САРАКТ що е то и има ли почва у нас?

преди 18 години 1 седмица #31400
Длеч съм от мисълта, че съм открил "топлата вода"...! Съгласен съм, че и като информация не съм изнесъл нищо ново (поне за запознатите с темата и Българската история)..! Това което се опитвам да правя, е да тълкувам малкото което се знае по въпроса, като изхождам от "малкото към голямото" и обратното... Има една поговорка: Ако искаш да ядеш круши, не засаждай трънки и глогинки...! Логиката ми е подчинена на тази народна мъдрост, като в никакъв случай не твърдя, че е най-вярната...! В древноста Тангра е сключил един вид договор с дедите ни...! Договор с определени условия...!! Дадено ни е познание и мъдрост, дадена ни е съзидателна сила, дадени са ни и закони - неизменни вселенски закони по които да живеем и да ги разпространяваме, за се превърнат човеците в Хор-а...! Сигурен съм, че Саракт-а е част от тези висши закони, чиито условия не са променливи! Създателят е казал, че така трябва да бъде и това е единствения начин нещата да се случват... Страхувам се, че пътят посочен от Абсолюта е единствения верен път...! Страхувам се, че ако Свещената кръвна линия е прекъсната, въздигането на нов Български Саракт е невъзможно...! Казно с други думи: Имаме каруцата, но ни липсват воловете...! Възможно е да не съм прав...?! Възможно е в "Книгата на Завета", да е посочен и друг начин...?!! Аз лично не вярвам в това, обаче...! Света се е променил много през последните 8 000 години (от потопа, насам)....! Много от това което ни е дадено е загубено, разграбено и разпиляно...! Били сме вътре - сега сме на вън, а ключа от вратата през която трябва да се върнем ни липсва...
Има едно НО, обаче...! Едно огромно Българско НО...! Там ли трябва да се върнем - от където сме дошли - в началото...?! Или трябва да отидем някъде другаде...?!! Съдбата на народа ни циклична ли е, или линейна...?! Може да сме загубили почти всичко, което сме били, но какво ни е останало...?!! Останала е Българската кръв, която тече във вените ни...!! Останала е и земята, която ни е отредена...! Какво още ни е необходимо, за да въздигнем Саракт-а отново...?!! Според мен е необходим нов "договор" с Тангра... Не мисля, че е невъзможно, защото както няма истински родител, който да се отрече от децата си, така и Тангра няма да ни остави да изтечем, като пясък между пръстите на ръката му...! Историята ни го доказва...! Това което е необходимо за да "познае" бащата децата си е любовта и вярата в него...! На Българския народ му трябва любовта и вярата в Тангра, за да завибрира отново кръвта ни (на целия народ, а не на 2-ма, 3-ма) и тогава ще стане чудото за което всички в този сайт се молим всяка сутрин (надявам се)... Ще ни бъде дадена нова цел, ще ни се даде нов закон, ще бъде посочен нов Кан-Колобър, и Българският Саракт ще бъде въздигнат...!! Един нов Саракт, с един нов Завет - едно ново начало от безбройните които е писано да изживее рода ни....

Ден-Грее

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 18 години 1 седмица #31401
Имаме и воловете,но ние трябва да ги впрегнем и да орем...и както казваш не става с един двама...трябва всички да се включим...Аз не съм по различна от теб-и не зная кой знае колко,но преди време в един разговор ми беше даден бонус,който проумях.Може много да си чел и много да знаеш,но не използваш ли аналогичния си ум ,тези познания не ти вършат работа.При следващо влизане ще се опитам да предам част от това което мисля...ще се спра и на някои от думите ти...ако съумеем да бъдем безпристрастни и толератни ще се получи интересна тема...Защото болшенството които четат тук са като нас-желанието за възраждане на родното и българското е повече от познанието и пътищата за напред.Има понятия ,които трябва да се знаят и да се асимилират.Аз съжалявам,че не бих могла директно и в прав текст да кажа знам това и това...тук има враждебно приемане и елеминиране на най-съкровенното желание у човека да допренесе с нещо за идеята...На няколко пъти съм опитвала да поведа подобна тема,но опита ми се разпада в зародиш...Знам че това са неосъзнати човешки реакции,но аз също съм с човешки реакции...както и тези,които биха могли тук да ни разяснят доста от познанието,не го направиха,защото явно не сме готови за това.

