имат ли българите бъдеще? учебник по история

преди 20 години 1 месец #8416
Да много сте прави за академичния език и тн. Аз имам две братовчедчета, които в момента се занимават с основното образование. И двете са много интелигентни...едното е по-богато и си има учителка, която идва в дома да и помага за домашни и преподаване наново на уроците. Другото е по-бедничко, обаче майката и дядото независимо от всичките ангажименти седят всеки ден над главата му да му помагат и се дивят какви излишни и сложни неща са напъхани в учебниците - несмилаеми за децките мозъци!
Така...в училище и на двете деца се подиграват за тва дето им помагат толкова вкъщи, за сметка на това те са сред малкото в класовете, които си искарват отличните уценки без проблем.

Та мисълта ми беше, че щом децата не могат да смогнат сами да схванат уроците, щом са нужни частни учители и след седми клас и за кандидат-студенти (нещо, което на времето е било направо парадокс) значи образователната ни система е станала съвсем умишлено невъзможна, скапана машина за пари и за осъкатяване на децата!
Нищо чудно, че те са незаинтересовани!

А тея две мои братовчедчета благодарение на цялата помощ са си създали някакъв навик и ритъм на обучение и лятото съвсем прилежно си четат книгите сами....нещо, което според мене е рядкост сред децата!

И да добавя, че не мисля, че "Под Игото" е книга, която може да бъде разбрана добре от дете на 12 години (и като идея и като смисъл).......тва дете ми каза "бих искала книгите да са ни на български, защото всяка втора дума ми е непозната...." ( доста шокиращо изказване нали!?)

Да и този момент го има! Децата как да си създадат връзка с миналото, след като са им по-познати новите чуждици отколкото българският ползван преди няколко десетилетия.....обаче училището не се ангажира с този проблем, а би трябвало най-малкото като им дават такива книги на такава възраст да ги учат как да ги четат....и колкото и грозно да звучи - да им съставят списъци с неизползваемите днес думи и да им ги "преведат"!!!

Бабите и дядовците ни няма да са вечно тук да ни обясняват кое какво е и кое как е било наистина!!! (аз доста се плаша от това...)

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 20 години 1 месец #8417
Бел,изключително съм ти благодарен за раздвижването на темата,тя е много важна за нас всички.Благодаря и на другите,които взеха отношение.Според мен трябва да говорим,да разпространяваме подходящи материали,като привличаме учители с непромито съзнание,за да посочим проблема по обезбългаряването и отнемането на децата и историята ни.Всеки един от нас доколкото му е възможно да работи с родителите на децата,да се създават родителски комитети,да ги съдим за клевети и национално предателство.Има форми,на мен това сега ми идва на ум.Между другото търся адвокат националист.дали ще намеря такова нещо тук?Имам нещо впредвид.

преди 20 години 1 месец #8427
Bell, отвън наистина се вижда, че в училище е пълна свободия и анархия. Така е, но ако става въпрос за пиене, дрогиране, безразборен секс и каквито си щеш извращения, които се смятат за нещо нормално. Ако, обаче, тръгнеш да говориш не за красотата и нормалността на деградацията, а за опасностите и последствията, до които тя води и начините за справяне с нея, то много бързо ще те сметнат за луд и никой няма да те слуша, камо ли пък да те дава за пример. За училищни дейци се избираха възможно най-пропадналите и изостанали емоционално индивиди, които навсякъде се посочваха като пример за подражание. Просто сегашната система и прословутата й либералност нямат за цел да възпитат хора, а да превърнат съществуващите хора във вегетиращи многоклетъчни.
Въобще не е нужно да се биеш в гърдите, да показваш възгледите си или да се правиш на националист - ако не живееш като повечето си съученици - да се напиваш и напушваш до пропадък по дискотеките, да се интересуваш само от ядене, пиене, трева, мъже/жени и си прочел повече от една книга през живота си е достатъчно за да те разберат що за птица си. В днешно време няма нищо по лошо от моралните ценности и човешките добродетели...

преди 20 години 1 месец #8429
България има категорично БЪДЕЩЕ, да го изкажа с няколко думи!

