Чикиите на Серафимов в студията му БАЛКАНСКИЯТ ПРОИЗХОД НА СТАРОБЪЛГАРСКИЯ

преди 5 години 2 седмици #57226
Колкото до това защо алпът Угер Шегор е представен на тази плоча като некакъв Сбелсурд, глейте ся, Шегор един път е пазител на небесният огън, втори път е вахана на Кубар Бабай Баръс - Гръмовержецът. Кубар Баръс язди Мал Шегор, както Сомор е вахана на Шегор, но това не е отбелязано митологично в епосите, така ясно, освен фактът, че Шегор е любимият на Сомор. Но, Баръс язди Шегор като Мал Шегор, не като Угер. Все по-често ще отбелязваме тази много важна зависимост с напредването на годината Шегор.

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 5 години 1 седмица #57228
Aко не се сещате накъде ви води Павла Серафимова Спародокова с неговият неотракизъм, да ви каа? Сакате ли? Мой и да не сакате, ма аз ша ви каа: прави ва еничаре! Еничарството по тия земи не идва с Османската империя, то е отколе присъщо на серафимовите траки;))), чието нагаждачество и раболепие е пословично, то е психология, характер! Вие, отде мислите, че идат наште чифликчии и чорбаджии по османско, дето са либят с пашите и агите и ги наричат бейове?;))) Ами носят си го този ген! Едно е Вълчан войвода, например, друго е некой бей с българско име;))) А, нема какво да говорим за владетели от рангът на Амедаа Тъмръшки, той е съвършеният продукт на това еничарство, завършекът на неговата еволюция, тъй да се каже;))) Вижте как го пишат: "Светилището на нимфите е бил дом на римския пълководец от тракийски произход Тит Флавий и неговата любима жена Клавдия Монтана. Той е получил земята като награда за вярната си служба към Рим. " Е? Тит Флавий - трак, Клавдия Монтана - тракийка;)))
И сега имаме български деца със западняшки имена и фамилии, просто нищо ново, този много лош ген се развъжда с изклюителна бързина! Да не говорим за еничарите по върховете на политиката;)))
Затова Серафимката ви бута статии от родът "каква е била титлата на българските владетели", един пасквил, който кво да ви каа, основната му задача е да внесе съмнение в българската държавност като Саракт и да я сведе до римско-ромейското разбиране за държава и владетелство! Мноо са итри католиците;)))

Смята се, че имотът край Светилището на нимфите е бил дом на римския пълководец от тракийски произход Тит Флавий и неговата любима жена Клавдия Монтана. Той е получил земята като награда за вярната си служба към Рим. На мястото на лековитите извори те издигнали светилище в чест на нимфите на Афродита.

haskovo.info/154297/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D...sFs8618Ex9mpd5AiXC5Q

Всъщност подобни разкопки, чието начало раболепно постави Ванката Тотев със своите поклони към Тит Флавий Котис на античният театър би трябвало да се именуват "По стъпките на Тит Флавий". Българската политическа класа, психологически днес слугувайки на ЕС изцяло се олицетворява с него. И горе, нема ни един, който да не прави метани на Тит Флавий ! Ни един! Дори ОП-то му правиха метаните с Ф16-ките! Затова се правят разкопки в тази посока, неслучайно, искам да кажа :karte4: :karte4: :karte4:

преди 4 години 9 месеца #57568
Поредната гълвотия на тъпият католик Спаро;))) Скитите не са тракийски народ;))) Това са глупости и много финно изкелефещване по католишки на етнонимията. Скитите са Българи, Българите през желязната епоха и Булгар Аскъп или Българската Степ със столица Джилан (Змия) е тогавашната България! Неслучайно, кана субиги Атай, впоследствие преименува тази държава с името България. Колкото до траките, това са български племена на Балканите, но с един особен недостатък, който и до днес стои. Не са способни на трайна държавност и имат нужда от външен обединител, за да им я създаде. Стига сте чели, този нескопосан католик! Към днешна дата, ще видите как с тракизирането на първи план излиза тази неспособност (поради отхвърлянето на Българите) за трайна държавност. Свидетели ще бъдете наживо. Дано ви уврат простите глави! Какво е ОДриската държава, тъй наречена? Българска Скития на Балканите! Защо достига върхът си при Котис Първи? Ами, защото той от младеж е дружинник в армията на кана субиги Атай, там се обучава и за да не позволи настъплението на елинизма, Атай го слага цар на Тракия. После двамата действат заедно. Когато двамата действат заедно срещу македонците и елините, успехите на Българската държавност са несъмнени и триумфални!

