Кърджалихабер http://www.kircaalihaber.com/forum/

преди 18 години 3 месеца #27992
Националните митове -айде стига вече
www.kircaalihaber.com/forum/index.php?topic=122.msg1782#msg1782

..........

2.Това че Кирил и Методий не са българи си го знаем отдавна но когато говорим за тяхното дело не може да избегнем факта,че техните ученици идват точно в България и начина по който са посрещнати говори за наличието на някакви отношения между братята и българския княз на по-ранен етап още повече,че заслугата на България е в запазването,налагането и по нататъшното развитие на тоя културен феномен нарече славянска писменост без да се абстрахираме от факта, че там в старата столица един кръг от книжовници начело с бъдещия княз създава и кирилицата на която пишем в момента.

Българи са.
В жития е писано че са "по род българи..."

.....

Апропо една държава започва да съществува като такава когато бъде призната от други.България е призната по силата на договора от 681 година.Първата държава признала Сан Марино е Франция през 1797 година. ;)

България не е призната по силата на договор от 681 година. Този договор регулира новите граници и определя размера на данъка, който Византия да изплаща на България ежегодно.
Но понятието "Старата Велика България" е византийско, и тя започва през 165 година.
И непосредственно след битката епископа от Апамея казва: "Казах ли ви, че не трябваше да водим война с България!"
То ест, ясно е казано, че битката е водена не с орда или племе, а с държавата България.
Странно...аз да опонирам на елемаг.
Ами наложи се :)

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 18 години 3 месеца #27993
www.kircaalihaber.com/forum/index.php?topic=122.msg1697#msg1697

Балкарците, наричани по-рядко Балкари (карачаево-балкарски:малкъар, мн. число малкъарла) са тюркски народ, населяващ Кавказкия регион, титулен народ в Кабардино-Балкария. Teхният карачаево-балкарски език е кавказки език, от северозападната (куманска) подгрупа на тюркските езици. Карачаево-балкарски език е близък до кримскотатарския и кумикския език. Според някои изтоици балкарците са наследници на Батбаяновите прабългари, останали в земите на Велика България, които по-късно падат под властта на хазарите.

В наши дни балкарците наброяват около 60 000 души и населяват главно руската република Кабардино-Балкария.

Етнонимът балкарци произлиза от названието на прабългарите болгар или булгар. Този факт още веднъж подкрепя теорията, че днешните балкарци са наследници на Батбаяновите българи (уногундури), останали по земите на Велика България след миграцията на прабългарите в Поволжието и на Балканите.

Ако това е Уикипедия, то тя не винаги е права, и често греши.
Там всеки може да напише, и не задължително истината или проверени факти.
Така че подчертаното в червено е изведено на база езика, който действително попада в тази езикова група.
Но българите, независимо, че говорят език от една група с поляците, не са поляци. Нито словаците са чехи.
Така че, изведеното какъв народ са почива само на езиковата група.

преди 18 години 3 месеца #27994
www.kircaalihaber.com/forum/index.php?topic=122.msg1696#msg1696

Българи са. Баща им, Лъв, е от древен династически болярски род, бил е заместник кмет на Солун. Низвергнат в резултат на династически борби. Но синовете му продължават да си имат болярска (боилска) кръв. В житията е казано, че светското име на Методий е било Страхота. Били са 9 братя, Методий: най-големия, Константин-Кирилл Философ - най-малкият, и разликата им е била 17 години.

Рожденнта дата:
Раждането на Методий се ситуира в годините между 810 и 820 г. Най-често се споменава, че е роден през 815 или 816 г. Починал е през 885 г.
Константин Философ - Кирил е роден през 826 или 827 г. Починал е през 869 г.

Етнически произход:
Той е обект на оживени научни дискусии. Има три хипотези за него - славянска, византийска и смесена (славяно-византийска). Днес
най-много привърженици има последната. ...............

