Дадохме флота си на Турция

преди 19 години 4 месеца #16204
Който не вярва, да прочете това:
"Адмирал о.з. Иван Добрев:
- Родом сте от варненското село Кичево, където открай време живеят гагаузи?
- Да, по бащина линия и аз нося гагаузкото в себе си. И до днес в родното ми селото живеят гагаузи, но все по-рядко се чува гагаузка реч. Благодарение на близостта на Кичево до Варна всички мои съселяни можаха да получат образование и независимо от гагаузкото си потекло живеят с дълбоко българско самосъзнание.
- На какъв език говорят гагаузите помежду си?
- На гагаузки, език от тюркската група, който е много близък до турския.
- Значи ли това, че те са турци?
- В никакъв случай. Самите българи-гагаузи, които неизвестно от кога живеят с българско самосъзнание и православната вяра, приемат само тази истина, че са истински българи (аслъ булгар),т.е.чисти българи, прабългари и тежко томува, който ги нарече турци."

Тоест според адмирала излиза, че истинските българи са турци, тюркоговорещи. Е, кажете ми сега, след като адмиралите отричат нас, българите, които не знаем турски, то в чий ръце се намира българския флот?

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 19 години 4 месеца #16211
Елтимир,не можах да те разбера нещо,гагаузите за турци ли ги имаш?

преди 19 години 4 месеца #16212
Не, аз ги нямам за турци. Обаче тоя явно е на мнение, че само тюркоговорещите българи са истински българи. Другите според него не сме. Това мнение се преплита с мнението на някои македонски "историчари", които смятатат, че българоезичните българи сме всъщност македонци. Щеше да бъде смешно, ако държавата ни се намираше в по-добро положение. Сега такива твърдение изобщо не звучат смешно, те са прелюдия към нещо голямо и страшно.

преди 19 години 4 месеца #16213
Елтимир,благодаря,че уточни,защото от заглавието отанах с впечатление за друго.
Незнам,какво мислят другите съфорумци за гагаузите, но за мен те са по-големи Българи, макар да говорят на турски диалект от много Българи, които говорят Български език и се чувстват Българи, а са станали подлоги.

преди 19 години 4 месеца #16215
От това,което прочетох,мога само да кажа,че адмиралът е казал ,че самосъзнанието на гагаузите е българско и че са патриоти!Абсолютно нищо лошо!И така трябва да бъде!

преди 19 години 4 месеца #16240
"....Гагаузите, са българи по произход, по вяра източноправославни, които в условията на турското владичество са възприели турския език, който като система силно се е променил съобразно българския езиков стереотип, запазили са своята езикова практика в песенния фолклор, в традициите и обичаите, съхранили са характер на бита и културата си, както и самоназванието си българи, но допълнително заради използвания от тях турски език са били назовани от другите с прозвищата гагауз, гаганица, гаганик. Огагаузяването, сиреч преминаването към турския език е явление, породило се в определени исторически условия, когато българинът няма възможност да опази всички свои народностни черти. Като домашна практика меланизираният турски език на тези българи продължава да се използва и след Освобождението, като включва все нови и нови славяноезични българи поради движението на населението и постоянните брачни връзки, за които езикът никога не е бил пречка........"

".........Днес дори някои твърдят, че българи изобщо няма, че населението в българските земи е смесица от различни етноси или народностно неосъзната маса, от която могат да се измислят и изтипосват всякакви етнични групи. В това отношение българинът проявява забележителна наивност. Въпреки че е известен и документиран план за разделянето на българите на три нации - македонска, тракийска и добруджанска, мнозинството от българите приемат това за несериозно и го определят като глупост, забравяйки, че този план е вече частично реализиран със създаването на македонски нация. Наивност е, така също да се смята, че определени външни сили са изоставили намерението си за създаване още и на помашка, шопска и гагаузки нация. Зад тази идея стоят държави и международни организации. В този антибългарски заговор няма наука, няма морал. Пример за казаното дотук са и нашите сънародници гагаузите, обект на ухажвания, инсинуации и масирана обработка, за да бъдат обезродени като българи. Имайки тях предвид, неотдавна един от най-висшите държавници на съседна Турция обяви, че в България има турци християни....."

".........Поуката от тази тъжна българска история с гагаузите е за днес и за утре, че човек може да се откаже от имот и богатство, но е срамно да се отрича от своите..."

За повече информация:http://bg-science.info/view_bg_his.php?id=13

преди 19 години 4 месеца #16246

Дари писа: "....Гагаузите, са българи по произход, по вяра източноправославни, които в условията на турското владичество са възприели турския език, който като система силно се е променил съобразно българския езиков стереотип, запазили са своята езикова практика в песенния фолклор, в традициите и обичаите, съхранили са характер на бита и културата си, както и самоназванието си българи, но допълнително заради използвания от тях турски език са били назовани от другите с прозвищата гагауз, гаганица, гаганик. Огагаузяването, сиреч преминаването към турския език е явление, породило се в определени исторически условия, когато българинът няма възможност да опази всички свои народностни черти. Като домашна практика меланизираният турски език на тези българи продължава да се използва и след Освобождението, като включва все нови и нови славяноезични българи поради движението на населението и постоянните брачни връзки, за които езикът никога не е бил пречка........"

