Само не разбрах,Вие отричате Христос или се бъркам..!?

преди 20 години 5 месеца #5150

славея писа:

Azerath писа: Ако сме Българи нека вярваме в Българското! Това е моята скромна позиция.

не съм дошла да дразня или да откривам християнски теми, друг ги е открил. Но да се вярва в българското - това ми прилича все едно на чакаме българин да направи научните открития, които са направени не от българи велики, кой знае защо, даже често именно от гадни, мръсни чифути, а дотогава да живеем като шебеци по дърветата.

"От кланетата в Бояджик по чудо оцелява Иван Атанасов - баща на световно известния по-късно в САЩ Джон Атанасов -създателя на компютъра. Турският ятаган само резнал челото на Иван (бебе тогава!), а баща му Атанас бил убит. На 13 години Иван Атанасов емигрира в САЩ заедно с буйчо си Константин. Ако ятаганът (или по Божията воля!) не го беше пощадил, как ли щеше да изглежда днес светът без компютри?!..." - из книгата "Геноцидът и Холокостът над българите" от Г.Войнов
Темата беше заключена.
преди 20 години 5 месеца #5151
Съжалявам, но съм длъжна да отговоря.

Кръст - това е геометрия на две отсечки. Могат даже да не са под прав ъгъл, а защо това да е християнският кръст, това не можах да схвана. Не разбирам, претендирате, че тенгрианството е пророкувало кръстната смърт на Бога чрез някакъв символ? защото тя е пророкувана в смисъл на страданието и саможертвата Христови в Стария завет, а кръстните геометрични фигури не виждам какво общо могат да имат преди Бог да умре и възкръсне, за да ни спаси от греховете.

Православието пък воюва срещу простотията именно не канонизирайки някакъв конкретно кръст - шестконечен, осмоконечен или друг - за единствено правилният. Защото без смисъл, всяка геометрична фигура просто си е това и нищо повече - геометрия.

Песнописца и честнаго Богоглагольника,
Церкве наказателя и учителя и врагов сопротивоборца Иоанна воспоим:
оружие бо взем - Крест Господень, всю отрази ересей прелесть
и яко теплый предстатель к Богу всем подаёт прегрешений прощение.
Темата беше заключена.
преди 20 години 5 месеца #5152
syglasna sym напълно с написаното от Войнов. Джон атанасов, да, но никой друг. Нямаме даже ни един нобелист.
Темата беше заключена.
преди 20 години 5 месеца #5153

славея писа: Не разбирам, претендирате, че тенгрианството е пророкувало кръстната смърт на Бога чрез някакъв символ? защото тя е пророкувана в смисъл на страданието и саможертвата Христови в Стария завет, а кръстните геометрични фигури не виждам какво общо могат да имат преди Бог да умре и възкръсне, за да ни спаси от греховете.

Извинявай - ама доколкото си спомням от това което съм чел - не ми е останал спомен в стария завет да пише нещо за христос, и ако се не лъжа за него са писали само в разните му там евангелиета - които стават основа за така наречения "нов завет" - интересно определение за нещо от което така и не разбрах какво е "завещано"! :confused:
Темата беше заключена.
преди 20 години 5 месеца #5154

TanCron писа:

славея писа: Не разбирам, претендирате, че тенгрианството е пророкувало кръстната смърт на Бога чрез някакъв символ? защото тя е пророкувана в смисъл на страданието и саможертвата Христови в Стария завет, а кръстните геометрични фигури не виждам какво общо могат да имат преди Бог да умре и възкръсне, за да ни спаси от греховете.

Извинявай - ама доколкото си спомням от това което съм чел - не ми е останал спомен в стария завет да пише нещо за христос, и ако се не лъжа за него са писали само в разните му там евангелиета - които стават основа за така наречения "нов завет" - интересно определение за нещо от което така и не разбрах какво е "завещано"! :confused:

шегувате ли се? :-D
Темата беше заключена.
преди 20 години 5 месеца #5155
Не не се шегувам - казвам само какво ми е останало "в главата" - ще ме просветлиш ли по въпроса?Пък и така и не разбрах в краина сметка "християните" - било то православни или католици или там каквито и други да има по кой от двата завета се водят и следват - стария или новия?
Темата беше заключена.
преди 20 години 5 месеца #5156
В действителност Христос са го разпнали на Т-образен "кръст", но защо кръстът става символ на християните и защо толкова късно? Защо освен класическия кръст, навсякъде се използва и равнораменния кръст, както и първоизточниците - отворената и затворена Свастика? Елтимир е отговорил на тези въпроси по-горе. Ето ти един сайт за ограмотяване: bgrasa.hit.bg (последното се отнася за г-жа чучулигата :-D )

Това съобщение е редактирано от Севар на 23.3.2006, 1:47
Темата беше заключена.
преди 20 години 5 месеца #5157

TanCron писа: Не не се шегувам - казвам само какво ми е останало "в главата" - ще ме просветлиш ли по въпроса?Пък и така и не разбрах в краина сметка "християните" - било то православни или католици или там каквито и други да има по кой от двата завета се водят и следват - стария или новия?