AkCakal, не знам, това ваш анализ ли е, или е копиран от някъде, но той е отличен и приподнесен именно в този дух и стил, в какъвто според мен трябва да се водят дискусиите тук и в другите форуми.
Поздравления!
Надявам се да спорим и в бъдеще именно така!
Аз, естественно, изобщо не съм съгласен с голяма част от изложеното и имам своите доводи против това, но сега не ми стига времето, ще ви отговоря пунктуално по всеки раздел малко по-късно.
Въпреки това, още веднъж - поздравления за интересния материал и гледна точка!

преди 18 години 3 месеца #27995
www.kircaalihaber.com/forum/index.php?topic=122.msg1695#msg1695

Еми не са турци. Колкото и да се иска на някои натъпкани с пропаганда глави, това са били чисти българи мохамедани, предвождани от Ахмед ага Барутанлията. С една дума помаци. Това не променя в положителна посока факта, както пише някой. Тук положително или отрицателно няма. Само истината! Факт е, че и през време на Османското владичество и сега българите мюсюлмани се чувстват по-близки до турците отколкото до вас. Но какво правите вие, за да намалите тази отчужденост?
Интересното е, че башибозуците биват съдени в Истанбул, а един от главатарите след това е предаден в България. Той си доживява старините тук (вярно - бил е пазен от свои хора), защото...не можело да го съдят втори път за едно и също нещо.

За първото подчертано е вярно, никога не съм го оспорвал.
За второто: както обикновенно, се нуждае от уточнение и от кратък поглед на предисторията:
1. Насилственната (в болшинството случаи) ислямизация през средата на Османското робство на Родопите, то ест, доброзорно, со много кютек, и доброволна, заради икономическите облаги, която също е присъствала, но е била малцинство.
2. Приемайки друга религия, и ползвайки привилегии, се създава известен антагонизъм, който разделя българите, но не ги прави обязателно по-близо до турците като народ. Правил ги е по-лоялни поданници на Османската империя, което не е едно и също.

България е най-старата държава в Европа с непроменено име от създаването си.
Едно изречение само. Сан Марино -301 г. И още едно. Колко страни има в Европа с непрекъснати държавни традиции още от ранното средновековие до сега и просъществували повече от нас, като независими държави?

Първо, аз никога не съм твърдял - че България е най-старата държдава в Европа. Въпреки, че ако приемем набиращата доказателства и сила хипотеза, че траки = българи, то тогава нищо чудно така и да се окаже.
Аз съм твърдял, че тя е в Европа от 165 година след Христа, а всички, който иска, да отваря учебниците по история, и да сравнява: колко държави е имало в Европа преди това.
И не разбрах - какво за Сан Марино?

Този мит е разпространен повече сред населението на селата и малките градове и все повече отстъпва с течение на времето. Поне според мои лични наблюдения. Тук оказва влияние и близостта на езиците и криворазбраната славянска солидарност измислена от Москва. Да си припомним даването на български територии на Сърбия през 1878 г., Съединението и Сръбско българската война през 1885-та, обявяването на война от страна на СССР през 1944-та, 45 години просъветска диктатура, съпротивата им на членството ни в НАТО.

Панславянската солидарност е мит и политическа идеологема.
Най-малкото което е, защото все повече автори настояват да се приема славянски за езиков, а не за етнически термин.
Обявяването на война от страна на СССР не доведе до един изстрел, насочен срещу български войник или българин.
Въпреки че, смяната на режима си беше откровен държавен перврат на щиковете на Червената армия - това си е вярно. Което впрочем парви незаконни всички правителства от 1944 година досега.
----
Аз също бях и сега съм против членството ни в НАТО.
НАТО на никого нищо добро никога не е донесло. Освен гарантиран корпоративен пазар за военно-промишленния комплекс на САЩ и сателити.

Само си представете, че историята бе по различна и Съюзниците бяха направили десант на Балканите (каквито планове е имало), а не в Нормандия през 1944-та. И на северната ни граница стои съветската армия, а на юг англо-американците. Е, кой бихте предпочели да влезе у нас?

Сложно е да се каже.
Англо-американците ядоха жесток бой при Дойран през ПСВ от генерал Вазов.
А през ВСВ бомбардираха България и мирна София.
Руснаците един шамара не са забили на нито един българин.

