Чувашкото тенгриянство
novinata.bg/obsthestvo/za-kakvo-molqt-sv...rKGCsHXp9cuueEevg0Eg
И те не са искали хора като мен
===========================================
„В семейството ми няма кръстени, пфу-пфу-пфу. Ако е трябвало да бъда кръстена, то бог щеше да ме роди в такова семейство. Защо да вървя против вярата си?“
„В института изучавахме най-различни религии и тогава разбрах, че всичко това не е мое. Кръщенето е било формално, родителите ми, да речем така, са направили неосъзната стъпка. Двамата ми големи синове също сега са решили да изучават нашите традиции. Това, в което ние вярваме, не е религия, а някакъв ред за устройството на света“. Той казва, че дори кръстените чуваши дълбоко в душата си вярват само в Тура. "
Чувашите бягат през XVII от района край Казан, за да се спасят и от покръстване, и от исляма. И се установяват тук. Чувашите и татарите са тюркски народи, но татарите приемат исляма още през X в., а мнозинството чуваши – православието. Някои от най-твърдите обаче успяват да се скрият в труднодостъпни селца и да запазят езичеството. Върховен бог за тях е добрият бог Тура (в превод от чувашки „небе“, „бог“), на когото се противопоставя Шуйтан („дявол“). Те вярват, че всичко живо в природата има дух, а всяко човешко занятие си има бог покровител. Подобна схема на вярвания е била твърде разпространена сред различни тюркски народи, само че те са наричали върховния бог с различни имена: „Тенгри“, „Тейри“, „Тор“.
vk.com/video6373910_456240118…
В България в градовете, родови дървета няма как да има
Керемет или Карамат (Светилище) В случая светилище на Субан Бирул и Тангра.
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
Eто ви прекрасен материал, който прави Серафимов и "От Извора" барливи пеераси;'))) Вижте, какво казват за себе си чувашите, какви са те
Така е. И в Дунавска България не всички са станали веднага християни след 865 г. Християнизацията е един много дълъг, поколенчески процес. Имало е голяма съпротива срещу християнството дори при покръстените и то толкова голяма, че се е наложило православието да се българизира и да се получи днешното българско православие
@Николай-й6з5т
преди 1 месец (редактиран)
Булгары не все были мусульманами, даже после 922 года.
Массовая исламизация в Волго-Камском регионе произошла лишь при хане Узбеке через 400 лет при Золотой Орде.
К этому периоду остатки булгар были вытеснены в леса, большая их часть по меньшей мере.
И посему мусульманами стали кипчаки, к этому времени,, государствообразующая" нация Золотой Орды, заселившая и города Булгарии.
Aз нема кат русофилите от "Възраждане" да ви призова да учите, тоа изпортен дунавско-български език, руският
drive.google.com/file/d/1b7jxF2RpW-t7HJN.../view?usp=drive_link
Ся, кво да ви каа, чуйте си го от първа ръка
drive.google.com/file/d/19gaUIwULn6mXe4s.../view?usp=drive_link
Тук може много да се говори, твърде много. Сега, какво ми дойде за Акатуй (Голямата или Великата Сватба), за този чисто български тенгриянски празник, относно младото момче, победител в борбите (кереш - борба) (не знам дали става въпрос за борба, не мога да чуя добре, кво казват), което има правото да участва на Акатуй заедно с мъжете. По принцип, трябва да е победител във вдигането на тежести, защото това е изначалният обичай - кой може да вдигне плуга, най-високо! Това момче е Иджик Алабуга, символизира Иджик Алабуга. Именно като Педя Човек - Лакът брада
Oткак взех да гледам поредиците за чувашките села си "глътнах граматиката"! Особено при тия, където се е запазил тенгриянският дух и култура, граматиката ми тотално залипсва. Винаги съм мечтал да видя, великата българска тенгриянска култура наживо в България, но уви, явно ще я видя в Чувашия. Това е нещо невероятно като творчески свят, създаден от духа, който пише в материята. Невероятно е. И представете си, Вежди Рашидов и този чуваш! Разликата е колосална и тя не е въобще в полза на турчина-българин!
Вълях и ний го знаем , кво е. Тука го наричаме Влас
Раят отдавна не е в Дунавска България
Видето, което си качил е много добро само по себе, показвайки колко близко я тяхното везмо (вишиванка) с българското.
Но чувашката жена казва нещо много важно. Буквален превод;
"Везмото, които сега имаме е останало от руническата писменост на Велика България. Именно така нашите предци са изразявали древните руни".
Уникалното в този случай е, че жената се счита за наследничка на Велика България. Досега съм чувал за така наречените "татари" да се зоват българи. Но за Чувашия е друго нещо. Макар тя, както Башкирия и Мари-Ел да са част от Поволжието, рядко чувашите говорят за България.
Но изключително рядко там се говори за Велика България. Всъщност, освен от Фархат Българина не съм чувал някой там да използва пълното име на България.