преди 18 години 1 седмица #31402
Предлагам, че е добре в тази тема да не се дискутира Саракта в миналото, а възможно ли е да бъде създаден Саракт в настоящето използвайки като Основи Стария. Все пак доста вода е изтекла...времената се менят... Както казва Парадокс: "Далеч съм от мисълта, че съм открил "топлата вода"...! "Топлата вода" ще бъде открита според мен, ако в сегашните условия в България е възможно да се осъществи създаването Му. И както казва Мещера в подзаглавието: "и ние в него" едва ли е имал в предвид Стария...
Ако се погледне в насоката която давам, моето мнение е, че в сегашния момент това е невъзможно да се случи в България. Трябва просто изневиделеца/изведнъж/ да се появи една друга България, с друга съвсем различна система/Саракт/, която всички Българи да виждат и да чувстват, че работи с тяхна помощ и за тях. По обясними причини на вас ви е ясно, че това е невъзможно да се случи. Оставям настрана Казахстан, който е дискутиран в други теми и даван за пример, като процесите там вървят постепенно и към добро за нацията им. Но Казахстан не е България все пак... Мнението си е мое и бих бил радостен ако някой опровергае песимизма ми.
Не казвам, че миналото не е важно като онзи чифут в другата тема. Важно е, и то много, но само като знание то едва ли ни би вършило работа предвид обстановката в която живеем... Практика трябва...
Накрая пускам една мисъл/не помня от къде съм я взел, може и да е от този форум/ и може да кажете, че не за темата, но помислете върху нея. Някой може и да ме разбере какво имам в превид...:

" Когато бях млад и свободен и Въображението ми не знаеше граници, мечтаех да променя света. Като започнах да остарявам и помъдрявам, открих, че светът няма да се промени, така че поукротих стремежите си и реших да променя само страната, в която живеех.
Но и тя изглеждаше непоклатима.
В залеза на моя Живот, в последен отчаян опит се залових да променя поне моето семейство, най-близките ми, но уви, те не искаха и да чуят.
Сега, когато лежа на смъртния си одър, внезапно прозрях: ако най-напред бях променил себе си, тогава, чрез моя собствен пример щях да променя семейството си.
Вдъхновен и насърчен от моите близки, щях да мога да направя и страната си по-добра, а Кой знае, може би дори щях да успея да променя света."

преди 18 години 1 седмица #31404
И според мен това, което е било, ще си остане в там където е било - в миналото...! Въпроса е дали и до колко стария модел е приложим днес...?! Ако е, тези които са наясно с подробностите (сигурен съм, че поне един от тях редовно влиза и чете в този форум) да отсеят сеното от плявата и да (потребното от непотребното) и да ни го поднесат в чист вид макар, че лично аз бих искал да знам всичко (признавам си)....! Има и нещо друго...!! Вярвам в максимата: Попитай и ще ти се отговори...! Дали задаваме правилните въпроси...?! И това ме гризе от вътре... От време на време, когато някой от нас успее да напипа сърцевината на някой въпрос или проблем, тук се появяват и пишат епизодично - хора за които имам чуството, че знаят много повече от колкото казват...! Имам предвид знание породено от разполагането и боравенето със конкретна автентична информация по аспектите на всеки един въпрос или проблем разглеждани в този сайт (и не само в този...), още от самото му създаване...! Ако навремето Елтимир е проговорил против волята им, е трябвало да му запушат устата още тогава...!! Сега е вече късно... Хиляди хора тръгнаха по този път и връщане назад няма...! Каква е целта на това полу-мълчание...?!! Нещата да отмрат от самосебе си или да се развият по естествен път...?! Понякога имам чуството, че съм като човек, който върви с опипване в тъмна стая, а някой удобно е седнал във фотьойла и го наблюдава с усмивка...! Лично аз имам нужда от помощ - малко повече информация, за да имам на какво да стъпя... Само с интуиция не става....!