Българската армия е губила колкото си иска битки /примерно Брезник 1885, Чаталджа 1912, Солун 1913, Кукуш 1913, Битоля 1916, Добро поле 1918, Ново село 1944/

Малко по-подробна информация за тези битки можете ли да дадете.
Звучи малко като нов прочит на историята, но нямам нищо против да се запозная.
Колко наши знамена са пленени там?

Джон Атанасов е второ поколение американец от български произход, който дори не говори български. Не можеш да го наречеш лъжливо българин и след това милиони да го повтарят в захлас, със съзнанието колко велики сме и „какви юнаци е раждала майка България”.

В САЩ има вече китайци, испанци и други народи 5-6 поколение. Но корена си знаят и продължават да се броят за такива. За афро-америкаците даже мълча и нищо не казвам.
Така че, Джон Атанасов си е българин и точка!

преди 18 години 3 месеца #27996
www.kircaalihaber.com/forum/index.php?topic=122.msg1693#msg1693

1) Разбира се, че не са били българи. Византийски служители и поданици с неясен и с невъзможност да бъде доказан(всъщност това е и напълно излишно) славянски произход.

Откъде се разбира?
И защо в житията им пише друго?

Логично е да приемем (поради факта, че няма много източници по въпроса), че са се чувствали първо поданици на ИМПЕРИЯТА, която по дефиниция е НАДнационална и евентуално след това са споделяли някакви друга етническа идентификация било тя гръцка, славянска или смесена.

Това логично приемане е не повече от размисли над чашка чай на субективна основа.
При това - поради недостиг или непризнаване на наличната информация.
Чии поданници са били, няма никакво значение - поданството не е критерий за етническа принадлежност.

Но със сигурност няма как да се чувствали българи, не само в днешния смисъл, но дори и в този на средновековния български етнос. Поради съвсем простата причина, че него тогава още хич го няма. И именно тяхното дело помага да се дозавърши образуването му.

Откъде е тази сигурност?
И откъде вие ще знаете как точно те са се чувствали? Някой някъде чел ли го е, казал ли го е, цитирал ли го е?
И откъде е този извод, че българи през 9 век било нямало?
Аспарух, който сразява ЦЯЛАТА войска на Константин IV Погонат, която е била начело с ветераните, току-що са сразили арабите (2000 кораба флот = 60 хиляди воини и още 60,000 сухопътна армия), да не би да е бил начело на кърджалийска банда с пъстър и неясен племенно-етнически произход? Абоба - Плиска столица на какъв народ е? На цигански катун? Странно тогава защо уж най-ивзестния град на Балканите и Изтока: Константинопол, е бил 18 км2, а Плиска: 23 км2?
Тервел, който е спасил Константинопол, отразявайки и побеждавайки най-голямата арабска армия, тръгвала някога срещу Европа, да не би да го е правил начело на славяни, траки, готи, илири и ромеи?
За Старата Велика България на Кубрат даже изобщо няма да говорим.
А кой се е сражавал в полето Курукшатра в епическата битка на Пандави срещу Каурави в 3018 година преди Христа, излиза, че са някакви неосъзнати българи, които още не са били етнос, така ли става?
Крум страшни, сразил аварите и Никифор Генник, излиза, че го е направил начело на някакви етнически неосъзнати мътни балкански елементи?

Друг въпрос е, че княз Борис използва техните ученици за прокарване на българските национални интереси и къде успешно, къде не, полага основите на обединената българска нация.

Това са пропагандни глупости от социалистическите учебници по история, които едва ли не разглеждаха възстанието на Ивайло като първото селско-пролетарско възстание, само и само да изпреварим евреите Маркс и Енгелс.

Между впрочем, някои въобще знаят ли, че ние пишем на кирилица (създадена навярно от св. Климент Охридски), а не на създадената от двамата византийски мисионери глаголица. Обиден въпрос за интелигентен човек. Нали? Всъщност с глаголицата двамата братя претърпяват един крах, но пък посяват семето на една бъдеща независима българска църква. Само семето. Поливането и торенето сме си го извършили ние.