-В България действа естесвеният подбор, който "те" без да искат задействаха, защото ще оцелеят най-силните и когато останат ще се съберат, а когато се съберат ще се възцари Новата Българска Държава, защото от нея бе предречено, че Началото на Светлината към Душите човешки ще тръгне от тази земя, ето защо се унищожава, но колкото повече ни бият толкова по-силни ставаме, защото: -"Основният закон в природата е равновесието"!

преди 20 години 1 месец #8437
Приятелю,уважавам мнението ти,но естествен подбор се прави при равни и за двете страни обстоятелства и време.Както например в природата.Тук случаят не е такъв и природните закони не действат по познат за нас начин.други сили направляват процесите и то доста коварно.Нашето бъдеще са нашите деца,а те българчета ли са?За това става въпрос.

преди 20 години 1 месец #8442
Янга ами то е така навсякъде кажи речи...но наистина ми е странно, че смяташ, че в училището ако имаш ценности те мачкат!
Нали ти казах, че скоро съм завършила, да кажем, че когато аз съм била 12 клас, ти си била осми или девети....(само предполагам, ако сега си кандидат-студентка). Да кажем, ако сме били в едно училище сме щяли да попаднем при едни и същи учители....
Да кажем, че спецялно в твоето училище е било така както казваш и това според мен е някакво изключение....но аз имам наблюдения над много училища понеже съм ги сменяла!

Та ако се има горното предвид, аз не мога да се съглася, че в училище учителите не ценят ценностите, като изключим изкукалите комплексирани комунисти, които не са чак толкова много!

В училище просто голямата част от учениците са толкова скапани, че едва ли не борбата да им се вкара нещо в главата не си струва заплатата и нервите на един учител, тъй като училището вече не гарантира уважението на ученика към професионалиста и не му дава възможност за спокойна и достойна работа....

Нещата са двустранни, защото и преподавателите са хора, а на ден днешен ги третират като парцали и на работното място и в социалните среди.

Един учител по литература имах и той ни разказа как на среща с класа или нещо от сорта имал колега, който излъгал какво работи, защото останалите доста презрително и високомерно се отнесли към тази професия. Само че моя учител беше горд, че е учител, но много отчаян от учениците........имала съм много учители по литература и история (за мен най-важни предмети наред с философията) и всичките са събуждали уважение в мен...

Също така последната ми учителка по математика беше младо момиче, но много напориста със силен характер и добра професионалност. Е тя един ден ни събра и започна един по един да ни кара да назовем някоя важна за нас ценност за да види дали изобщо осъзнаваме какво значи това. Всеки час ни четеше морал (е последния ми клас беше съвкупност от малумни промити мозъци и не е за чудене)!!!

Като цяло училището (предимно с учениците си) просто отразява сегашното ни общество!
Така, че аз не мисля, че учителите са виновни. Виновна е институцията и най-вече учениците и техните семейства, за това, че учениците нямат възпитание и за това, че родителите не протестират срещу учебната програма!

Учителите са хората, които носят на гърба си целия тоя ужас и пак голяма част от тях на собствен риск задгърбва програмата и се стреми да си върши професията като хората!

Друго нещо ше ти кажа - аз никога не бих могла да се чувствам и представям като жертва за това, че имам ценности и радикални идеи и говоря и действам в зависимост от тях....независимо как ме приемат или как реагират околните! За мен всички други са жертви на собственото си малумие и тази нагласа никога не ми е създавала усещане за малоценност в никоя среда!

Безброй пъти ми се е случвало да ми се присмеят привидно за това, че не искам да пафкам или, че въобще не консумирам алкохол и така да се опитат да ме заставят към групово поведение....тук вече си е до личност. Силния характер на антиконформиста е непреклонен и когато другите го разберат автоматично става ясно, че няма място за подигравки!

За съжаление обаче не всички са с такива характери и повечето деца намират в груповото поведение вратичка за интегриране в средата...от там всички пороци се разпространяват като епидемия! Училището като институция не е в състояние да предотврати (както едно време) тази епидемия, която започва именно там! Това също е един огромен проблем!!!