Ох, съжалявам, но мисля, че говоря с един и същи човек, който се логва от различни никове и ми се подиграва.
Добре, ще ни съди сам Господ Иисус Христос, Който е дал много ясни заповеди и кое и как да се отнасяме към ближния и себе си, в обществото и доколко обществото ни засяга въобще. За старозаветните пророчества за Бога - ами те са поразително конкретни, аз лично обичам тия от псалтира, а те са на няколко места, помазването Му от Бога, пробиването на ръцете Му и нозете Му, предсмъртният Му вик - Боже, Боже, защо Ме остави, това че за дрехата Му хвърлят жребие - 21 псалом, всичко това е описано в Нзавет после; молитвата Му в градината.
Други пророчества имат пророците, исаиа ипр, но нека да Ви обяснява великият колобър, защото ще каже, че тука проповядвам и развращавам. :-D

задайте си в гугъл "Стар Завет" Пророчества и ще Ви излязат всякакви четива.

...[21:2] Боже мой, Боже мой! (чуй ме;) защо си ме оставил? Далеч са от спасението ми думите на моя вик.
[21:3] Боже мой! викам денем - и Ти не чуваш, и нощем - и няма за мене мира.
[21:4] Но Ти, Светий, живееш посред славословията на Израиля.
[21:5] На Тебе се уповаваха отците ни; уповаваха се, и Ти ги избавяше;
[21:6] към Тебе викаха, и биваха спасявани; на Тебе се уповаваха, и се не посрамяха.
[21:7] Аз пък съм червей, а не човек, гавра за човеците и презрение у народа.
[21:8] Всички, които ме виждат, ругаят ми се; клатейки глава, думат с уста:
[21:9] "Той се уповаваше на Господа, нека Го избави, нека Го спаси, ако Му е угоден".
[21:10] Но Ти ме извади из утробата, вложи в мене упование още в майчините ми гърди.
[21:11] Още от утроба на Тебе съм оставен; от утроба майчина ми Ти си мой Бог.
[21:12] Не се отдалечавай от мене, защото скръбта е близо, а помощник няма.
[21:13] Множество телци ме обиколиха; тлъсти бикове васански ме окръжиха,
[21:14] разтвориха уста против мене като лъв, който е гладен за плячка и рика.
[21:15] Аз се разлях като вода; всичките ми кости се разглобиха; сърцето ми стана като восък, разтопи се в моята вътрешност.
[21:16] Силата ми изсъхна като чиреп; езикът ми прилепна о небцето, и Ти ме сведе до смъртна пръст.
[21:17] Защото псета ме окръжиха, сбирщина злосторници ме обиколи, пробиха ми ръце и нозе.
[21:18] Можеше да се изброят всичките ми кости, а те гледат и си правят зрелище от мене;
[21:19] делят помежду си дрехите ми и за одеждата ми хвърлят жребие.
[21:20] Но Ти, Господи, не се отдалечавай от мене; Сило моя! побързай ми на помощ;
[21:21] избави от меч живота ми, и от псета - самотната ми душа;
[21:22] спаси ме от устата на лъва, и от рогата на еднорогите, като чуеш, избави ме. ...
Темата беше заключена.
преди 20 години 5 месеца #5158
В действителност Т образните кръстове освен на шанатви йеховисти, на други не са им са се привидяли. И Спартак ли на т образен кръст, хайде сега. :-D
Но че не е имал формата на даденото от елтимир - с нищо не се е и доближавал. Имало е и табела отгоре, че е цар Иудейски, това е описано - формата на кръста значи, в Писанието. Къде са я заковали тази табела, ако е бил Т образен и кога са екзекутирали римляните не на кръст, а на Т, но всичко това не е важно, де. :-D
Темата беше заключена.
преди 20 години 5 месеца #5159

славея писа: Добре, ще ни съди сам Господ Иисус Христос, Който е дал много ясни заповеди и кое и как да се отнасяме към ближния и себе си, в обществото и доколко обществото ни засяга въобще.

Хмм , тука пак нещо ми се губи - та значи по моите спомени - в стария завет бог отрежда 10-те заповеди на моисей - а сега долкото разбирам по твоето писани по-горе те са от исус христос - тука нещо не мога да схвана - в крайна сметка кой ви е отрдил заповедите които и без това не зпавате (имам предвид вярващите християни)?И като цяло съм крайно обуркан относ това християните чии заповеди следвате - тези от стрария завет или тези от новия или някакви други?
Темата беше заключена.

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.