещенната розета мистериозно е скрита за посетители.
Оригиналният ориентир на Y е към знака на Янкул. Това му е и най-логичната ориентация, като главния соларен символ. Всичко останало, което имате като ювелирна изработка е леко неверно. Размер, материал, ориентация, дори начин на окачване.
Свещенната розетка не е предназначена да виси на гърдите на човек, иначе халката щеше да е на някой от лъчите. Тя е така направена, че свещенният символ IYI да гледа към майката Земя. Руническите символи да са насочни пък към Отключеното Небе. Окачена на връв (като радиостезично махало), тя започва да се клати в присъствието на природен дух (онгъл) или друг вид енергия, което казва на притежателя (колобъра), че не е сам и може да започва свещенодействието.
Предполагам, много хора по подобен начин като деца са викали духове, с пръстен, окачен на конец.
Ето снимка на една подобна фалшификация. Изглежда много стара, но е просто реплика (в случая дори самите символи пробиват розетката), от която вероятно майсторите на БНС са взели модела.
jones.blog.bg/photos/1715/original/50951380_a868db92b4_m.jpg

преди 18 години 11 месеца #21461
Ако някой има възможност да отиде до НИМ/АМ или където пише последно, че е АМ-ната и да провери дали розетата е още там. С оглед последните събития, убеден съм, че няма да я намери, глътната е в някой търбух.

преди 18 години 11 месеца #21462
Аз нося розетата показана на личния сайт на съфорумеца Миро и правена от него.

Като гледам снимката с оригиналната розета предполагам на горната страна с руните в средата вероятно е имало нещо. Дали не е било камък?

А оригиналната розета сигурно вече е зад граница. Може би сега някой миризлив и тлъст равин се чуди за какво може да се ползва на практика.
Но работеща схема едва ли някога ще намери. И още по-малко вероятно е да я изпълни.

Това съобщение е редактирано от georgi_nz на 24.9.2007, 16:09

преди 18 години 11 месеца #21466
значи слънцето трябва да показва север, нали така? т.е. да сочи нагоре, към слънцето, ако го носиш на врата?

преди 18 години 11 месеца #21501

Елтимир писа: Схемата си работи. Точно затова някои като БНС произвеждат Седмолъчицата с разместени и дори измислени знаци.

И още по-лошо-отрязаха единия лъч, за да сложат пламък някакъв си ... Също голяма грешка е според мен, че знаците са изрязани през цялата дебелина на метала, защото обърната обратно такава Розета даже не ми се мисли какво излъчване има. Но всеки с акъла си, а за мен най-важното е вътрешното усещане :-)

преди 18 години 11 месеца #21546

Миро писа:

Елтимир писа: Схемата си работи. Точно затова някои като БНС произвеждат Седмолъчицата с разместени и дори измислени знаци.

И още по-лошо-отрязаха единия лъч, за да сложат пламък някакъв си ... Също голяма грешка е според мен, че знаците са изрязани през цялата дебелина на метала, защото обърната обратно такава Розета даже не ми се мисли какво излъчване има. Но всеки с акъла си, а за мен най-важното е вътрешното усещане :-)

Точно това е. Най-важното е вътрешното усещане. По тази причина, колобърските атрибути, както и всички тези сакрални предмети са били изработвани от много чисти по душа майстори, които са го имали това вътрешно усещане. Според тангрианството тези ковачи, както са известни, са били надарени от Хор и уважавани от древните българи, на едно ниво с народните лечители, баячите и помощниците на колобърите.
Миро, имам и едно конкретна молба към теб - виждаш оригиналните снимки, диаметъра на Розетата го имаш, с елементарна сметка можеш да изчислиш и този на вътрешния кръг. (погледни от долната страна, че е издаден, символизиращ слънцето). Материала също ти е известен - бронз.
Нека символа IYI да си е от другата страна и халката, с която се закача да не е на лъча, а както си е - в централния кръг и ориентирана по същия начин. Като се замисли човек, ако тя (халкичката) се завърже откъм горната страна (към лъча на Слънцето), е възможно и да се използва като медальон, макар и да е леко изправен, заради точката на окачване. Символа IYI ще дойде откъм гърдите, ориентиран нагоре.
Ако изработиш такова нещо - то ще е най-близко до оригинала, и на-важното -ще е направено от тангрианин. Едва ли досега има такова изработено нещо.
А за изрязаните през метала символи си напълно прав, отделно някои от тях конструктивно не могат да се изрежат напълно (като триъгълника) и вече нямат нищо общо с оригиналния символ.
Ако там наистина има вложен умишлено друг смисъл - БНС трябва да си помислят какво правят и накъде ги водят. За сега аз само откривам несъответсвия, коментарите ги оставам на други хора

преди 18 години 11 месеца #21552

Символа IYI ще дойде откъм гърдите, ориентиран нагоре.

Навремето, когато мислих по проекта естествено и за този знак се почудих къде да го сложа. Знаех, че е от другата страна, но пък нямаше да се вижда, затова реших да е отпред при другите руни, още повече, че с това не се нарушава конфигурацията му и съответно и излъчването му.

За другото май не те разбрах...мислиш, че трябва друг лъч да е нагоре ли? Избрах именно този, защото в него присъства соларния знак, това което е като равнораменен кръст(поне така беше обяснено някъде, че е соларен знак) и буквата Ж-като Живот :-)

Халката, през която минава синджира може да се сложи отзад на лъча, който сочи нагоре, но си мисля, че ще наруши баланса в композицията. Както съм сложил сега халката-тя е извън Розетата всъщност и си мисля, че е добре.

Радостно е, че се води дискусия за символите, мисля че са важен елемент, но пак ще кажа-най-важното е с какво усещане се носят, с какво вътрешно убеждение. :-)

преди 18 години 11 месеца #21561
"За другото май не те разбрах...мислиш, че трябва друг лъч да е нагоре ли? Избрах именно този, защото в него присъства соларния знак"

Смятам, че твоя ориентир е правилен. Въпроса е, че както и Елтимир казва - трябва да няма промени от оригинала. Тоест, символа IYI трябва да си е отзад. Ако го направиш както е в оригинала на снимката, той ще е изправен нагоре от вътрешната страна до гърдите, ако наистина се носи като медальон. Забележете, че на снимката едната страна на халката е ориентирана точно към този лъч. Долната и страна е между двата лъча. Най-добре би било да се види оригинала, но той вече е покрит предвидливо от същите тези, които пускат фалшификатите с изместените символи.

"Както съм сложил сега халката-тя е извън Розетата всъщност и си мисля, че е добре."

За медальон е добре, но за друго - не. Ако имаш възможност все пак, направи го както е оригинала. Нямам нищо против украшенията, нека да си ги носят хората - ако искаш и от злато им ги направи, но тук и Елтимир го казва, че оригинала трябва за малцината хора, които наистина вярват. Просто е дошъл този момент, защото те ще имат нужда от тази защита. Обръщам се именно към теб, Миро защото и някой друг да го направи, то ще е за пари. При теб има и вътрешно чувство.

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.