ТРАКИЙСКИТЕ МАЙСТОРИ ЗЛАТАРИ И КОВАЧИ – УЧИТЕЛИ НА ГЪРЦИТЕ
sparotok.blogspot.com/2020/02/blog-post_...64cSDQ4C1lXSg0UdeqE4

преди 3 години 2 месеца #58271
sparotok.blogspot.com/2023/06/iyi.html
СЕНЗАЦИИ ОТ ЕГИПЕТ – КАКВО ПРАВИ ЗНАКЪТ НА ДУЛО IYI В СТРАНАТА НА ПИРАМИДИТЕ?

Какво прави? Траките са го занесли, католик;))) Тва с траките е кат щъркела, дет носи детето в семейството;))) Как съм дошъл тате? Ами, щъркела те донесе, синко;)))
Онзи ден, му нарувах на католика "Слава на Тангра" и "Папата са давръндиса";))) и той вече със статия излиза. Католик, нит си ми на годините, нит на чикийте, а са мериш с мен, а с бориката са мерят само храстите;)))
Интересното тук е, как католика се присламчва към Фол и египтолога Игнатов, който в онова смешно предаване, заедно с Валерия Фол по БНТ, сичку й излиза ;))) Аз не съм виждал толкова жестоко масонско падение като това на Игнатов в това предаване, само че, въпросният не помни как падна като министър на образованието в "Борисов 1"!;))) Оттогава, въпросния е обречен на вечно падане. Дори да съм имал някакво уважение към българската египтология, Игнатов го унищожи в онова предаване по БНТ1. Дори хубавите египтоложки, не могат вече го върна!;))) Аз, такова лизане с течащи лиги не бях виждал на телевизионен екран!
Та тука виждаме, как също като ГЕРБ и ПП-ДБ, католика се колаборира с Фол и Игнатов, само и само, да открадне от Българите - IYI. A, тука проблема е, че само аз съм на този фронт, нема кой да скочи, другите националисти, обикновено неглижират тази фронтова линия, а не разбират , че победата в тази линия ще им даде пълна на другата, политическата... "Слава на Исус"... Къде е сега, таа слава, а? Умря на парламентарните избори, Яга я изяде!;))) Яга изяде "Слава на Исус";))) Много обичам, аз такива, католико-протестантски слогани... Кво да ви кажа, за горкия Серафимов. Момчето иска да стане учен, признат учен. Серафимов, стани докторант на Валерия Фол, признай я;))) и много бързо ще станеш учен траколог!;))) Не играй алтернатива, каквато не си! Ти не си алтернатива, никога не си бил, ти си просто другото лице на Валерия Фол!;))) Ето виж, Мишев, стана там доктор, пише статии, книги... стани бе, целуни ръчичката!;))) Аре, лека нощ!

преди 2 години 7 месеца #58766
ЧЕКИДЖИЙСТВАТА НА СЕРАФИМОВ - ПЪЛНА МАНИПУЛАЦИЯ
sparotok.blogspot.com/2024/01/blog-post_17.html…

www.voininatangra.org/modules/xcgal/disp...pid=15989&fullsize=1

ХАХАХАХАХАХАХАХАХАА
МОЯТ ЛЕК И БЪРЗ ПРЕВОД: "ИМАЙ, МАЙКО ЖИВОТНОТО ЛЪВ ", т.е. нещо като защитна статуетка, талисман или просто подарък, но не е сигурно.

НО, ДУМАТА Е АРСЛАН, ЧЕКИДЖИЙООО КАТОЛИШКА, НЕ Е ТРАКИЙСКА;))) АРСЛАН НЕ Е САМО ТУРСКА ДУМА, ТЯ ВЛИЗА В ТУРСКИЯ, НО НЕ Е САМО ТУРСКА ДУМА, ХХХХМ И ЗНАЧИ ТОЧНО "ЛЪВ", А НАДПИСА Е УНИКАЛЕН. ЗА МЕНЕ ТОВА Е ЕДИН ТЕНГРИЯНСКИ НАДПИС, (НЕКАКВА ОСОБЕНА СМЕС МЕЖДУ БЪЛГАРСКИТЕ ЕЗИЦИ) И КОЙТО ЗАПОЧВА ТАКА
"ИМАЙ МАТИ"... КАТОЛИК, ТОВА НЕ СЕ ЧЕТЕ "ВСЕОТДАЙНА", НЕ, А ТОЧНО, КАКТО СИ ГО ПИШЕ "ИМАЙ" ИЛИ "УМАЙ МАЙКО", a може и да не е въобще това, но следваме твоята логика;))) ПЪК МОЖЕ ДА ГО ПРОЧЕТЕМ ПРОСТО "ИМАЙ, МАЙКО";)))