Като дете, като учих история винаги се чудех защо наричат България на Кубрат - Велика България. Мислех си, че нашите историци са го измислили и просто засилват нещата. После Фархат Българина го използва в някои от интервютата си, но отново реших, че това може да го е прочел някъде от български (имам предвид дунавски) източници - учебници или нещо подобно.
Но българка от Чувашия да говори за старата ни писменост и за Велика България, това е вече нещо ново.
Не е само Фархат. Фархат е просто публицист и историк. Изказванията идват най-вече отanti666 писа: Това видео за чувашките шевици е много добро само по себе, показвайки колко близки са техните елбетици и шевици с българските.
Но чувашката казва нещо много важно за тях. Буквален превод;
"Шевиците, които сега имаме са останки от руническата писменост на Велика България. Именно така нашите предци са изразявали древните руни".
Уникалното в този случай е, че жената се счита за наследничка на Велика България. Досега съм чувал за така наречените "татари" да се зоват българи. Но за Чувашия е друго нещо. Макар тя, както Башкирия и Мари-Ел да са част от Поволжието, рядко чувашите говорят за България.
Но изключително рядко там се говори за Велика България. Всъщност, освен от Фархат Българина не съм чувал някой там да използва пълното име на България.
Като дете, като учих история винаги се чудех защо наричат България на Кубрат - Велика България. Мислех си, че нашите историци са го измислили и просто засилват нещата. После Фархат Българина го използва в някои от интервютата си, но отново реших, че това може да го е прочел някъде от български (имам предвид дунавски) източници - учебници или нещо подобно.
Но българка от Чувашия да говори за старата ни писменост и за Велика България, това е вече нещо ново.
Талгат Таджудин, главният мюфтия на РФ
Ето ти
drive.google.com/file/d/1W87ccsX1qupd_sP.../view?usp=drive_link
drive.google.com/file/d/199kP_G50eId2Dqm.../view?usp=drive_link
drive.google.com/file/d/1axaSWD7Dp_8nCGK.../view?usp=drive_link
постарал съм се да потърся, сваля и набавя подобни изказвания, а това вече е сериозно, защото Талгат не е какъв да е, тойс е явява и съветник на Путин, което го прави, обаче, опасна и противоречива личност. Защо? Защото той, както патрираха московски и равина поддръжат яростно войната срещу Украйна, но Талгат като мюсюлманин е още по-радикален (защото мюсюлманството, както знаем е повече военна отколкото религиозна вяра), той иска Путин да анексира Израел и Сирия (има ги в интернет, изказванията), за да настъпи мир в Йерусалим, заради исляма. С волжките българи, проблема е този, че са мюсюлмани и дори са по-радикални от турците и арабите (типично по български, по-големи мюсюлмани от Мохамед), докато при чувашите, това са тенгрияни противопоставили се на имами като Талгат в миналото и отделили се в отделна държава. Тези, които са станали християни впоследствие и са с еопршли на руснаците за помощ, са тактически християни, тъй като по този начин са спряли опитите да бъдат асимилирани духовно и военно (защото исляма се налага с армия, това го знаем, иначе никой няма да го приеме) от страна на сънародниците си, мюсюлмани и техните молли и имами. Но, ако трябва да сложим двете части на Волжка България, днешните Татарстан и Чувашия (За Башкирия още е рано да говорим, тъй като не знам как стоят там нещата) определено везните са в полза на Чувашия, защото с мюсюлманският фанатизъм на имами като Талгат ще си вкараме голям таралеж в гащите. Там трябва да се работи прослочено, т.е. където има тенгриянство да се правят контакти, но на високо ниво, не мисля, че ще получим подкрепа особено за Тенгриянството.
Обаче в Татарстан (по правилно е ТЕРТЕРстан) са по-силни центробежните течения. Да не забравяме, че 2000г. те с референдум избраха независимост и промениха Конституцията си. И именно любителят на "референдуми" Путин обсади бунтовната република с танкове и потъпка волята на волжските българи. Ясно е, че Москва няма как да допусне отделянето на Татарстам, защото е в центъра на империята и ако това стане, самата имеперия се разпада. Всъщност, Руската империя се създава след победата на Иван Грозни над Волжска България и самоубийството на Сюм-бике. Дотогава тя се е наричала Московия и територията и е била колкото днешна Румъния. Дори Кремъл го построяват казанските майстори по подобие на казанския Кремъл.
Режимът с удоволствие се е присъединил към претенциите на мюмюните, просто защото тенгриянинът критикувал също и корумпирания режим. Миналата година друг тенгриянин и бивш депутат, Арстан Алай е арестуван по същото обвинение и умира в следствието при неясни обстоятелства. Какво ще се случи с киргизкия режим след такива изтъпления не знам, но Небето не прощава. Скоро ще се чуе в новините.
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.