КОЛОБЪР
Ако така са прозвучали думите ми-съжалявам, може да не съм се изразил правилно, а може и ти да не си ме разбрал. Ако това твое мнение е отправено към мен... хм, тежки думи без дори да ме познаваш.Лесно е, някой да се появи и да каже: "Аз съм колобър, ще направим това и това следвайте ме". И да поеме отговорност вместо нас.
Бъди здрав!
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
Ако се появи, админите ще го анихилират перманентно.Именно от качествата на всички нас се появява и качеството на сайта.Нищо,че не ни споменават по медиите-знаят много добре,че лоша реклама няма.
Тъй че Йордан не е имал намерение според мен да обижда някого.
В една друга тема пак Йордан беше уточнил, че да се каже точното време е да се събудим обсадени от тези, които искат да задържат статуквото. Замисли се, че е точно така. Просто от нас самите трябва да тръгне. Зведният час сами ще го усетим. А вече предпоставките за този Звезден час (или както ти сполучливо го беше нарекъл Часа на Бика), разбира се ще бъдат направени от тях. Това не е малка помощ. Но работата ще трябва да си я свършим ние, с Божията помощ. Виж как избухва въстанието на Асеневци през 1185. Те ще са катализатора, но ние българите, (или децата ни) ще трябва да си свършим работата. Това е и единствения начин също и да сложим край на Проклятието. Което е най-вече срещу византийците, но и за българите, гледали страхливо екзекуциите и безропотно отказали се от хилядолетната си Вяра.
Разбира се, че не са насочени срещу теб. Просто твоя коментар бе повод, да се замислим върху това дали нещата не са насочени не вече към Появлението, а към Проявлението на Това, което е в нас.Миро писа:
Ако така са прозвучали думите ми-съжалявам, може да не съм се изразил правилно, а може и ти да не си ме разбрал. Ако това твое мнение е отправено към мен... хм, тежки думи без дори да ме познаваш.Лесно е, някой да се появи и да каже: "Аз съм колобър, ще направим това и това следвайте ме". И да поеме отговорност вместо нас.
Бъди здрав!
Ако искаме да имаме реална подкрепа от това, което наричаме Съвет, трябва да си помогнем сами, чрез това, което е вътре в нас.
Името Бояна е женски корелат на Боян и в контекста на шаманския религиозен опит са обясними проявленията на този персонаж като либе-спасител на Мирчо войвода, като любена от змей и "умираща" по време на посветителния танц, като либе на свирец Никола и като "магьосница".
Някъде в южното подножие на Троянската планина се е намирало село Калаброво, споменато неколкократно в документи на католическите мисионери през първата половина на ХVІІ в. - на 60 мили от Сотево (дн. Славяни), Ловешко, и на 20 мили от Давуджево, дн. Миромир, квартал на Хисаря, Пловдивско. Любомир Милетич го локализира около днешния Калофер и дори смята, че днешното име на града произлиза от по-старото Калаброво. Документирани са имена на селища и местности, производни от титлата багатур (Ботров <Боготров, Беленско, и "багатирi" в землището на село Жеравина в Албания), което позволява и Калаброво да се изведе от титлата колобър, старобълг. кълубри, т.е. името подсказва, че тове селище унаследява култово средище на колобри от езическата епоха. Още Константин Иречек отбелязва, че "за миналото на Калофер се разправят много предания" и в едно от тях легендарният Калифер войвода грабва от хорото Боянка (БНТ 11, с. 126), а истинността му "доказват" с песен, "останала оттогаз". Всъщност тя е вариант на познатата по няколко варианта песен за войвода, който взема Бояна от "ляво хоро" (ТВ, № 3725; ТВ, № 2060; СбНУ 48, 168).
Многобройните жертвеници, селищното име Калаброво и персонажът Бояна в песенния фолклор на Калофер и Войнягово са допълнителни аргументи към тезата, че зад "тропа Трояна" стоят реалии от култово средище на шаманите колобри, начело на които е бил Върховният Шаман, познат с името титул Боян. Приведените нови факти сочат недвусмислено, че независимо от недоверието към "Слово о пълку Игореве" фрагментът за певеца Боян е автентичен.
Предполаганата от нас връзка между топоними от типа Троян и името Боян се потвърждава от конфигурацията на топоними в източния край на Ихтиманския проход: Трояндрум, Русалски гробища, село Калугерово с манастир "Свети Никола", Боян дере, Квачково дере, Змейовец13. Както при други случаи "Квачково дере" е производно от астронима Квачката, чиято значима роля в шаманския религиозен опит предполага култово средище с астрономически наблюдения и небесни възнесения по осигурена от кръговрата на съзвездието "вертикала". По тази причина топонимът Боян дере не е случаен - Боян е певец, но и религиозен вожд на войската (колобър) и затова възпява похода на Игор в староруското Слово. Той е този, чието възнасяне по вертикалата гарантира проникването напред във времето и при преминаването на исторически известната Българска клисура (Царски проход, Василица). Вероятно този проход също имал име титул "проход на Троян", а и името Калугерово може би е унаследило след покръстването предишно Калаброво по принципите на народната етимология (разпознаването на Свети Никола за покровител на шаманите довело и до появата на манастир под негов патронаж). При очакваната многобройност на селищни имена от типа Калугерово разполагаме с още едно - Калугерица, в северното подножие на Мадара, което също подкрепя нашето предположение.
....На всички ни се иска нещо повече от това,което е вътре в нас ...колкото и да сме възрастни,винаги в нас има по едно малко дете ,което иска някой да го хване за ръчичка и да го води...Когато се нуждаем от "подкрепа"-само факта че има "нещо" или "някой" който да те подкрепи е достатъчен и ти дава достаъчно мотивация да продължиш и сам....Jordan_13 писа: Ако искаме да имаме реална подкрепа от това, което наричаме Съвет, трябва да си помогнем сами, чрез това, което е вътре в нас.
КОЛОБЪР...в тази тема исках да публикувам цитати,които определят истинската същност и действие на колобъра,но бях обвинена в "ласкателство" преди да стигна до уточнението и напомнянето с тези цитати какъв трябва да бъде всеки от нас и към какво трябва да се стреми в ползу народу...независимо от това дали е колобър или просто човек ,който обича родината и народа си...
...Колобър - мит или реалност - който разбрал-разбрал...който не е - все нещо е научил...
Четейки поуста на Jordan_13, няма как да не направя връзка с това:Jordan_13 писа: Разбира се, че не са насочени срещу теб. Просто твоя коментар бе повод, да се замислим върху това дали нещата не са насочени не вече към Появлението, а към Проявлението на Това, което е в нас.
Ако искаме да имаме реална подкрепа от това, което наричаме Съвет, трябва да си помогнем сами, чрез това, което е вътре в нас.
"...и двамата братя викали Неволята, викали я, и накрая се ядосали, че тя не идва, тогава запретнали ръкави и сами си поправили колата..."
Jordan_13, това ли имаш предвид, че докато сами не си помогнем, никой няма да ни помогне?
Драго ми е да отбележа факта на единомислие, особено що се отнася до процеса Появление-ПроявлениеРазбира се, че не са насочени срещу теб. Просто твоя коментар бе повод, да се замислим върху това дали нещата не са насочени не вече към Появлението, а към Проявлението на Това, което е в нас.
Нека и това да кажа, че лично на мен такова "потупване по рамото" не ми е необходимо, но виждам и познавам много други, които се нуждаят, та за тях хортувам
А за всички останали, които четат този форум ще кажа така-нещата се развиват точно така, както трябва и точно навреме, напук на всеки, дръзнал да сложи прът между краката на Еднорога.
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.