преди 18 години 1 седмица #31405
Саракт е нещото, което мнозинството от сегашното човешко общество просто не е чувало. Как можем да говорим за разпространението му по света, камо ли в нашата държава след като за Саракт се говори в този сайт и от време на време в някоя книга? Обществото ни разчита да го води този, който вика по-силно и качествено, тоест да се "рекламира". Идеи като Саракта са малко рекламирани и за да говорим за приемането на Саракта, като начин на обществен строй трябва да променим религиозните възгледи на хората, тоест да се върнат към тенгрианството. Саракт с християни, мюсулмани, сектанти и атеисти е немислимо нещо. Тук се изказва хипотезата, че Саракт без царска кръв е немислим. Отчасти съм съгласен с това твърдение. Все пак има неща, които ме карат да се замисля, че има изход:
- Идеята за скритите кръвни линии - тази моя идея се уповава на мъдростта на колобрите от първото или второто българско царство, а защо не и колобри от Волго-Камските Българии да са осъзнали бъдещите беди на тези държави и да са осигурили тайнствено прехвърляне и укриване на ценни артефакти и представители на управляващата кръв. Къде? Нямам представа. Лично аз имам няколко предложения, но не мисля че е разумно да се произнасят. Тази идея се крепи на вярата, че тогавашните мъдреци са осъзнали, че се намират във война с враг, чиито армии не носят негови знамена и не знаят за кого всъщност се бият. Определено мисля, че има голямя доза шанс през вековете да са останали тайни колобърски общества, които са предавали мъдростта от баща на син или друг подобен метод, както и да са работели тайно по съхраняването на царската кръв някъде.
- Идеята за новата кръвна линия се уповава на вярата, че тази кръв ще се появи в труден за хората момент от човек, който ще поведе хората и ще ги изведе от хаоса, който ще царува тогава. В обществото ни да си лидер е опорочено понятие. Хората свързват това с присвояване на властта за лични или семейни облаги,лоша оценка за управниците от управляваните, често пъти лидерите завршват преждевременно земния си път с чужда помощ по неизвестни нам причини. По-лесно е да се грижиш за собствената си кожа, да поемаш инициативи за собствени облаги и да не поемаш отговорност за съдбите на своите събратя. Така е по-лесно, защото сами си патим от собствените си грешки. Така се стигна до селекционно подбрано общество(селектирано от кого? Оставям на вашата фантазия), което да оставя по-високите организационни въпроси касаещи живота ни на първия, който прояви инициатива. Така стигнахме до ситуацията при която държавата ни се управлява от небългари, а всеки нагърбващ се с политика българин бива или прикачен, да обикаля като електрон към действията на някой небългарин, или бива заклеймен и действията му саботирани или бива убит превантивно. Та идеята ми беше, че при евентуалният хаос в един бъдещ труден момент самият факт, че българин поема някаква инициатива да внесе някакъв обществен ред е първото чудо, което е нужно на Саракта. Второто Чудо ще е ако този българин, е запознат с идеята за Саракта и се опита да я приложи на практика веднъж поемайки юздите. Третото чудо ще бъде, ако този същия е и практикуващ тенгрианин. И четвъртото най-важно чудо би било, ако успее да сработи първите три фактора в работещ механизъм. За мен това би било достатъчен повод да нарека този човек Кан. Да спечели уважението на хората си като лидер, да наложи обществения строй Саракт, уплътнен от духовната си компонента тегрианството над народа си и последния да е доволен от постигнатото.
И в двата варианта "тайни кръвни линии" и новосъздадената кръв виждам единствена възможност за реализация, в момент на голяма световна криза. Защото в царящият тогава световен хаос коригиращите сили на съвременните властимащи ще бъдат сведени да минимум. Възможно е да има и начин, да се постигне това и преди това, просто аз не го виждам.

преди 18 години 1 седмица #31406
Bogatir, не съм съгласен с едно нещо в поуста ти...! Във Велика България т.е. в Саракт-а са съжителствали много различни етноси освен Българския изповядващи различни религии...! Едни са излизали от Саракт-а, а други са идвали на тяхното място...! В него е имало място за всички, затова и много учени напоследък когато говорят за Българската държавност в миналото използват термини като "Български супер етнос" и "Либерално царство"...! Обединителния елемент в супер държавите (империите) на дедите ни е бил закона и държавната структура, описани по-горе в темата...! Цитирам ти част от законите на Торе:
-Ако някой владетел или боян (шаман) тайно приемат друга вяра, те се екзекутират. Ако един прост българин приеме друга вяра и го запази в тайна, той се лишава от цялото си имущество, носа и ушите, набива се и се прогонва от рода. Ако кой да е българин открито приеме друга вяра, той се лишава от всички звания, цялото си имущество и престава да бъде член на рода, но не се прогонва и не се наказва като безчестен човек. ( www.voininatangra.org/modules/xfsection/...le.php?articleid=239)