П.П.: Съжалявам за дългите постинги, направо незнам какво ми става напоследък и от де се взе тая словоохотливост 8-) , но ще ми мине споко! :aura:

преди 20 години 1 месец #8448

Bell писа: За съжаление обаче не всички са с такива характери и повечето деца намират в груповото поведение вратичка за интегриране в средата...от там всички пороци се разпространяват като епидемия! Училището като институция не е в състояние да предотврати (както едно време) тази епидемия, която започва именно там! Това също е един огромен проблем!!!

Опита ми като родител показва ,че късаме връзката с децата малко след прекъсване на пъпната връв."Задълженията" ни се свеждат до тяхното изхранване и борба да подържаме жизнения им стандарт.Системата в училищата не е това, което трябва да бъде (мъдро констатираме)...Сътресирани ,натоварени от ежедневието сме доволни ако сме успели да попитаме:"Изпитаха ли те днес?";"Колко ти писаха"...може и авторитетно да им зададем въпроса :"Как не те е срам?" (само толкова,защото почва шоото на Слави)...Колко от подрастващите открито заявяват:"Не мога да споделям с нашите!"?....После търсим оправдания и виновни!Училищатата!Средата!Сещаме се че съществува нещо като "ценостна система"...кой да я изгради?...какво сме изграждали?...и от къде започва "епидемията"?

П.П.Bell и на мене нещо ми става напоследък - може да е от фазите на луната 8-)

преди 20 години 1 месец #8455
Когато нещо трябва да се каже, най-добре го кажи веднага.

преди 20 години 1 месец #8471

В училище просто голямата част от учениците са толкова скапани, че едва ли не борбата да им се вкара нещо в главата не си струва заплатата и нервите на един учител, тъй като училището вече не гарантира уважението на ученика към професионалиста и не му дава възможност за спокойна и достойна работа....

Какво уважение може да предизвика в обърканата глава на подрастващите един учител, облечен в парцали в сравнение с неговите дрехи. Няма начин да не ви е правило впечатление колко издокарани и маймуносани с грим са днешните ученици ( Спорт-Здраве имаше много интересен пост по тази тема), чийто мозъчета се впечатляват от това с колко модерни дрехи и обувки си. Автоматично ако не си облечен според модата, с която промиват съзнанието и индивидуалния им вкус за красота, те определят за "смотаняк" и "прост". А как да гради авторитет учителят, след като на бележката му за невнимание в час му отговарят: " Я не ми се обяснявай, че знаеш ли ако дойде баща ми?", а след като дойде въпросният баща и каже :" Няма да закачаш детето ми, че ще те спукам от бой!" за какъв авторитет изобщо на институцията Училище може да става дума? Сринаха я и я превърнаха в "задължителното досадно", което според заблудените деца на заблудените родители трябва да се изтърпи . Смачкаха и самочувствието на способните учители :първо защото вече е много лесно да завършиш педагогически профил и следователно се напълни с недъгави техни колеги, второ - заради ниското заплащане на труда им; трето - заради разюзданата образователна система, която ликвидира уважението към труда им; четвърто - учебните програми осакатяват знанието и още много подобни причини.

Има способни учители все още, но броя им намалява защото не виждат смисъла в работата си. Има и посредствени, завършили професията си не с любов, а от немай къде само и само за да имат някакво образование. Единственото спасение в тази пошлост за мен е родителите да контролират и помагат на децата си. И трябва да могат да намират време ако искат те да не са част от "груповото поведение ". Много добре си го описала, Bell..

iss, това което си написала е вярно. Положението , в което ни поставиха - да нямаме време даже да погалим децата си не е случайно. Но ние няма да "играем" по тази свирка, нали?

преди 20 години 1 месец #8476
Ник.., знам как и кой направлява процесите, както и знам процесите на равновесието, което по закон не може да остане в бездействие....Що се отнася до Българчетата не се притеснявай за тях, гена си е ген, а енергоинформацията на гена се активизира и променя, така че скоро няма да могат да противодействат на това "програмистите"-Природата и Космическият разум Тангра си знаят работата, всичко останало е игра в пясъка и те го знаят...

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.