Светилище на връх "Свети Илия" село Лилково, Чернатишки дял, Родопи
Хе, аз всеки ден се наслаждавам на тази гледкаpsaxtiris писа: Opa,Opa мозе ли крупно селисте без керамика според теб,каде си го виздал това,а 4е сам от Лилково това е 100% и кастата ни там гледа право кам Модар,дазе мога да те поканиа да се насладис на гледката.Аз састо не сам тарсил обстоино там за доказателства поради липса на време,но от това което сам видиал става вапрос за малко селисте от византииско време и предимно са се занимавали с зивотни,с една дума нисто интересно за науката.
За керамиката трябва да се копа. Ако се копа, керамика ще излезе и в селището и в светилището, горе. Просто много малко хора в този регион са читави като характер и не искам да знаят за това, което не трябва да знаят. То цяло Лилково гледа в тази посока, към Модър, към Вълче връх, към Пангарлийца, така, че споко. Та, да си дойдем на думата, за да ти повервам, че си от Лилково, кайну рода си, че ми рукаш и азе, че ти фатим вера.
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
.........................................................................................................
Малко селище от византийско време
2) пръска "яко авторитет" в стил "ама аз съм учен в чужбината"
3) говори ми за някакви гърци ?
червена лампичка ?
Тука цирка е малко по-сложен, защото съм чувал от лилковци, че в района около тоя връх са живели "гърци". Това в по-ново време, няма как да е верно, но исторически, вероятно става въпрос, наистина за византийско селище, съществувало в околността. Но то не се намира около свети Илия, а около Хаджийца, в района на Прангов чучур. Според информацията, която имам - просъществувало е до нахлуването на турците по тези места и е било разбойническо свърталище. Причаквали са минаващите по пътя за Персенк, ограбвали са ги и са ги оковавали във вериги. Вероятно затова чучура се нарича Прангов (т.е. от пранги).ZdravkORr писа: 1) начина на писане на уж родния му език
2) пръска "яко авторитет" в стил "ама аз съм учен в чужбината"
3) говори ми за някакви гърци ?
червена лампичка ?
Друго малко вероятно е под "гърци" да са разбирали античното наше население по тези земи (т.е. траките). Но това е много малко вероятно и аз го изключвам.
Така, че интересът от гръцката страна към това место, не е случаен. Просто искат да проверят какво знаем ние и докъде. Той е по гръцки много лукав и лицемерен, защото не си казват направо, ами увъртат.
В крайна сметка, топонимите в района формират не просто едно светилище, а цяла светилищна територия или комплекс - Свети Атанас, Свети Илия, Хаджийца (тук всеки би се замислил над това име), Чивечи гоз. Зигос тепе, Господе (Свети Спас), пещерата Попова скала, връх Пангей (Червен), Персенк и т.н. и т.н..
Не свиря на каба гайда, но ако запея, която и да е родопска песен, ще ти спукам тъпанчетата и ще те накарам да ослепееш. Това ще ти е наказанието за твоята гърцизация, елинизация и омаломажаване на древнобългарската история. Моята каба гайда е моят глас. И той е безмилостен към гърчолята!psaxtiris писа: Пак се по4на,каква светилистна система балнувас,каде са тези светилиста 4е несто не схванах добре,аз да не ходиа с варзани о4и там или ти виздас и невидимото.Имам достап тук до много манастири в които се пазиат хроники от неизвестни монаси които писат за това миасто,за темите Ахридос и Меропа но за Лилково нито дума,ако е бил духовен тсентар стесе да има несто,а винаги на местата на ези4еските светилиста знаес се поиавиават по касно христиански храмове,миастото е много красиво не отри4ам но колкото и да ни се иска да е имало и несто друго просто не става.Погледни малко реално и сте видис 4е е така,там ниама условиа за развитие на голиамо селисте а отам и на духовна деиност,с какво сте се храниат тези хора като лиатото там е само 2 месетса,патиа се е ползвал само лиатото и покраи него мозе би са се саздали ниакои малки параклис4ета след христианизирането на населението от региона,това е.Ниама нито крепости наоколо нито укрепителна система коиато да пази крупното население както ти казвас,какво да говорим ако е бил и духовен тсентар,там стесе да е крепост до крепост.А и пове4ето топонимии са от гратскиа език,това иасно показва византииско население.Ако ти имас други доказателства които аз ниамам,готов сам да ги обсадим.А сега ми кази ти от кои род си и дали свирис на каба гаида и тогава аз сте ти каза от кои сам.
Искаш да получиш информация, но няма да ти бъде дадена, не повече от това, което ще бъде публикувано в нета
Искаш да разбереш, но няма да ти бъде дадено нищо, защото гърците, са едни от нашите духовни душмани!
====================================================
Боли ме кура, (с извинение към всички) с това какво са писали гръцките монаси - тие лукави гяволи. Това, което съм видял с очите си и предстои да видя, и което са видели и други хора, говори за светилищен комплекс, не просто за едно светилище. Когато му дойде времето, ще разберете повече, но това е в ущърб на гръцката наука.
Още повече, че в този район бе открит керамична табличка - култов календар от 260 дни, подобен на тоя на маите - Цолкин. Така, че много ми пука, кво били писали тие педераси - гръцките монаси. Не, те ще ми определят историята, какво е било, а ние, ще кажем, какво е било, според това, което ни даде Господ да знаем, в нашите теренни проучвания.