На тази тема наскоро изнесох лекция тук, в Москва.
Ето тук е файлът ( .pps 56MB), а тук е видеото на лекцията (на руски) с не много високо качество 320x240, 1.13 часа ( .mpg)
Там ще видите каква е връзката между древнобългарската азбука, която още си стои на камъните в Плиска, и глаголицата.
Това, на което пишем сега, би било по-редно да се нарече Климентица, но щом самият автор е решил да я нарече на името на учителя си, не можем да му променяме завещанието.
Какъв крах и кое може да бъде определено като крах, е твърде сложен и нееднозначен въпрос. Между кирилицата и глаголицата има само няколко общи букви: ш, о и ф (с условен знак, защото в глаголицата има 2 букви за "о"). Как точно е създавана глаголицата и кое лично Свети Кирил е смятал за дело на живота си, според неговото собственно житие, може да бъде видяно и чуто на лекцията за тези, които разбират руски.

И още нещо. Винаги премълчавано. Покръстването на българския народ не е извършено от извънземни. Направили са го ромеите, в по-голямата си част чисти гърци. По времето на първата, че и на втората българска държава основен „приток на цивилизация” идва от Източната римска империя.

Това е спекулация.
Покръстен от ромеи, и по-специално, от византийския имепратор, е Кан Борис I. Кубрат, Тервел и други български владетели са кръстени много преди Борис и Борисова България. А и много българи като народ (но не всичките) са били християни от векове. Българите са кръстени на Балканите от Апостол Павел. За справка: натиснете тук.
Доколко културния и цивилизационен обмен е бил само от културната Византия към дивата България, а не двустарнно, е сложен въпрос. Опростенческата формулировка е нарочна спекулация с цел унижаване и очерняне на България и на средновековната българска държава. България като държава е с хилядолетия по-стара от Източната Римска империя, така че, кой кого на каков бил учил, ако не извадите кокнкретни факти и доказателства, си остава пропагандно клише или субективно необосновано мнение.

Първата бомбардировка е извършена от италианците през 1911 г. през италианско турската война, една година преди нашата „кандидатура” за първенство.

Върнете се на първата страница на дискусията и прочетете отговорите по този въпрос от Елемаг. И сравнете датите.

За робството. Няма да се впускам в определение за думата роб. Това е ясно (надявам се). [size=10pt]Само нека е ясно, че по това време българите са имали възможност да се придвижват свободно от Сараево до Багдад и от Варна до Триполи. Имали са право на собственост. Дискриминационните мерки по отношение на данъци и повинности през първите векове, не са били по-различни от отношението към евреите в средновековна Западна Европа. „Раята” в Османската империя е била в по-свободна от крепостния селянин да речем в Русия.

Винаги съм признавал, че последните десетилетия на османското робство са били по-меки от първите векове.
Въпреки, че, лично аз не знам: кои са пътували от Варна до Египет: всички българи, или българите-мюсюлмани. И дали всички са имали парва на тези пътувания. Имало е селища и райони със специален статус и с специализирани функции, които са били освободени от много данъци и надарени с привилегии. Ако те са пъхтували в границите на империята където си пожелаят, това не следва да се приема за всички българи. Българската политическа класа сега живее практически не в Европа, а в рая. Но къде и в какви условия живеят обикновенните българи и могат ли да се слагат знак за равенство между статуса и правата на различните категории хора?
За това, че "раята" била в по-добро положение от руския крепостен селянин, повтарям, особенно през последните десетилетия на османското владичество - да, това е точно така, безусловно. Но защо трябва да се сравняваме с Русия?
България (средновековната) е била съперник и съсед на Франкската империя, на Римската империя...да правим ли сравнение къде са били наследниците на тези империи и къде е била раята?

