Бъдещето на Движението след Елтимир

преди 12 години 8 месеца #48358
www.voininatangra.org/modules/ipboard/in...30&st=75&#entry48355
Идеята за печатна книга я има отдавна, но както пише Георги, най-евтиното излиза 500 лв. Дори да се намери някой да я оформи и само да я предадем за печат. Преди време именно той беше намерил да отпечатат "Завръщането на Тангра", за която само двама човека дадоха пари и Елтимир я оформи за офсет.
Понеже Ванина иска да има печатно произведение в ръцете си, мисля че Георги още има останали НЕПРОДАДЕНИ копия от нея. Те струваха някаква символична цена, която я пратихме на Елтимир за труда и въпреки всичко, като нямахме книгоразпространители,а се поръчваха през сайта, остана малка част.

Георги го казва ясно, печатна книга няма как да издадем, колкото и да ни се иска. Нито пък в днешното бездуховно време някой купува книги. Младите имат интернет и който търси - намира. И тук идваме до интернет изданието. Това е вече друга идея, която смятам за много добра. Един от нашите се е навил да я прави, ако има някой желание да помага с оформянето, да пише по лп. Елтимир сам си направи електронни книги и не са лоши като оформление. Имам предвид автобиографичните му "Непослушание" и "Време на чудеса".

По въпроса за вестника - това трябва да го обсъдим повече. Ако момчетата от БНС могат да помогнат най-вече в разпространението, може и да се опитаме да отпечатаме "Български Сарактъ". Поне един тираж.

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 12 години 8 месеца #48476
Хората от БНС ми дадоха малко информация за издавеното на книги в печатницата, с която те работят. За издаването на книга от 90-100 страници и 500 бр. и повече цената е около 1 лев, като може и малко да падне под тази цена. При по-малко бройки 50-60 примерно цената е доста по-висока и варира около 4.50 лв на бройка. За издаването на вестник трябва да се знаят колко страници, какъв формат, какъв тираж, цветно/черно-бяло за да могат да ми казат цена. Казаха, че ще помогнат за разпространението му, няма проблеми. Само имат съмнение, дали ако се пусне с цена някаква дали ще върви.

преди 12 години 8 месеца #48477
Моето мнение е,че информацията не трябва само да е в електронен вариант. Трябва да има печатни издания. Трябва да предадем информацията по-възможно всички налични методи. Да, никой не е казал че ще е лесно. Но така ще стигне до възможно най-много хора. Младежта използва главно интернет,но не трябва да отписваме и останалите хора. Някои от тях също всекидневно боравят с интернет, но има и хора нямащи тази възможност. Дали поради заетост от работа, семейство или други причини. Поради това трябва да стигнем и до тях. Колкото повече хора знаят, толкова повече идеята ще набира сила. Търсещите още веднага могат да я възприемат, други могат само да я прочетат и да я оставят да отлежи и да помислят върху нея, трети ще я прочетат и ще я отрекат веднага, но това не значи че в по-късен етап няма някои от тях да я възприемат.
Всеки знае, че информацията е най-големия съюзник. Аз мисля, че имаме възможност да издадем и книга и вестник. Няма да е лесно, но като видях колко бързо се събра сумата за сайта имам вътрешно предчувствие, че ще можем да се справим и с печатни издания. Може да се направи първо електронния вариант на книгата, а след това да я пуснем и на хартиен носител. През времето докато се готви електронния вариант, можем да набираме средства за книгата в хартиен носител и за издаването на вестник. Друго, което и преди предложих и също е вариант за разпространение на идеите ни е, да се направи електронен вариант А4 на някакъв материал във формат пдф примерно и след това да се качва информация поне два пъти в месеца тук на сайта. Който има желание сваля на компютъра, разпечатва или копира, и след това разпространява. Като от горе задължително се изписва примерно Български Саракт, а най-отдолу електронната страница на сайта.
Тук въпроса опира и до това, дали ще има кой да направи подбора както за издаването на книгата, така и за вестника, а и за брошурите на формат А4. А и да се направи оформлението. Това е обемна работа и ще трябват най-вероятно няколко човека. Ако има хора и искат да свършат това ще е хубаво. Аз мога да се включа в разпространението на всичко това, което писах по-горе. И не само на местно ниво, а поне в няколко области на страната. С помощта на момчетата от БНС, мисля че могат да се покрият и доста повече периметър от страната.
Преди бях писал, че ни трябва и план. Да, той включва информация, координация и действие. Без да преминем през тези етапи няма как да стигнем до крайната точка-Български Саракт. И мисля, че всичко ще стане от само себе си. Неизбежно е.

