ПАРОСЛАВИЕ
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
Темата е за ПАРОславието в Православието.nik писа: Аз също много неща не разбирам.Например нетърпимостта към Православието от българи,след,като и Православието и преди него-Тенгрианството са част от нашата история!
Нима ти не си против това?
Аз си превеждам думата re-ligio като "отново във връзка" с божеството т.е. следвайки определени ритуали, обичаи, практики и морални ценности човекът доказва привързаността си към съответна духовна идея. Религията е социален продукт, чрез нея човек изразява отношението си към божеството.
Преди 2000 години не е имало християнска религия. Но последователите са се стремяли да общуват помежду си и са се организирали в общества, от които произлиза институцията. И като всяко човешко творение, църквата е несъвършенна. Още в древността се зараждат и различията и отделните клонове на християнството - католицизъм, православие, богомили и д.р.
А в Библията никъде не пише, че е нужно това.
Така е до ден днешен.
Друг въпрос е вярата в съществуването на нещо, което не виждаме. Вярващият приема Бог като висша, разумна и етична сила, с която влиза в лични отношения.
А трети въпрос са делата. Защото има разлика между това, само да знаеш за волята Божия и това да поемеш отговорността лично да я изпълняваш.
Православието е официална религия в България, затова прилича на днешната държава - няма я.
Защо?На мен ми звучи доста добре.Логично.nik писа: Sol,доста си объркана,съжалявам,че трлябва да го кажа!
Ще опитам още веднаж и повече няма да досаждам.
Исках да кажа, че поведението на хората, които трябва да бъдат пример за християнски морал, на практика е пример за лицемерие.
Религията е външен израз на ВЯРАТА в божествена сила. Ако човек спазва ритуалите с вяра и осъзнато, той влиза във връзка със своя бог, свещенодейства.
От една страна - човек може да вярва без да е религиозен, без да спазва някакви приети ритуали и обряди. Вярата е личен избор, убеждение, което не е задължително да се демонстрира чрез стриктно спазване на религиозни правила.
От друга страна - има хора, които са стриктни в спазването на религиозни правила (в случая: свещи, икони, кръстене, постене), но душите им са празни, не вярват, не възприемат ценностите на идеята в своя живот.
Сановниците на църквата отговарят за духовните и моралните устои. И когато, точно те страдат от безверие е страшно. Духовната нищета е по-страшна от битовата, защото така хората не могат да се ориентират за доброто и лошото в този живот.
Държавата окраде труда ни, църквата окраде душите ни.
Не вярата в Христовото дело, а делата на хората са възмутителни. Тези хора, които трябва да проповядват християнството и да свещенодействат в църквите (да служат искренно и убедено), те са загърбили и вяра и религия. И са се обърнали към бога на парите и далаверата. Това е възмутителното.
А в нашия случай, тези хора са представители на православната църква. Някога тя е обединявала и запазила нацията. Днес отблъсква хората.
Е, остава ни ВЯРАТА. И това е достатъчно, за който я има.
Когато разбрах от Елтимир, как протича един петък преди Великден в центъра на града си спомних за Исус - как ли се е чувствал, когато заварил храма превърнат в битпазар!?
Не, не съм допуснала, че ме нападаш. Ако беше така, нямаше да отговорям.
Напълно съм съгласна с теб и много ми хареса твоето определение: "въпросът не е обикновен".
Просто, силно ми въздейства споделеното от Елтимир. Домъчня ми. За хората в Ботевград. За всички нас. Защото не се е намерил някой духовник, който да научи и управата в града, и населението, че този ден не е за веселби, а е ден за възпоменание.
Нали, Христос е казал: "По делата им ще ги познаете"! А пък всички ние сме свидетели на ... не добри дела.
Разбира се, има и ревностни и последователни духовни лица. Но те са изключения. А множеството определя лицето на църквата.
Разбира се, хората са грешни, а духовниците са хора. Но, важен е стремежът към праведност, въпреки, че за човека е непостижимо абсолютното съвършенство.
Силно се надявам да греша, че църквата отблъсква. Имам в предвид хората, които представляват институцията, а не самата нея. Ти трябва да имаш други наблюдения, опит и знания, за да не си съгласен с написаното от мен. От това тревогата ми намалява - може би, християнският дух и морал не са угаснали напълно. Може би, аз съм уморена от лошотията на този свят и е редно да се взема в ръце.
Благодаря ти!
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.