4. Православието ни е спасило като народ през 5-те века чужда власт.
. Православието ни е спасило, като народ през време на Османското владичество. Първо Османците са нямали изгода да превърнат всички в последователи на пророка, защото тогава е нямало, кой да им плаща данъците. Второ. Като са ислямизирали албанците, това пречи ли на този народ да се е запазил до ден днешен и да издига за свой национален герой християнина техен сънародник Георги Кастриоти –Скендербег. Тука някой смесва религия с националност. Типично за Православието. Трето. След унищожаването на локалната Търновска патриаршия, висшите църковни постове в българските земи са се заемали (с много малки изключения) от гърци. Е, с какво тези гърци са допринесли за запазването ни като народ, след като целта на Вселенската патриаршия е била точно обратната –елинизирането на колкото се може повече маси от население, по възможност елита.

Аз НИКОГА не съм смесвал понятията религия и националност!
Това е прийом на ДПС: да зомбира помаците, че щом са били от религията, значи, не са българи, а са турци или поне, следвало да се държат по-близо до турците. Без да обясняват: а арабите (говорещи арабски), негрите от Мали(говорещи френски и местни наречия), индонезийците (говорещи местни наречия) и пакистанците (говорещи английски и хинду), както и Бангладешците - и те ли трябва да се държат по-близо до турците или да ги смятаме за турци, щото и те са от религията?
Не знам, дали такива тънки техники са характерни за Православието. Ако не го докажете, за мен това е с нищо необосновано оскърбление.
Аз не казвам, че тази техника на манипулативната измама е типична за исляма.
Казвам, че е типична за ДПС манипулаторите да впрягат религиозни въпроси и да ги натъмъняват според политическите си доктрини.

Запазването ни като народ (което по своята същност си е едно малко чудо в световната история, макар и не уникално) се дължи на редица други причини едни от които са разпръснатостта на българите по планински селища (в големите градове през 19 век например българският елемент е бил неизменно в малцинство), изгодата за Османската власт от съществуването на християни-данъкоплатци и може би инатът ни, който ни е карал да се запъваме на мохамедани и пан елинисти :) И съм почти сигурен, че броят на елинизираните сред нас е бил съизмерим на броя на ислямизираните. Само като вземете Пловдив от средата на 19 век. Това още повече издига ролята на просветените българи борещи се за църковна независимост и на онези луди глави, които са дали кръвта си за политическата ни еманципация. И ме кара още повече да се прекланям пред тях, защото в очите на техните съвременници те са се борели за една изгубена кауза.

За малцинството на българите в големите градове според мен просто не е вярно.
Даже в 1917 година, на преброяването в Солун, първи по количество население са били евреите, на второ място: българите, а всички останали народи - след това.
Ако така е било в Солун, какво да кажем за чисто българските градове: малки и големи? Имате ли данни, статистика за тези твърдения?
За проблема с елинизацията съм съгласен - тук сте абсолютно прав, проблема е бил изключително остър - диоцеза си е бил предмет на спорове и войни винаги, откак която и да е Църква става институция.
И сега е така. За съжаление.

Еми не са турци. Колкото и да се иска на някои натъпкани с пропаганда глави, това са били чисти българи мохамедани, предвождани от Ахмед ага Барутанлията. С една дума помаци. Това не променя в положителна посока факта, както пише някой. Тук положително или отрицателно няма. Само истината! Факт е, че и през време на Османското владичество и сега българите мюсюлмани се чувстват по-близки до турците отколкото до вас. Но какво правите вие, за да намалите тази отчужденост?
Интересното е, че башибозуците биват съдени в Истанбул, а един от главатарите след това е предаден в България. Той си доживява старините тук (вярно - бил е пазен от свои хора), защото...не можело да го съдят втори път за едно и също нещо.

За първото подчертано е вярно, никога не съм го оспорвал.
За второто: както обикновенно, се нуждае от уточнение и от кратък поглед на предисторията:

преди 18 години 3 месеца #27997
www.kircaalihaber.com/forum/index.php?topic=122.msg1682#msg1682

1. Светите братя Кирил и Методий били българи.