Пък за тебе, еми нали знаеш, когато си слепец, няма как да видиш Слънцето. Не ти е било дадено да знаеш и да видиш, примири се с това. Мястото е трудно за теренно проучване, не е за всеки.
Този каменен кръг, един от най-древните символи на Абсолюта, от който ще изтече Сътворителното начало, свързва светилището с съществуващите в Сакар планина - Палеокастро и други подобни, свързва го и със съществуващите, подобни в Източните Родопи в района на Татул, Равен и Биволяне.
Никак не е случаен факта, че в Сакар планина съществува село Лалково, както и село Ситово, които са, както в Родопите, разположени по един модел, едни до други.
Сведения за подобен каменен кръг имаме и в района на връх Модър, което означава, че те не са били изолиран случай в този регион.
Още повече, че традицията на каменния кръг, продължава да се чества, дори след християнизирането. В Енциклопедичен речник "Българска митология" за Илинден, четем:
"Илинден е еснафски празник на кожари, кожухари, самарджии и керемидари (т.е. такива, които правят изделия от глина).
Последните правят срещу Илинден колела от неизсушени керемиди, за които смятат, че са от колата на св. Илия. КРЪГЪТ и ПЕТЕЛЪТ като слънчеви символи насочват към характеристиката на светеца и неговия празник. Св. Илия е своеобразен наследник на "езическите" богове на гръмотевицата и дъжда - Зевс, Перун, Тангра, Тор..."
=========================================
Баирът вдясно от оброчището "Св. Атанас", лилковци наричат "Петелов баир". Най-простоватото обяснение на това е, че там е имало много петли. Не, така, обаче изглеждат нещата, когато се погледнат ритуалите свързани с този празник
"Трябва да се празнува и да се принесе на светеца жертва – старият петел, "бащата". Вече е време и той, както и огънят да бъдат подновени. Петелът се коли на прага на къщата и по него може да се гадае."
Това е същият този 'Баща", който вероятно е избран на Петльовден ( 2 февруари). Мисълта, че Петелът е свързан по някакъв начин с календара, започва да се потвърждава.
И още:
Петелът е предвестник на утрото, на новото, олицетворява храброст и прорицание. Петелът е талисман, който отдалечава от нас злото и лошите помисли, усмирява горделивостта. Символизира стихията на огъня и предпазва дома от нечисти сили. Червеният петел пази дома от пожар, а белия - от привидения. Петелът символизира пет добродетели: достойнство по време на война, благородство в мирно време, храброст, надеждност и великодушие. Той е и фалически знак.
Името на Абраксас и неговият образ (същество с тяло на човек, глава на петел и змии наместо крака), в едната си ръка държи щит, в другата - камшик, идват да подскажат, че това божество е свързано със Слънцето и слънчевото деление на годината.
Василид (питагореец от Александрия, 90 г. сл. хр.)употребява Абраксас за определение на божеството, най-висшето от седемте, притежаващо 365 добродетели. По гръцкото изчисление: a-1, b-2, r-100, a-1, x-60, a-1, s-200 = 365, дните на слънчевата година, 1 цикъл (кръгове и цикли) на божественото действие.
Абраксас е върховен глава на небесата и еоните, като че съвместяващ в свое лице тяхната пълнота. Космичният характер на седмuцата като общ брой на буквите очертава придавания на Абраксас смисъл на известно изчерпване на моментите на битието, окончателна сумарност.
Тук, трябва да обърнем внимание на това, че в народните вярвания, Петелът като приятел на Слънцето е в опозиция и противоборство със земята и нейните символи - змията и жената.
Това противоборство в образа на Абраксас , обаче е напълно приключило. В този образ змията е подчинена и е подножие, върху, което стъпва човекът, увенчан със Слънчевото начало (Петеловата глава). Това вероятно е послужило по-късно на юдомасоните да създадът прословутото си уравнение Теза+антитеза = синтеза.
В крайна смета човешкото в образа на Абраксас е дефинирано именно от тези две начала - змията и слънцето в образа на петела, то представлява техния синтез. Затова разбираме, защо Абраксас е най-високият от 7-те богове и в египетския пантеон е представен като победител на драконите, респективно владеещ тяхната сила.
Това, неминуемо го виждаме и в образа на свети Илия
==================================================
"Тайнствена е и връзката на св. Илия със змейове, родени сред земните хора. Единствен той може да ги извика, да успи душите им и те да се качат на небето. И пак той може да защити нивите от ламите, които обират плодородието, ядат житото. Казват, че когато гърми, св. Илия удря ламите с огнена коса или хвърля по тях тежък боздуган. Може би светкавиците се образуват от копитата на конете, с които препуска с огнената си колесница по небесния калдъръм, а може би са направо огънят, който излиза от ноздрите на светеца гръмовержец. В борбата си с хали и лами св. Илия е твърде близък до брат си юнака св. Георги. Народът ни го нарича Гръмовник, Гръмоделец, Гръмоломник и вярва, че когато на Илинден се святка и трещи, светецът се бори с лами и хали, които летят в небето и водят градоносните облаци."
==================================================
През античния период, магите жреци се покланяли на Абраксас и от него се смята, че е произлязло заклинанието "Абракадабра", което буквално означавало: "Върхове и низини, подчинете се", т.е. овладявала се е и събирала силата на горните и долните неща.
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.