Какви са доказателствата че Тангра е "ден грее"

преди 18 години 7 месеца #23755
"Попитали колобъра какво е Тангра, какво е Ден Грее, Греещият ден, единното Всичко. Колобърът отговорил:
Тангра - това е Небето;
Тангра - това е Земята;
Тангра - това сме Ти и Аз."

Елтимир

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 18 години 7 месеца #23756
Обикновенно когато се цитираш нещо му се слага източника? Защото това същото аз мога да ти го извадя от гугъл(където предварително погледнах, и това четиристишие и там се мотаеше в един от коментарите на вашите хора в някакъв блог. Но ест... източник пак нямаше.

преди 18 години 7 месеца #23757

преди 18 години 7 месеца #23759

tankista писа: Обикновенно когато се цитираш нещо му се слага източника? Защото това същото аз мога да ти го извадя от гугъл(където предварително погледнах, и това четиристишие и там се мотаеше в един от коментарите на вашите хора в някакъв блог. Но ест... източник пак нямаше.

Това е последното което ти пращам! Георги се е погрижил да посочи всеки един източник! Ако искаш проверявай нататък...!!!
Който има очи, ще види...
Който има уши, ще чуе...
Който има душа, ще почуства...

А сега започни да четеш задълбочено и ни лиши от така "желаното" ти присъствие!

Ден-Грее

преди 18 години 7 месеца #23761

PARADOX писа: georgi-nz.blogspot.com/2007/12/blog-post_2559.html

много интересно четиво.

Конкретно към въпроса - с търсене установих че Ден Грее се споменава само 1 път в статията. Ето го и изречението:

Толкова е лесно за разбиране - Тангра в съвременния ни език звучи като Ден Грее!

- Източник - няма.

Въпроса остава отворен. И тъй като темата е за Ден Грее ще се въздържа да коментирам цитирането на кукуригута като Беинса Дуно(дуно в англиския жаргон означава - незнаещ).

преди 18 години 7 месеца #23764

tankista писа: Защо Тангра да е непременно - Ден Грее? Откъде се съди за това? Лингвистичен анализ ли е, или просто предположение?
Доколкото съм запознат Тангра/Тура е култ произхождащ от Шумерския Бог Дингир ИЛИ от митичната иранска личност Тур, която е обожествена малко след смъртта си.
Та - какви са доказателствата че Тангра значи Ден Грее, и кои сериозен учен може да застане зад това виждане?

А ЗАЩО---НЕ Е?!?!

АЙДЕ ДОКАЖИ МИ ЗАЩО НЕ Е!
АКО УСПЕЕШ-ПРИЗНАВАМ ТЕ!

Много ти е елементарен опита за провокация към форума.Не вярвам повече някой да ти се хване.

Пък като не успееш с доказването,тогава свиркай-ще те пратим на опреснителен курс.
А най-добре е,както бях ти казал веднъж-иди искай бележка на партийния секретар че е Български бог и че е

ДЕН ГРЕЕ!

преди 18 години 7 месеца #23766
Танкист, оплюването на Беинса Доуно е прибързано и лекомисленно. Аз лично, без да съм достатъчно сведущ по неговата наука, изпитвам спонтанно голяма уважение и даже преклонение пред него и делото му. Ако го опознеш поне колкото мене (а аз изобщо не го познавам здълбочено), предполагам, че ще смениш гледната точка поне на уважение

За другите, които спорят или отговарят на танкиста: Момчета, танкиста задава въпроси, отговорите на които следва да знае всеки един от вас, или поне да знае къде да му посочи източника.
Защо трябва веднага да търсите провокация във въпросите му, а не най-простото и логичното: желание да получи отговор, да научи нещо от вас? Даже и да е злословил преди срещу вас?
Аз не съм изчел всички тези книги, които посочи Парадокс, с изключение на Джагфар тарихъ, и на цитати от книгата на Ахмед Ибн Фадлан, които е давал в монографиите си Петър Добрев.
Не помня там да беше указано за "ден грее". Което не значи, че не е било - просто не помня.
Защо когато танкиста, вместо да плюе и изразява негативизъм, пита човешки, трябва пак да се нахвърляте върху него?
Не казвам, че всеки от вас трябва да започва проповедта и да има готови шаблонни отговори в буфера на паметта на компа си. Но поне къде стоят тези материали на сайта все някой от вас трябва да знае конкретно.
Тези въпроси и получаването на адекватни отговори са една прекрасна възможност за спечелването на още един последовател. Който, между другото, е наполовина готов, защото също като вас смята, че именно тенгринството е изконната българска религия и наистина упорито търси източници и отговори на тези въпроси.
Отритването му не помага за това.

преди 18 години 7 месеца #23767
Пламене,дразнещ е начина,по който задава въпроси.Въпреки че добре усещам желанието му да е колкото може по-неконфликтен.Как да му обясня нещо,в което съм вътрешно убеден и сигурен точно толкова,колкото съм сигурен че се казвам Мещеров?!Горе се приведоха източници,има и още,но като той не е убеден в каквото и да е,нека потърси и приведе доводи в полза на своето твърдение-въпрос.тогава ще се получи нормална дискусия,от която всеки ще научи нещо полезно-тя ще има смисъл и стойност.Нека си направи труда да потърси аргументи В СВОЯ полза-все ще намери но в чия полза ще са-ако е честен и наполовина готов,ще ги сподели тук.

преди 18 години 7 месеца #23768

Пламен Пасков писа: Танкист, оплюването на Беинса Доуно е прибързано и лекомисленно. Аз лично, без да съм достатъчно сведущ по неговата наука, изпитвам спонтанно голяма уважение и даже преклонение пред него и делото му. Ако го опознеш поне колкото мене (а аз изобщо не го познавам здълбочено), предполагам, че ще смениш гледната точка поне на уважение

Аз хора по черни от мен не уважавам - това си е неписано правило! Нещо повече Дънов е сектант и преди време се опиваха да зарибят членове на семеиството ми! Знам що за стока са! Мръсни дегенерати, и сборище от стари моми с много пари!.

Ето колко е бял Дънов:

- Ами че то аз повече уважавам Негрите Албиноси, отколкото този дегенерат Дънов!

----
все още чакам отговор откъде е това четирищишие. От гугъл установих че го е пускал лидера ви в блога на ангел грънчаров... но източник отново - нямаше.

преди 18 години 7 месеца #23770
Подкрепям последното мнение на Пламен. Разбира се, че всеки сам трябва да стигне до някои фундаментални отговори, но когато става дума за нещо "по-леко" и го има вече някъде, примерно в този сайт или форум, по-добре да се даде директен отговор и темата да приключи. Изкуствено създаване на конфронтация е напълно излишно.
tankista, има една приказка "голям залък лапни, голяма дума не казвай". Така наречените "последователи" на П.Дънов не са мерило за неговата същност. Виждал съм и аз такива, знам за какво става дума и те уверявам, че те не са носители на неговото учение.

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.