"ΘIERES – ТИЕРЕС – Терес е представено в особен вариант"

Пълни глупости! ;))) Къде отиваме, какви траки? Боже, какви траки? Какъв Терес?:))) Значението на думата е "животно" и го има в северните езици. Една бърза справка, просто направих;)))

"ARSΔAN". Думата не е "Арсдан", Серафиме, ЛЪЖЕШ ХОРАТА! Не може в началото на текста СЪЩАТА БУКВА да е "А" и да четеш "Имаи", макар, че не е точно "И" според мен е "Йи" или "Йе", защото символа е като руната "сол" във футарка, и според мен не отговаря смислово точно на I, но въобще не съм сигурен, че е "И" или "Йи,Йе", но да приемем;))) Да приемем;)))

Така че, думата е "Арслан"! Турска ли е? Не само:))) Ето ви, това, което, Серафимов, няма да покаже;))), а именно широката палитра на думата "АРСЛАН!

Cognate with Azerbaijani arslan, Bashkir арыҫлан (arıślan), Crimean Tatar arslan, Chuvash арӑслан (arăslan), Kazakh арыстан (arystan), Kyrgyz арстан (arstan), Tatar арыслан (arıslan), Turkmen arslan, Uzbek arslon, Uyghur ئارسلان‎ (arslan).
Compare Erzya арыслан (arislan), Kalmyk арслң (arslñ), Mongolian арслан (arslan, “lion”). Compare the Turkic borrowings Hungarian oroszlán, Adyghe аслъан (aslˢan), Middle Armenian ասլան (aslan), and the given names Persian ارسلان‎ (arsalân), اصلان‎ (aslân), Arabic أَصْلَان‎ (ʔaṣlān).
MIlen Ivanov

MIlen Ivanov: Абсурдно е да се търси унгарска заемка "арслан" по това време... То и за по-късно време е абсурдно. Защото ако има такава, то тя няма как да се появи в един езиков остров в центъра на Европа. Пък и никой не е наричал сфинксовете арслани или аслани... Някой е прекалил с хрониките на Нарния!

Автор
Sparotok
MIlen Ivanov Опитват хората...

И след тва го питат там: Серафимче, как е думата "лъв" на тракийски?:))) И той не я знае! Той не я знае! А, ето защо избягва значението "арслан" - "Лъв". Щот не може да предложи тракийска дума!;))) Ми тва е думата ве....! Тракийската дума за "лъв" е арслан! Ма, как така? Ми така бе.....! И като не може да измисли и глейте къде отива, отива са спасява, тракизирайки евреите;)))

Sparotok
Ivan Arnaudov Понеже думата лъв се среща в семитския акадски като labbu, а и в хамитския египетски като labu, учените смятат, че чрез гр. λέων- лъв, думата е проникнала в Европа. Пропуска се това, че стари балканци са имали свои колонии както в Месопотамия, така и в Египет и то през Бронзовата епоха.

Серафиме, требе се учат тюрските езици, Серафиме, поне за обща култура, Серафиме, за да не ставаш смешен, Серафиме, защото тези тюрски езици са произлезли от древнобългарските такива. А тва гр. λέων- лъв, тъпите гърци, просто са записали с букви самият рев на мъжкият лъв;))), чуйте го и ще разберете, щото те немат своя дума за лъв;))) Немат си арсланчиту, Серафиме, Серафиме, уйдеха па твойте траки у киреча, Серафиме. Сичку е у киреча в таа държава;)))