Българи са. Баща им, Лъв, е от древен династически болярски род, бил е заместник кмет на Солун. Низвергнат в резултат на династически борби. Но синовете му продължават да си имат болярска (боилска) кръв. В житията е казано, че светското име на Методий е било Страхота. Били са 9 братя, Методий: най-големия, Константин-Кирилл Философ - най-малкият, и разликата им е била 17 години.

2. Първи сме използвали авиацията за бомбардиране.

А кой според вас е преди българите?

3. Били сме под „робство” по време на османското владичество.

Робство има тогава, когато едни хора продават други хора като роби.
Така че, робство е имало, защото даже и през 1878 година след разгравбването, опожаряването, унищожаването на Стара Загора и избиването на 14,000 мирни жители от редовния аскер на Соломон Леви (Сюлейман паша) огромна част пленници са отведени и продадени на пазарите в Истанбул именно като роби.
Когато има продажба на роби, това какво е, ако не робство?
Дипломатическо представителство ли?

4. Православието ни е спасило като народ през 5-те века чужда власт.

Въпроса е спорен, признавам - дали САМО Православието ни е спасило.
Но че е изиграло голяма роля, така си е.
Вие на друго мнение ли сте?

5. Българският народ е бил и е трудолюбив.

Не е ли?
Всеки народ си има мързеливци и работяги. И когато условията на труд са такива, че да убият естественното трудолюбие, импулса за труд отива в хобита и в частното стопанство. Даже и в социализма беше пълно с такива и хората си бачкаха по съботите и неделите.

6. Турци са извършили баташкото клане.

Не са турци.
Ахмед Ага от Барутин не е турчин, вярно е.
И башибозука, който е набрал за клането, също не е бил от редовна турска войска.
Но какво променя това?
Османската държава съди ли извършителите за това клане по криминалните си закони?

7. България е най-старата държава в Европа с непроменено име от създаването си

България териториалное в Европа точно от 165 година след Христа, когато двама братя извеждат 30,000 семейства (или рода) от Балхара (Бактрия) и се заселват на Северен Кавказ и Южна Украйна, създавайки това, което византийците по-късно наричат Старата Велика България.
Кой преди България е в Европа като унитарна държава?
Може би само римската империя, и гръцките полиси преди това.
Само че ако изходим от хипотезата, че траки = българи, то тогава български държави има в Европа даже и преди приморските търговско рибарски селища на древните ахейци.

8. „Огромното” антифашистко движение през 1941-44 г. и производното от това, че тук е съществувал фашизъм.

Това беше повече политическа пропаганда, отколкото мащабно движение, но от баба си (лека и пръст) знам, ч едействително по места съпротивата е била значителна.
Колко българският режим е бил фашистки, е много спорен и нееднозначен въпрос, съгласен съм, че това беше по-скоро мит и пропаганда.

9. Руснаците („братушките”) винаги са били зад нас.

Не винаги.
През Първата световна война сме ги тукатили здраво в Добруджа - Йордан Йовков даже има разказ на тази тема.
Но те са наши деца от гледна точка на писменност, култура, език, религия и орнамент (последното е цитат от Николай Райнов)

10. Българската армия не е загубила битка на бойното поле.

Българската армия не е губила битки през 20 век, но няма спечелена война (защото това е вече работа на политиците)

И новите митове:

Най-интелигентната нация в света сме след евреите.

Аз лично не знам - кой пък реши д сложи евреите на първо място, къде и по какви критерии са правени тези тестове.
И едното, и другото е пресилане пропаганда според мене.

Българин бил измислил компютъра.

Ако Джон Атанасов е българин, кой тогава според вас е измислил компютъра?
Или вие знаете за друг изобретател?

преди 18 години 3 месеца #27998
www.kircaalihaber.com/forum/index.php?topic=122.msg1678#msg1678
За твърдоглавите любители на лъжата, че туркмените не били монголоиди: кадри от инаугурацията на Гурбангулы Бердымухаммедов

преди 18 години 3 месеца #27999
www.kircaalihaber.com/forum/index.php?topic=122.msg1680#msg1680

E bravo kopnal si poveçko sminki i mi razpravyaş za istinski mongoloidi ama neşto az ne gi poznah da priliçat na uzkoglazi ti vijdaş li takova neşto az şa gi poglenda po otblizko na trezva glava kato se sımne çe sega e tımniçko...

