Кой, или какво е Тангра? вяра
По прицип, когато говоря по тези въпроси, отнасям както хули - от страна на 'християни', така и критики - от страна на някой днешни тенгриани.
(Освен хули и критики, др. не съм чувал, та ще видим)
---
Преди години четох един материал - беше сравнение между Вярата на Прабългарите (или както сега се нарича -Тенгрианството), и други древни вярвания
Авторът май беше руснак - та той бе стигнал дo извода че много от древните вярвания, са проповядвали за така нареченото универсално (или вселенско) съзнание
За мое голямо съжаление не мога да намеря материала - беше преди 89та, и мой близки може да са унищожили, още тогава (тогава подобни материали не бяха от най желаните)
Както и да е - спомням си следното - тезатa бе че прабългарите, и др азиатски народи, казвали 'тангра' когато имали в предвид това 'вселенско съзнание'
Незнам, сегашните тенгриани какво мислят по въпроса, но изглежда че Тангра не е бил (било), някакъв 'размахващ пръст' 'заповядващ' бог, от типа на христянският или мюсулманският!
Преди 2 години пък четох, книгата на англичанина Дейвид Айк - 'Tales from the Time Loop' (в превод - Разкази от Хода на Времето, или нещо подобно)
в тази книга пише доста сходни неща за древните вярвания (въпреки че Тангра, не се споменава) -
Айк пише за вярата на древни племена, в бразилия, които вярват в така наречената 'Безгранична Любов'!
Тази 'безгранична любов', представлявала Единното, Вселенско или Универсално Съзнание, което влияе на всички аспекти, от живота ни.
По късно, тези вярвания, може би се израждат - "появява" се бог, кото отделнa единица, който започва да "диктува" на хората, как да живеят!!
Та, интересно ми e какво мислят други, по тези въпроси
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
Така е записано в Книга на Завета. Затова и ние се придържаме към това тристишие. Не бих го нарекъл дефиниция, а е по-скоро идеограма, която ни е дадена преди около 8000 години за осветляване на пътя ни през хилядолетията. И други знания и основополагащи принципи са ни завещани, но с тях разполагат колобърите. Тангра не подлежи нито на дефиниция, нито на идентифициране, защото не е личностен Бог, каквито са семитските. Тангра (Тан-гра) не е име, а изречение за обозначаване на божественото всеприсъствие. Той не е някакво злобно и суетно същество като IHWH, което иска само кръв и подчинение.
Други отговори може да намериш на сайта. Търси и във вестник "Съпротива" на 6-та страница, там има за Тенгрианството специално. Ако има друго, на което бих могъл да отговоря, просто питай! Всичко добро!
точно това и аз мисля - и като се опитах да развия въпроса на форума на Атака - ме направиха на 5 cт.Севар писа: www.voininatangra.org/uploads/img42ce86bdd0217.gif
Тангра (Тан-гра) не е име, а изречение за обозначаване на божественото всеприсъствие. Той не е някакво злобно и суетно същество като IHWH, което иска само кръв и подчинение.
трябваше отдавна да се регна тук, но все не оставаше време!
много мерси!Севар писа: www.voininatangra.org/uploads/img42ce86bdd0217.gif
Други отговори може да намериш на сайта. Търси и във вестник "Съпротива" на 6-та страница, там има за Тенгрианството специално. Ако има друго, на което бих могъл да отговоря, просто питай! Всичко добро!
Тангра - небето
Тангра това сме ти и аз!'
Ами да има логика - Ако приемем че, Тангра, означава съзнанието, което се намира във всичко и всички
Някъде четох също и че учени вече доказали, че човешкото съзнание, влияе на всеки един атом, в света окло нас!
Здравейте,Tangru писа: 'Тангра - земята
Тангра - небето
Тангра това сме ти и аз!'
Ами да има логика - Ако приемем че, Тангра, означава съзнанието, което се намира във всичко и всички
Някъде четох също и че учени вече доказали, че човешкото съзнание, влияе на всеки един атом, в света окло нас!
През последните седмици нямах и минута време (пък било то и илюзорно
Но намерих интересен материал за атомите. От книгата на Д. Айк, 'Безграничната Любов е Единствената Истина'. В нея Айк пише следното:
Квантовата физика изследва и се опитва да разбере света на атомните частици, и тяхната реалност.
С други думи, квантовата физика проучва енергията, която се проявява във формата на вълни и частици, които съществуват извън 'физичната' реалност на материята.
Тази енергия не се съобразява със 'законите' на конвенционалната физика (която в същност е илюзия).
Законите на конвенционалната физика не са толкова стабилни, и новитe изследвания показват че те не могат да доkажат солидноста, Ha света около нас.
Учените казват че физичният свят се състои от атоми.
Предполага се че думата е измислена от древният грък Демокрит,
който пръв твърди че материята се състои от дребни частици.
Нарекъл ги - атоми.
Но покачакайте малко.
Ако атомите са съставните частици, на 'твърдите' предмети около нас, как така, тогава, самите те съвсем не са твърди.? Та те почти не същесвуват!
Tangru писа:
Както казва Карлос Кастанеда -
ние не сме солидни предмети, ние сме безгранично съзнание.
Ние обаче забравяме това, чрез нашият разсъдък, и тогава съзнанието ни се завърта, в омагьосан кръг, от който рядко някой излиза.
Или както е казал психолога Р. Д. Лейнг:
-"Ако не знам че знам - аз мисля че не знам."
Човечеството е попаднало в нещо което някои наричат 'Матрица', други илюзия, и т. н.
Атомът, погледнат от света - на петте сетива, е празен. Tогава как може един атом, да е съставната частица, на привидно твърдите предмети, около нас? Не може - твърдостта на предметите е илюзия. Електроните и ядрото (също - празни) се намират на огромно разтояние - едни от други.
Както някои казват - ако атома бе с размерите на катедрала, то ядрото би било с размерите на десет-центова монета
Горните 2 цитата са от книгата 'Безграничната Любов е Единствената Изтина, Всичко Останало е Илюзия', глава 3 - 'Презаписване на Реалноста'.
В основатата си, вселената следва привидно странните и парадоксални закони на kвантовата механика. Частиците се намират на множество места едновременно, свързани помежду си, независимо от време и пространство. Но 'нормалният' свят , който наблюдаваме, се определя от течението на времето. Изглежда че съзнанието някак си участва в свързването на kвантовият и норманият свят.
Съзнанието определя нашето съществуване и реалност, но механизмите, чрез които мозъка възпроизвежда мисли и чувства, за сега, е неизвестен.
Християните го наричат "...Бог е любов,и всеки който обича е в бог и бог е във него..."нее чичко който размахва с пръстTangru писа: Както и да е - спомням си следното - тезатa бе че прабългарите, и др азиатски народи, казвали 'тангра' когато имали в предвид това 'вселенско съзнание'
Незнам, сегашните тенгриани какво мислят по въпроса, но изглежда че Тангра не е бил (било), някакъв 'размахващ пръст' 'заповядващ' бог, от типа на христянският или мюсулманският!
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.