www.voininatangra.org/modules/xcgal/disp...pid=15988&fullsize=1

Требе ви каа, чи надписа е големо откритие;))) За мене, той дори не е лъжица за устата на двамата професори унгарският и американският, камо ли Серафимов. Според мене, в него трябва да се търси не само лингвистичното значение, а графично-символното. Например, защо са употребени рунически знаци, особено в думата "Имай" и в следващата "Мати", условно ги казвам така, т.е. надписа, освен лингвистично-етимологично има и код, символен код представен чрез определени знаци в определени думи. Употребата на рунически знаци, едва ли е случайно, според мене тя показва северният произход;))) на поръчалия или създалия надписа. За нещастие на Серафимов, но за мене е така. Два пъти имаме употребата на руната Совило или Сол в началото и в края на думата "Имай" . Тази дума е ключова за разчитането и смисъла на надписа;))) Ако подходя механично лингвистично, ще я прочета "Имай" в смисъл на притежание, както си е днешната ни дума, но ако приема, че е налице рунически знак, тогава налице вече имаме теоним, божеско име Имай, Йемай, защото Имай е Слънчева Невеста, тя е съпруга на алпа Мар - Слънцето и тук вече да видим магичното значение на руната. Следващата дума "Мати" . Думата е написаната така, щото в самият и край са употребени две руни, предпоследната, която прилича много на християнският кръст, но е руната Наутиз (страдание, издръжливост), последвана отново от Сол (победа, сполучлив завърщек, преминаване на изпитанието) ;))) И тогава надписа, няма да е "Имай, Майко животното лъв", а "Имай Майко, животното лъв" (вероятна асоциация на алп биката с животното)

преди 2 години 7 месеца #58768
М. Н.: Третата дума (ако не са две думи де) "OIERES" е чуденката. За другото Имай мати + арслан е направо цяло чудо го виждаме този надпис, а не е потънал някъде. Особено на сфинкс с женска глава и свастика на гърдите.... 😁

Й. С: Думата е тази "тиерес" и означава "животно" на германски, на датски и т.н. , а не Терес, както Серафима бичи и логично се вързва със по-нататъшното значение "Лъв". Но и тя е с руната Сол, което означава, че тва животно не е обикновено, не е обикновен лъв;)))
М. Н.: А то верно О-то не е О, а е с черта през средата.

М. Н.: Tieres формата е в родителен падеж, следователно превода може да е и "Майка Умай в лъвска форма", защото tieres arslan трябва да значи "лъвско животно".

Й. С>:
Съгласен. Аз го набутах набързо превода, вчера, въобще не търсих форми, а и католика беше ми вдигнал много кела с неговите католически ягини деволии и бех "фиу-фиу" готов да ям живи ора, нал и аз съм си лъффффф;))))

преди 1 година 6 месеца #59554
Ми никой не краде "Сказание за Чулман", което в своята Втора песен, след първата "Песен за Стара България" е озаглавена "Песен за Илат", т.е. "Песен за Цъфтящата страна", откъдето идва и думата Елада;))) Историята на Илат сиреч Троя цялата е дадена. Това е една голяма българска империя и няма нужда да се доказва "връзката между българи и троянци". След като имаме предание, нямаме нужда от научни доказателства, каквито и да са. Това е все едно евреите да искат научни доказателства за написаната в Старият Завет, еврейска история;))) Ами, не. Тя е даденост и се приема от всички за даденост.

skandalno.net/позорният-триумф-на-плагиа...Ba1Ewkvxvy0FAB2Z1-_Q

Галина Костова: Тоя Иван Драганов даже изкарва и Калоян трак
Йордан Стайков/Галина Костова: Всички са траки, идеята е да нямаме общо с Евразия,а с Европа и на вече с елинският и римският свят. Ти виждаш илюстрациите по книгите на Серафимов, дето се продават из Пловдив. Всички илюстрации там са сцени от гръцката митология. Няма, нито едно изображение от находките в Плиска, да речем! Нито едно! Всичко е елинизъм. Толкова е очеизвадно, че чак крещи, но българина е маразно глъфффф! Той иска да е нещо видимо лъскаво;))) Като туземец е!;))) Това си е геополитическа поръчка! Тез хора са мотивирани да пишат така. Платено им е, най-малкото. Иначе има и други услуги, за които могат да го направят. Това, аз го наричам "хибридна война срещу Българите", както те казват, че Русия водела хибридна война срещу Запада, така и аз ще кажа пък, че те водят хибридна война срещу Българите!