преди 12 години 8 месеца #48536

За издаването на вестник трябва да се знаят колко страници, какъв формат, какъв тираж, цветно/черно-бяло за да могат да ми казат цена. Казаха, че ще помогнат за разпространението му, няма проблеми. Само имат съмнение, дали ако се пусне с цена някаква дали ще върви

Значи, вестник е изключено да правим тогава. Нямаме ресурси, за да издаваме безплатен вестник. Преди време го направихме с в-к "Съпротива" и особен резултат нямаше. Така че вестника ще бъде само в електронен pdf вариант. Ще го сложим в нашия сайт, ако БНС имат желание - да го качат и в техния.

Като печатно издание, остава варианта за книга. Отсега казваме, книгата ще бъде с цена, може да е символична, колкото да покрие разходите по офсета и печта, но със цена.

преди 12 години 8 месеца #48544
Най-напред, за оформлението и предпечата - ще се организират без проблеми безвъзмездно. За печата - ще се организира с минимални средства. Вече сме го играли - има я системата от хора - готова, изградена. Мога да се ангажирам с това.
Цената от 1 лев за 500 бр. - 100 стр. е коректна, но може да се падне и под нея като се коригират някои параметри на самото изпълнение - тоест, в крайна сметка, за 500 лв. да има примерно 750 бройки или за 600 лв. да се отпечатат 1000.
Тези задачи мога да поема, както и да участваме с известни средства. Крайният резултат от тази книжка ще е такъв, че спокойно да могат да й се искат от 2 до 4 лв, с които после да се издават още материали. При това положение, е добре изданието да се регистрира, което не е никакъв проблем - получава се един номер и т.н. - дребна процедура, с която също ще се справим.

Проблемът, заради който аз лично все още не съм се захванал с издаването на подобни неща е единствено съдържанието. Аз и хората около мен не сме в състояние да създадем достатъчно изчерпателен и прецизен текст. Не можем също и да започнем да вадим цитати от форума и да ги сглобяваме. От друга страна - текстовете, които Елтимир е писал не са за всяка глава - за тях се изисква известно количество познание и доста фантазия или усет - не ми се струват съвсем подходящи, въпреки, че из форума е пълно с цитати от негови стари текстове. Пробвал съм по принцип да разпространявам негови текстове, но някой път е нож с две остриета, когато аудиторията е по-елементарна. Примерно хора, които са против системата, но са малко по-материално ориентирани и някои негови изкази им се струват отвлечени. Други пък идеи, които хората не възприемат - той ги изказва много добре и се приемат. И във форума се получава този баланс. Та ако има кой да ги подбира и подрежда тези текстове, като отхвърля излишните неща - може да се получи много добро съдържание.

Печатните издания по принцип се създават при съчетание от три елемента: автор, редакция и изработка. Когато става дума за книги - редакцията не е толкова важна. Просто трябва да има един текст, който всички да сме съгласни, че искаме да се издаде и да съберем парите, за да се отпечата. Но когато става дума за периодично издание - редакцията има тежката задача постоянно да подбира и оформя авторските текстове. Тогава редакцията става свой вид автор чрез подбора.

Та като става дума за периодично издание - може да се постигне съгласие между исканията на Варварина и Анти666: пътят до печатно копие минава през създаването на електронен документ. Той може да се създава във формат - 2-3 листа А4 или А5, или А3, след което - ако някой има възможност да инвестира 40-50 лв - може да си напечата тираж в някой копирен център и после да го разпространява срещу символична сума или без пари - негова си работа. Сумата за отпечатване на 3 страници А4 е до 30 стотинки. Като си измислим и приятно оформление - може да се допусне, че ако разпространителя иска 50 ст. - това ще му позволи другия път да отпечата няколко допълнителни копия и да ги разпространи безплатно.
Има много тактики, приятели, и всичките са изпробвани в течение на други каузи. Но без да имаме съдържание - не правим нищо.
Това което може да се прави с минимални усилия е - в края на всеки месец - се събират по-интересните мнения от форума по актуални теми, общо взето се прави подбор от интересните публикации във форума, редактират се, класират се във рубрики, които ще има печатното издание, оформя се и се публикува във сайта като електронен документ. Оттам нататък всеки участник преценява как да извърши разпространението, като разбира се можем да направим едно допитване и ако има достатъчно на брой заявки - по-добре да се отпечата един по-голям тираж на едно место и да се постигне по-ниска цена, отколкото всеки да се справя поединично. Но в крайна сметка, изданието ще е такова, че всеки активист с един чернобял принтер А4 и един телбод да може да го издаде напечатано и да го разпространява срещу или без пари.
Това, с което мога да се включа, както казах е оформлението и да организирам най-добрата цена за отпечатване. Така че остава съдържанието - някой или няколко човека трябва да се организират онлайн да събират текстовете и да подберат снимки - пращате ми ги - оформяме ги и готово. Истината е, че нямам самочувствието, че мога да съм изразител на идеите и принципите на Българския Саракт. Познанията ми позволяват да разпространявам тези идеи, да ги отстоявам, може би и малко повече, но не се чувствам готов за такъв подбор.