Е, според вас тия хора да не би да са европеиди?

преди 18 години 3 месеца #28000
www.kircaalihaber.com/forum/index.php?topic=122.msg1675#msg1675

То май няма много смисъл да отговарям, щото пускате дискусията вече в несериозната плоскост на цикличното повтаряне на едно и също, ама както и да е:

1. Още веднъж - за нечетящите.
Взимате Пураните и намирате какво пише за раджата на Кардамитите и къде се е намирало това.
Четете и за кои години става дума.
Вземате след това калкулатора и смятате ония години плюс тази година, която сме сега: кеф ви след Христа, кеф ви по хиджра, но гледайте математиката да не объркате.
После кажете колко сте ги изкарали.

2. Туркмените повечето са монголоиди.
Докажете противното.
Многокатното повторение не е доказателство

3.Европеидните 20 млн азербайджанци в Иран нищо не доказват.
Няколко пъти ви казах да разделите езиковото от етническото значение на термина тюрки и тюркски. Същите неправилни спекулации десетилетия се парвеха и с термина славянство, славянски езици и т.н.

преди 18 години 3 месеца #28001
www.kircaalihaber.com/forum/index.php?topic=122.msg1671#msg1671

Дадох няколко, и, както вече писах, не очаквам да им объронете внимание, да ги прочетете и признаете

1. Индийски: Пурани, Бхагават Гита, Махабхарата. Там българите са наричани болхики
2...........................

Я да погледнем във "Божествената песен"Бхагавад Гита

Санджая каза:
2. Бойния строй на Пандавите цар Дурйодхана огледа, отиде при своя учител и тези слова заговори:
3. „Виж, учителю, войската силна на Панду на синовете, построена на Друпада от сина, мъдрия твой ученик.
4. Там герои са събрани, с лък стрелци велики всички, с Бхима и Арджуна равни — Ююдхана и Вирата; а Друпада в колесница е непобедим.
5. Дхрищакету, Чекитана, царят силен на Каши — Пуроджит, Кунтибходжа и Шайбя — най-добри между мъжете.
6. Силният Юдхаманю, снажният Уттамауджа, на Субхадра и Драупади синовете — в бой със колесници безподобни.
7. Нашите най-видни войни ще ти изредя аз също, чуй внимателно, о най-добър от родените дважди.
8. Ти самият, Бхишма, Карна, Крипа — в битки побеждаващ на болгиките владетел , Ашваттхама и Викарна, и синът на Сомадатта също.
Бхаван бхишмаш ча карннаш ча крипаш раджйам болгихаахи ча самитим-джаиахи
Ашваттхаама викарннаш ча саумадаттис татхаива ча
9. Други още много войни, за мен заложили живота свой, с оръжия снабдени разни, във боевете сръчни всички.
10. Поддържани от Бхишма, нашта сила е неизмерима, а те, предвождани от Бхима, са безсилни.
11. Така че вие всички, заели своите места, навсякъде и винаги старателно пазете Бхишма!“

Demek sluçaynosti nema vsiçki zaklyuçenia sa za tova çe bulgaristancite sa çak ot india i daleçni bratovçedi na mangalite... ;D

Отново парад на невежеството!
Циганите са изгонени от Индия, и по-специално от покрайнините на днешен Пакистан, през 10 век, от индийският цар Ашока. Ако те бяха индийци, нямаше никой да ги гони.
И идват в Европа именно с османското нашествие! Преди това в е Европа циганин е нямало! Дошли са именно с обозите на Османидите!
Четете си собственната история, balama, не се правете на балама!
А българите на Кардамитите, които са учавствали в битката при Курукшатра, са били на територията на днешните размирни щатове Джаму и Кашмир! Там цигани няма как да се качат...Вие в Родопите цигани имате ли? Особенно по високите места?
И там така!

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.