Смърта на българските села
Та трагедията е пълна. Бабите са избрали ГЕРБ и Патриотите, обаче по места, кадрите на ГЕРБ били лоши, не правели нищо за хората, само пари вземали. Да се сменят кадрите. Аз им казвам, не кадрите, трябва да се сменят, а Системата и Политиката. А, Системата не искат да я сменят! Вярват на новият кадър от същата партия, като дойдел, всичко щяло да цъфне и върже. Вярват и на Мая Манолова, която нахокала в писмо кмета от ГЕРБ...
По едно време - ама аз да съм бил.... Ееееее, бабки, вие искате тва дет никога нема да стане. От мене, партиец не става, а и парцал за плюнки - също!
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
Прочети още на: www.dnes.bg/obshtestvo/2017/11/03/50-te-...garskoto-selo.358158
Колективизацията е класически физически, културен и духовен геноцид над селяните и българското село. Тя е стратегия за създаване на пролетариат, необходим за работата във фабрики и заводи. Собствената обработваема земя, прави селянина независим от болшевишката идеология, въплътена в държавна политика. Пролетариата успешно бе трансфомиран в електорат през демокрацията.
Но отнемането на земята, средствата за производство и най-вече продукцията от домашните складове на къщите, точно пред зимата, от болшевишките кметове и милиция през тия години, води не само до дългосрочно оробяване и загуба на личната свобода. Това е акт с дългосрочни последици, защото убива и културно-духовната среда, т.е. убива самобитните празници и обичаи, защото те си отиват с маргинализацията на селянина като пролетариат, а за неговите поколения, отраснали вече по градовете е чуждо не само самото село, но и неговата културно-духовна среда! Оттук вече е благодатна почвата за посяването на материализма и атеизма, който ясно е видим какви резултати дава в днешните млади поколения. Те са предварително мъртвородени! Оттук е вече и колапса на Българската държавност в дългосрочен план и възприемането на западни празници като Хелоун и Свети Валентин! Вакуумът някак си, трябва да бъде запълнен, душата жадува за това.
Аз лично бих обявил Баблон за резерват, само заради името.
www.segabg.com/article.php?id=903141
Още едно смолянско село e напълно обезлюдено
Смолянското село Милково вече е без нито един жител, става ясно от данни на Териториалното статистическо бюро (ТСБ). Селото се е обезлюдило, след като единственият жител на селото от миналата година го е напуснал, предаде Дарик.
С него обезлюдените села в областта стават общо осем. Това са Малко Крушево, Водни пад, Кокорци, Баблон, Сливово, Чамла и Дряновец. В 88 села в Смолянско населението е в камерен състав - под 50 души.
Статистическите обобщения сочат, че през миналата година са се задълбочили отрицателните демографски тенденции в планинската област. Населението в региона е намаляло с 2143 души, достигайки 107 282 жители.
Обитателите на Смолянска област намаляват според статистиката както в резултат на спадаща раждаемост и повишена смъртност, така и в следствие на миграционни процеси. Жителите над 65-годишна възраст в областта са 23 % от населението, като относителният дял на хората от „третата възраст” се е увеличил с 7,1% за последните 10 години.
Хайде да ходим да живеем в Баб(и)лон. Няма кмет от ГЕРБ и МВР, няма мангал - няма никой. Няма дори 3G покритие!Йордан_13 писа: ]Аз лично бих обявил Баблон за резерват, само заради името.
Баблон - примамливо място за живот. Ако някой тенгрианин се засели там, аз ще съм следващия. Сериозно говоря.
ГЕРБ ще дойдат и там. А и пречките, които Община Смолян (пак ГЕРБ) със сигурност, може да направи, ще бъдат големи. Трябва да се търси, кой продава и какво продава.anti666 писа:
Хайде да ходим да живеем в Баб(и)лон. Няма кмет от ГЕРБ и МВР, няма мангал - няма никой. Няма дори 3G покритие!Йордан_13 писа: ]Аз лично бих обявил Баблон за резерват, само заради името.
Баблон - примамливо място за живот. Ако някой тенгрианин се засели там, аз ще съм следващия. Сериозно говоря.
Но по принцип, аз не бих отстъпил, дори всичко да изглежда безнадеждно изгубено. Просто съм такъв характер. Имам си един пример в това отношение, Парамун
Броят на българите, отишли да живеят по-близо до природата, скочи над 3 пъти в пандемията
Прочети още на: www.dnes.bg/obshtestvo/2021/06/12/goliam...e-ne-dostigat.493449
Много е добре, че къщите са наследствени, не могат да се разберат наследниците и гражданята пъплещи на талази за да си спасят задникът от градът, който доволно са осрали
========================================
По данни на статистиката от 2010 г. насам броят на българите, които се заселват на село, се движи между 15 и 35 хиляди на година. Тези хора правят така наречения механичен прираст в селата, там естествен прираст отдавна няма. През 2020 г. броят им вече е 108 085, т.е. се е увеличил с над 3 пъти, или с други думи, насред пандемията настана голямо завръщане на село.
Проблемът е, че няма кой знае какво предлагане, защото наследствените къщи по селата, в които никой не е живял през последните години, в повечето случаи представляват развалини. А хората, които днес избират да живеят близо до природата, са повечето от средната класа и нагоре от нея. Те няма как да отидат да живеят някъде, където няма добър интернет, канализация, водоснабдяване, добри пътища или мястото е твърде отдалечено от цивилизацията. Затова поскъпването важи преди всичко за селата, разположени в близката или средно близката периферия на големия град.
преди 1 секунда
Много е добре, че къщите са наследствени, не могат да се продадат, а наследниците - да се разберат
Топим се, Централният Балкан най-силно засегнат от обезлюдяване
Преброяването през есента ще покаже колко села ще бъдат заличени
Прочети още на: www.dnes.bg/stranata/2021/06/20/topim-se...zliudiavane.494303,2
Ako живее някой веднага ще му пратят доносник и ще станат 2-ма, след това ще дойде МВР, данъчните, електричарите, ВИК-то, след което в него ще се заселят пенсионираните милиционери и е-хеееее, стана село голямо, голямо, чи преголямо! Затва, по-добре да не живее никой!
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.