Светилище на връх "Свети Илия" село Лилково, Чернатишки дял, Родопи

преди 16 години 1 месец #39301
По случай Илинден, носещ идеята да нямаш гроб, да се освободиш от гравитацията на планетата, да бъдеш свободен, да станеш Орел...

Снимките се публикуват за първи път в интернет пространството.

Всички снимки от светилището тук

www.voininatangra.org/modules/xcgal/thum...=lastup&cat=0&page=1

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 15 години 11 месеца #39932
A zasto to4no svetiliste,kakvi sa dokazatelstvata za tova,imas li takiva.

преди 15 години 11 месеца #39933
Още един иска доказателства. Какво точно разбираш като доказателство? Да се появи проф. Овчаров по БТВ и да каже "Обявявам местността Илиникон за елинистично светилище".
Този концентричен кромлех сигурно е природно образувание. А черквичката грамада Йордан я е направил само за да се похвали, че е открил ново светилище.

И един съвет. Пиши на кирилица, ако искаш да не ти залипсва написаното. Ако нямаш кирилица на клавиатурата, сайта си има вграден кирилизатор. Като тръгнеш да пишеш постинг, горе вдясно в графата "Бутони за форматиране на текст" има едно прозорче EN. Натискаш на него и то се сменя на ВР, което ти е и килиризатора.

преди 15 години 11 месеца #40021
Ами доказателства се изискват във всиака наука за да се потварди едно твардение,има ли керамика наоколо от кои период е,несто друго наоколо има ли което да насо4ва кам мисалта за светилисте,застото само каманите натрупани там,мозе да е било обикновена построика.

преди 15 години 11 месеца #40052

psaxtiris писа: Ами доказателства се изискват във всиака наука за да се потварди едно твардение,има ли керамика наоколо от кои период е,несто друго наоколо има ли което да насо4ва кам мисалта за светилисте,застото само каманите натрупани там,мозе да е било обикновена построика.

Ето разгледай снимките.

www.voininatangra.org/modules/xcgal/thumbnails.php?album=274

Преди съм дал погрешен линк, който не води наникъде. Извинявам се. Сам се убеди. Разгледай терена и сам ще се убедиш, че трудно ще намериш керамика в тази навалица от камънаци, борови игли и какво ли още не, която да е на повърхността.
Ти от какъв интерес питаш - иманярски или научен?
Не ми се иска утре всичко там да го намеря в иманярски трапове и ровове.

Дори самият Модър е светилище, ама не смятам да пиша сега за светилищата в този район, повече от необходимото.

преди 15 години 11 месеца #40053
По отношение археологическия материал, това едва ли ще те убеди, но ще ти го покажа. Това е подаръкът ни от "Св Илия", когато отидохме на него ден. Намерихме го близо до пътечката на връщане. Представлява сякаш обработен камък, с формата на нещо като сърце. Ето го

Потърсих аналогии в археологическите находки и попаднах на такива от Западните Родопи, от Ракитово, които обаче са керамични

Както виждаш, тези са определени като "ранен неолит" - достатъчно противоречащо с официалните тези за възникване на светилища по родопските върхове.

преди 15 години 11 месеца #40055
Не съм иманяр,интереса ми е 4исто нау4ен за да се направи по известно това село,аз съм от там но зивея в Гърция и се занимавам тук с археология.Няма ли керамика не мозе да става вапрос за светилисте,ако говорим за траките.Някои ден сте ка4а снимки тук от светилисте в този раион за да ти стане ясно,4е не всеки камак е светилисте.Просто през анти4носта там е било стратеги4еско място застото е проход.

преди 15 години 11 месеца #40057

psaxtiris писа: Не съм иманяр,интереса ми е 4исто нау4ен за да се направи по известно това село,аз съм от там но зивея в Гърция и се занимавам тук с археология.Няма ли керамика не мозе да става вапрос за светилисте,ако говорим за траките.Някои ден сте ка4а снимки тук от светилисте в този раион за да ти стане ясно,4е не всеки камак е светилисте.Просто през анти4носта там е било стратеги4еско място застото е проход.

Иа, ти не си от Лилково;))) В Гърция всеки камък, го водят светилище, пък ти при откровени белези, дрънкаш глупости. От кой род си, от Лилково?
Ти не си от Лилково, защото св. Илия е едно от най-почитаните места от лилковци и то не само като християнско средище. Наред с Господе, Св. Богородица с аязмото (местността Пицурица), св. Неделя. Няма да се хвана, да отида да копая, за да ти доказвам, очевидното, пък после, ти да пишеш трудове;))) или глупости. Това е фанариотски номер. Около върха се е развило крупно селище, което е обслужвало светилището, за което малко знаят и още повече, това, че местото е проход, т.е. важна пътна артерия, още повече потвърждава светилищния му характер.
Лилково няма смисъл да бъде известно, защото това ще доведе, не до възход, а до модернизация и оттам свършека му като духовен център.

преди 15 години 11 месеца #40061
Че живееш в Гърция нема смисъл да казваш, то си личи отдалече. Ами пак да питам, дори да ползваш интернет през джиесем, явно имаш инсталирана кирилица. Що не използваш буквичките ч, ж, ш и щ? Всеки мобилен телефон ги има. Що ми се струва, че не знаеш къде и как да ги употребяваш. Ще те научим ако трябва. Можем да започнем от "чичковите червенотиквеничковчета" :-D
Все си от нашите, беломорските българи.

По темата, освен култова керамика има много други белези дали едно място е светилище. Щото може да е изключително древно и предпотопната керамика да е затрупана през хилядолетията. Може даже да се определи дали е и ДЕЙСТВАЩО светилище. Ама пусто, тия работи у гръцко не ги учите. Нито го пише в дебелите книги на професурята. Кръвта ти трябва да заговори.

преди 15 години 11 месеца #40066
Opa,Opa мозе ли крупно селисте без керамика според теб,каде си го виздал това,а 4е сам от Лилково това е 100% и кастата ни там гледа право кам Модар,дазе мога да те поканиа да се насладис на гледката.Аз састо не сам тарсил обстоино там за доказателства поради липса на време,но от това което сам видиал става вапрос за малко селисте от византииско време и предимно са се занимавали с зивотни,с една дума нисто интересно за науката.

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.