преди 1 година 1 месец #59947

trak писа: От описа на Берлинската библиотека излиза следната информация:

В "Die Handschriften-verzeichnisse der Königlichen Bibliothek zu Berlin" от средата на 19 век в първата част, "Ръкописи със смесено съдържание" на страница 46 се обяснява във връзка с Дийц, че има фолие (21 б, абзац 7) с разказ за въпроси, които гръцки кайзер задава на халифа Муавия. Авторът на разказа е Абу Абдала ал Динавари.
Teкстът е на османски. Съществува микрофилм. Тази част на сбирката не е дигитализирана.

trud.bg/a/articles/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0...83%D1%80%D0%BD%D0%BE

Приема се, че става дума за император Ираклий (610-641) и е цитиран изчезнал византийски ръкопис от VII в. Текстът бил преписан през XVII в. от някой си Бакр, заимствал информацията за бог Тангра от арабизирания ирански теолог Абу Мохамед Абдаллах ибн Кутайба ал Динавари (828-889).

Точно за този микрофилм, който не е сканиран, става дума. Текстът е на старо-османски и е открит от наша участничка, която лично е посетила въпросната библиотека, но не е получила достъп до него.

преди 10 месеца 2 седмици #60194

@ЙорданСтайков-ч7щ
преди 0 секунди
Хубаво беше в село Борец да имаше такъв надпис, че да не слушам откровени глупости за Ситово. Пич, ти си нямаш и елементарна представа за мястото. Ако имаше, щеше да знаеш, че на онзи стръмен терен няма как да съществува храма, който е на картинката. Това е меко казано престъпно картинно внушение. Второ, един път говориш за бриги/фриги, след това ги сменяш с беси. Да, ще кажеш, че са едно. Но, това е спекулация. А аз като дълголетен присъственик на терена, мога да ти кажа, че там пластовете са много по-древни отколкото некви фриги/бриги и траки и че надписа си е чисто праисторически;))) Всеки си графира каквито му хрумнат символи и букви, но на терен е друго, т.е. всички тези таблици са спекулация откъдето тръгва и спекулативна интерпретация. На терен всеки такъв ентусиаст кат теб свежда глава дълбокозамислено. Другото, което ми прави впечатление е опорката, която изпозлваш на руски учени, а не, например западни, чийто хляб ядеш и които използват 4 символа от надписа, с които искат да докажат, че той е фригийски;)))

@ЙорданСтайков-ч7щ
преди 0 секунди
Другото, което е важно, че в случая трябваше да се опреш на мен, защото аз съм българин, а не трак;))) и само аз знам в подробности пълни случаят с надписите върху глина, къде е мястото, кои са участниците;))) въобще, каквото има по темата, с която си се зафанал е при мен;))) Тук нямаш голям шанс, освен да говориш неверни неща, като това, че надписите са били върху съдове;))) Ъ-ъ;)) И това лято присъствах на разговор между наследниците на хората открили тези артефакти, единият, от които разказа преди много години тази история и двамата спореха, като единият твърдеше, че неговият дедо си е измислил тази история покрай шума покрай надписа, оти бил голем зевзек.

преди 10 месеца 2 седмици #60195
Zaбелязахте ли, нещо много важно в опитите на Серафимов да "разчете" Ситовският надпис? Там той се позовава на руски учени;))) Руски учени! Аз съм ви каал отдавна, че Серафимов е русофил, нищо, че живееше в Холандия и че е "Възрожденец";))) Факт е, че възрожденците много ми кльопат глупостите;))) Обаче, в Ситовският надпис, ще се препъне жестоко. По една проста причина: той чете всичко, кво съм писал и почва да го преразказва, но с неговите си тъпи тракийски идеи, защото той отдругаде, няма откъде да вземе, освен от мене;))) Става въпрос за интернет.. А за останалото трябва много труд и поне 20-сет години кат мене да живееш на място. Или с една дума, лично аз, мога да кажа, че Ситовският надпис, аз съм го написал, но да ви кажа кво пише, няма;))) Следващият ход ще бъде "прочитането" на Надарският надпис и обявяването му за тракийски;))) Да, знайте, че там, пак стоя аз;))) т.е., ако не съм аз с идеята да го преоткрием този надпис през 2008 г. и многобройните ходения до "гроба на Руфинка", най-образно казано, надписа излезе на бял свят. Това е истината. Друга няма. Въобще, друга истина, няма;))) И да добава, отново търсенето на надпис, този път в Сърнена гора, доведе до откриването на мегалита "Плочата". Той ни бе като дар вместо надписа. Но, ние търсихме един надпис, който един мой съселянин амзаларец, бе дал сведения, че съществува;))) Това е истината. Друга няма. Въобще, друга истина, няма!

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.