".........Днес дори някои твърдят, че българи изобщо няма, че населението в българските земи е смесица от различни етноси или народностно неосъзната маса, от която могат да се измислят и изтипосват всякакви етнични групи. В това отношение българинът проявява забележителна наивност. Въпреки че е известен и документиран план за разделянето на българите на три нации - македонска, тракийска и добруджанска, мнозинството от българите приемат това за несериозно и го определят като глупост, забравяйки, че този план е вече частично реализиран със създаването на македонски нация. Наивност е, така също да се смята, че определени външни сили са изоставили намерението си за създаване още и на помашка, шопска и гагаузки нация. Зад тази идея стоят държави и международни организации. В този антибългарски заговор няма наука, няма морал. Пример за казаното дотук са и нашите сънародници гагаузите, обект на ухажвания, инсинуации и масирана обработка, за да бъдат обезродени като българи. Имайки тях предвид, неотдавна един от най-висшите държавници на съседна Турция обяви, че в България има турци християни....."

".........Поуката от тази тъжна българска история с гагаузите е за днес и за утре, че човек може да се откаже от имот и богатство, но е срамно да се отрича от своите..."

За повече информация:http://bg-science.info/view_bg_his.php?id=13

Можем да поспорим, за Гагузите и техния произход, самосъзнание, език и обичаи..!!! Само ще напомня, че на териториата на Молдова, съществува автономията Гагаузия, а там никога не е имало турско робство, а гагузкия етнос е там от над 800 години... Собствените им исторически извори твърдят, че Гагаузите в околностите на Варна и северна Добруджа, са се преселили от там (Молдова)... Според мен съвпадението на обичаите се обеснява с културни заемки от нас в продължение на векове...!!! Самите Гагаузи в Гагаузия се самоопределят като Гагаузи, а не като Българи, за разлика от Волжските Българи и др.

преди 19 години 4 месеца #16251
Парадокс,няма какво да спорим,защото нещата са ясни,планът за обезбългаряване също.Така,както изкуствено беше създадена "македонската" нация така има мераци да се създадат,"мюсюлманска нация","шопска нация","добружанска нация","гагаузка нация".Абсурдно ти звучи ,нали?Да обаче някой има сериозен интерес това да се случи,защото по този начин българите сами ще започнат да се делят, докато в един момент след 100-200 години никой няма да си спомня,че е имало една Велика Нация-Българската.

Идеята за "гагаузка нация"изпълнява определени политически задачи.Много ми се иска ако не можем да предотвратим изпълнението на тези задачи,поне да не им помагаме,като сами се отричаме от нашите братя.

преди 19 години 4 месеца #16252

Дари писа: Парадокс,няма какво да спорим,защото нещата са ясни,планът за обезбългаряване също.Така,както изкуствено беше създадена "македонската" нация така има мераци да се създадат,"мюсюлманска нация","шопска нация","добружанска нация","гагаузка нация".Абсурдно ти звучи ,нали?Да обаче някой има сериозен интерес това да се случи,защото по този начин българите сами ще започнат да се делят, докато в един момент след 100-200 години никой няма да си спомня,че е имало една Велика Нация-Българската.

Идеята за "гагаузка нация"изпълнява определени политически задачи.Много ми се иска ако не можем да предотвратим изпълнението на тези задачи,поне да не им помагаме,като сами се отричаме от нашите братя.

Пра-Българите са създавали многоетнически държави...!!!
В границите на империите им са живели много етноси, което не ги прави генетически Българи, обаче (Маджарите, например)....!!! Обединявал ги е закона...
А що се отнася до плана за етническо раздробяване, към изброените от теб можем да добавим и Каракачаните....

преди 19 години 4 месеца #16264

nik писа: От това,което прочетох,мога само да кажа,че адмиралът е казал ,че самосъзнанието на гагаузите е българско и че са патриоти!Абсолютно нищо лошо!И така трябва да бъде!

Тъй като аз съм имал жена с гагаузки корен, с риск да обидя тези, които се смятат гагаузи, бих искал да кажа, тя че веднъж ме заведе при баба си в Българево и жената просто не говореше български. Внучката ми беше преводачка. Езикът им е турски диалект, защото се разбират чудесно без проблем с гаджалите. За мен за човек, роден в България и живял 70 год тук без да научи дума български, е малко преувеличено да се каже, че е патриот. Те са обратното на помаците в Родопите. Все едно да кажеш и за тях, че са по- българи от българите. А за характера им, можете да попитате някой от Варна или района наоколо. Там просто "гагауз" е синоним на проклет и опак човек. Аз като момче от Централна България, изпратен по разпределение в този край, в духа на либералните демократични традиции от началото на 90-те си мислех, че стоя над тези неща и колегите ми просто злобеят. След година се убедих за какво става реч. Плюх и бягах.
Така че Елтимир за мен е на 100% прав.
PS. Забравих да кажа, че те както и помаците са много добри в черните магии.. Виждал съм момче, влюбено в помакиня, което просто се побърка след подобни турски магии. Аз овреме се измъкнах от Гагаузленд. Бащата на момичето (българин-от ръмънски преселнишки род) нямаше такъв късмет. Гагаузката му жена го утрепа чрез любовника си. Моят съвет към всеки неженен/неомъжен. Стойте настрана от такива хора. Едно време нашите прадеди не са били глупави, когато са гледали какъв е рода на бъдещата невеста/жених. Един вид естествен подбор, защото коренът е много по-силен от социалната среда и този подбор ни е опазил през вековете.

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.