Така, че тезата ти, че със християни, мюсюлмани и т.н. Саракт не се прави е грешна...! За всеки има място под слънцето, стига всеки да си знае мястото...! Религията не определяща за това дали някой е добър човек и гражданин на една държава...! Всеки има правото да вярва в каквото иска, стига да е наясно, че всяко негово решение е и отговорност...!

Като се заговорихме по тази тема, се сетих за нещо което писах преди доста време в една друга тема и ще си позволя да го цитирам:

"Дошъл съм тук по своя собствена воля, за да бъда част от цялото...!
Цялото зависи от благоденствието на всеки един, който е част от това цяло...!
За да благоденства всеки един от цялото, той трябва да прави същото и за тези до него, както за себе си...!"

Мисля, че този цитат може спокойно да бъде заложен в основните принципи на един бъдещ Саракт...

преди 18 години 1 седмица #31408
Не отричам да е така, както казваш. Не мисля, че съм достатъчно запознат. Все пак тези закони, които ти цитира наистина потвърждават думите ти. Но според мен това са били закони опитващи се да предпазят българската държавност от чуждо влияние. В тях сурово се наказват хората пазещи в тайна или са излъгали в това, че са сменили или изповядвали друга религия. Знаейки наказанията много малко хора са щели да нарушат тези закони. Но защо са искали българските държавници да знаят религиозната принадлежност на всеки човек? Не е ли това право на личен избор, некасаещ другите хора? Ами не е според държавниците. Според мен тези закони са целели да открият предварително хора от държавния апарат или кандидатстващи за държавни или военни постове, които да получат правилното назначение или съответно да не го получат. Съмнявам се, че за тогавашните държавници е било все едно дали ще ги управлява християнин, мюсулманин или тангрианин. Нито пък на някой от другите високи постове. За това, че българите са били толерантни към другите религии не се съмнявам, тъй като ако е вярна тезата че произхождаме от Централна Азия(или ако временно сме мигрирали в този район) то ние сме имали смесване на културите с Индия и Персия. За Индия имам предвид хиндуизма, който за разлика от повечето западни религии, включително мюсулманството не е разчитал на агресивни методи за разпространение, като мисионерство, военни кампании и т.н. Едва в последните 20-30 години Индийското правителство приема малко по-агресивни стъпки за налагане на хиндуизма сред населението си поради конфликтното и изостряне на отношенията с мюсулмански Пакистан.
Друг тогавашен съсед на българите са били Персите, които въпреки официалната им религия Зороастризъм са били толерантни към всички други етноси и религии.
Така че си мисля, че тази толерантност е била присъща за българите още тогава. Въпроса е до каква степен друговерците са участвали в държавното управление?

преди 18 години 1 седмица #31417
Държавата преди всичко са хората които я населяват и се самоопределят като нейни граждани...! После идва всичко останало...! Саракт-а неможе да съществува сам по себе си...! Относно това, дали друговерци могат да учстват в управлението, ще ти отговоря по следния начин: За мен е важно на върха да има Кан-Колобър в пълния смисъл на думата...! За да е такъв смятам, че е ясно каква трябва да е вярата и етноса му...! За мен е важно да има Колобърски съвет в пълния смисъл на думата...! За да е такъв пак смятам, че е ясно какви трябва да са вярата и етноса на членовете му....! От там нататък, кой какъв ще е - е волята на Тангра и на Кан-а...!

преди 18 години 4 дни #31452
За да не отварям нова тема ще попитам тук- какво означава знакът на началната страница, на картинката, на която пише
"Тангра- това е земята
Тангра- това е небето
Тангра- това сме ти и аз"
?

преди 18 години 4 дни #31454
Уместен въпрос. Аз също не знам какво означава. Елтимир и админите трябва да знаят.

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.