преди 12 години 7 месеца #48551
Ето тук, дори Канатица е отворил тема по въпроса за това печатно издание
www.voininatangra.org/modules/ipboard/in...824&st=0&#entry48526

преди 12 години 7 месеца #48553
За книгата, ще намерим време да го направим. Стига да се съберат към 500 лв за отпечатването, ще го направим. След като имаме вариант и за разпространението. Защото на Елтимир книгите "Завръщането на Тангра" и "Невидимата атака" не се продаваха в книжарниците и все още има останали броеве.

Относно периодичните електронни вестници на Движението - важно е да се намери човек да направи оформянето им в pdf формат. Това може да се прави на тримесечие например, ще отнеме вероятно един ден труд. Преди време в-к "Съпротива" го редактираше Елтимир, който бе и единственият професионален журналист тук. Вече го няма, така че трябва да се оправяме сами. Ако има някой да направи оформянето, материали от форума може няколко човека да му пратим с копи/пейст и той да реши как да ги обработи.

Ако не се намери такъв човек да го прави БЕЗВЪЗМЕЗДНО, няма как да стане и електронен вестник. Както казах, Елтимир не работеше, прекарваше повече време в къщи пред компа и това му е била преди професията. Всички останали имаме и други ангажименти и колкото да ни се иска, времето не ни позволява, а аз лично нямам техническите умения да го оформя както "Съпротива" например.
Така че, за pdf вестника се търси редактор...

Вече като се оформи в pdf формат, както и 18j пише, ако някой има желание и възможност - да го печата и пуска както си реши, безплатно или с цена. Няма да имаме претенции за авторски права :aham:

преди 12 години 7 месеца #48558
Вече казах - пращайте ми подбраните текстове и снимки за един брой, ще направя предложение за макет, който да одобрим и след това наистина е въпрос на един ден работа да се попълни и да се издаде нов брой. Имам възможност и ще отделям на драго сърце време за такова стойностно дело. Оформлението и предпечата е моя грижа - доброволен труд. Не очаквам нищо насреща - достатъчно ми е удовлетворението изданието да циркулира сред нашите настоящи и потенциални съмишленици.
Както казах - липсва ми само един-двама други доброволци да оформим редакцията - да подбираме и редактираме текстовете и снимките. Това не може да е работа за сам човек.

преди 12 години 7 месеца #48568
В такъв случай, няколко човека от нас ще имат грижата да подберат текстовете и снимките, които да ги оформите. Ако трябва, имаме още един човек от Движението, който предполагам ще се съгласи да помага с оформянето. Може да видиш как го е направил Елтимир. Нека го пуснем в pdf формат като предишните броеве на в-к "Съпротива", а после ако се появи някой желаещ да го направи в печатно издание и разпространява - добре дошъл! През 2006 помня, бях помогнал с малка сума на Елтимир да отпечата последния безплатен брой, но какъв бе проблема с разпространението - нямам идея. Просто не върви да хвърляме бисери на свинете, за да ги мятат по кошчетата, както май стана тогава.

Остава и да решим за името на вестника, дали да продължи да бъде "Съпротива" като традиция или "Български Сарактъ". През 2006, когато излизаше, вестникът показваше причината - Геноцидът, но не и решението на проблема. Оттогава много неща се промениха и мисля че трябва да наблегнем най-вече на второто.

преди 12 години 7 месеца #48569
Реално, не мисля че въобще Движението има нужда да се "съпротивлява". Съпротивлява се някой, който е по-слаб и го принуждават да се защитава, обикновено без успех. Ние не участваме в политическия процес на републиката, нито избираме партийни вождове, че да ги сваляме после с митинги по площадите и 'гражданска съпротива'. Когато Небето ни даде знак в точния момент - просто ще нападнем с подавяща сила, за да възстановим волята му тук.

На някой може да му изглежда налудничаво, но Българският Бог си спуска своите знаци, а пък намеси ли се директно - за 24 часа републиката изчезва. Въпросът е, че няма достатъчно читави хора след това да създадат новото. Със стотина човека Държава на Духа не се гради. И за това смятам, че е дошло времето за печатно издание. Ясно е, че републиканските масмедии няма да ни дадат гласност. Информационната завеса да се споменава Движението и Саракта си стои и няма нищо общо с Елтимир.

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.