Смърта на българските села

преди 18 години 10 месеца #22389
За тези,които си мислят,че само си говоря за село,а не действам в тази посока,ето доказателство.Дето се вика:"Бавно,но славно".Засега съм стигнал до тук:
www.voininatangra.org/modules/xcgal/albu...s/10747/PICT3273.JPG

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 18 години 10 месеца #22390

antijew писа: За тези,които си мислят,че само си говоря за село,а не действам в тази посока,ето доказателство.Дето се вика:"Бавно,но славно".Засега съм стигнал до тук:

М-добре, много добре, сух градеж, тук таме с участие на цимент, особено при портите, много добре. Това нещо струва доста пари, вероятно и е доста широко. Прозорците са като от крепост или храм, което е добро виждане, според мене.

Слушай сега, аз държа на този практически съвет - съзерцанието, за което ти говорих, по-горния пост, защото точно то ще трансформира градския опит в добри решения за живота на село. Трябва да се съобразяваш със спецификата на селото, нравите, обичаите, но и безмилостно да внасяш нови идеи и решения, когато виждаш, че те са приложими и реалистични.
Така, че кога ме питаш: заслужава ли си. Според мене: да. Твърде тежко, непосилно е дори, но си заслужава, дори да не ти донесе очаквания просперитет. Ще разбереш за какво ти говоря след време.
Тук става въпрос не само за обработката на земята, но и за отношенията на местните към тебе, защото една завист от тяхна страна може да ти създаде големи проблеми, но и едно неправилно поведение от твоя страна -също.
На първо време не късай веднага връзката с града за да понесеш по-леко, някои очаквани несгоди.
За останалото, пиши лично съобщение да ти оставя мейла си и ще си пишем там, за по-конкретни неща, които те интересуват.

преди 18 години 10 месеца #22391

antijew писа: За тези,които си мислят,че само си говоря за село,а не действам в тази посока,ето доказателство.Дето се вика:"Бавно,но славно".Засега съм стигнал до тук:

Браво!
Истински ти завиждам, честно! И аз имам каменна къща в планината, с един приятел я взехме на времето евтино, но все не ни стига до ръцете да я доведем до обитаем вид.
Колко са дебели стените? как смяташ да я правиш отвътре?

преди 18 години 10 месеца #22393

Пламен Пасков писа:

Браво!
Истински ти завиждам, честно! И аз имам каменна къща в планината, с един приятел я взехме на времето евтино, но все не ни стига до ръцете да я доведем до обитаем вид.

Благодаря.
Тя работата там малко закуца...ама ще се оправя.
Стените са дебели 50 см.Няма да се лее бетон/плоча/,а ще се прави с гредоред и върху него,ще се реди дюшаме,ама не от това тънкото дето го продават по борсите,а по поръчка,по-дебело 4-4,5 см.
Еййй,аз сега чак прочетох,че ме питаш за отвътре в бързината помислих,че ме питаш как ще продължавам нагоре,ама това го бях написал.Няма да го трия.Може да послужи за идея на някой.
Ако имаш в предвид за измазване,няма да се измазва ,а ще си остава така на камък. :aham:

преди 18 години 10 месеца #22395

antijew писа:

Пламен Пасков писа:

Браво!

Благодаря.
Тя работата там малко закуца...ама ще се оправя.
Стените са дебели 50 см.Няма да се лее бетон/плоча/,а ще се прави с гредоред и върху него,ще се реди дюшаме,ама не от това тънкото дето го продават по борсите,а по поръчка,по-дебело 4-4,5 см.
Еййй,аз сега чак прочетох,че ме питаш за отвътре в бързината помислих,че ме питаш как ще продължавам нагоре,ама това го бях написал.Няма да го трия.Може да послужи за идея на някой.
Ако имаш в предвид за измазване,няма да се измазва ,а ще си остава така на камък. :aham:

Стените са дебели 50 см.

Това е класически закон в сухата каменна зидария - зид, по-малък от 40 см е обречен да падне с времето.

преди 18 години 10 месеца #22542
Въпроса минава вече в територията на масонарията, но все пак, с молба модераторите да не ме трият бързо или да отворят нова тема, ако отклоняването в тази е твърде тежко:
А някой от вас мислил ли е да строи къща, или да е видял, по класическата именно българска технология: без хоросан и спойващ материал, само шлифовани камъни (квадри) които просто лягат един на друг и от собственната си тежест гарантират здравината на стената? Това, естесвенно, означава 2 неща: камъни с ширина не по-малко от 40, даже 50 см, и идеално подравнени минимум 2 повърхности: двете контактни надолу и нагоре. Такива съм виждал вече из България, но естественно не става дума за съвременни къщи, а за стари руини или постройки. Всичко това е до Рим-Византия, именно чист камък и нищо друго.

преди 18 години 10 месеца #22544
forum.srpskinacionalisti.com/viewforum.php?f=3 Погледнете тая мръсна антибългарска кочина!

преди 18 години 10 месеца #22547
БГ_Гвардия, как няма да е кочина и как няма да са антибългари, когато и там са се набъркали разни "самвоини", разни "Общества дупета оръдейни", а значи и разни ЛЕМС-овци. Някои, представящи се от наше име се врат навсякъде и се стремят да ни развалят къщичката. Поне аз така мисля. Със сърбите бихме се разбрали, ако не бяха нашите идиоти.

преди 18 години 10 месеца #22570
Май и сърбите ги лъжат както и нас.Но нали и в други теми е ставали на въпрос-скоро процеса ще спре и тези ЛЕМС ще отидат в небитието.

преди 18 години 10 месеца #22608

Пламен Пасков писа: Въпроса минава вече в територията на масонарията, но все пак, с молба модераторите да не ме трият бързо или да отворят нова тема, ако отклоняването в тази е твърде тежко:
А някой от вас мислил ли е да строи къща, или да е видял, по класическата именно българска технология: без хоросан и спойващ материал, само шлифовани камъни (квадри) които просто лягат един на друг и от собственната си тежест гарантират здравината на стената? Това, естесвенно, означава 2 неща: камъни с ширина не по-малко от 40, даже 50 см, и идеално подравнени минимум 2 повърхности: двете контактни надолу и нагоре. Такива съм виждал вече из България, но естественно не става дума за съвременни къщи, а за стари руини или постройки. Всичко това е до Рим-Византия, именно чист камък и нищо друго.

Такива камъни, за които говориш сега се изравят при археологическите разкопки, щото тия чудесии много тежът и си трябва техника за тях. По селата примерно, където, както е при мене, камъните си ги нося аз на ръце, такова строителство, за което говориш, днес от обикновен човек, не може да съществува. Трябва организация, хора, техника и пари.
Сега, когато квадри няма, всеки камък започва да е от значение, дори и най-малкия. При два нееднакви по форма и тежест камъни, спойката при сухия градеж се явява по-малкия от тях камък (или камънчета), който влиза в междината между тях или встрани от тях и създава устойчивост. Това за да стане се иска истиински майсторлък и едно особено състояние на Духа, за което няма да ти говоря сега.
Ако разрушиш един такъв зид, ще видиш, че освен големите и средни по-размер камъни, необработени става въпрос, ще се излеят и солидно количество малки такива.
Така, че вероятно квадри, ще трябва да си поръчаш от каменоделец и сигурно ще ти смъкнат 10 кожи от гърба.

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.