Рибново новият Тъмръшки клин
Само че мисля, че знаеш мнението на "Мерито и Кубето" по този въпрос, защото не, че я познавам, но поне не видях нито един от двама ни да е твърдял подобно нещо. Все пак щом посещаваме този сайт, най-вероятно споделяме общи идеи с участниците, или поне търсим отговори в една посока.
Ето това са БЪЛГАРСКИТЕ носии от моя край
www.eac-zlatograd.com/bg/museum/nosii/
Този въпрос не трябва да го задаваш на мен, аз съм усмирявал имами и сигнали съм давал за сектантска литература, която е издавана в България.
Ще ти кажа, че както в християнството са запазени "езически" ритуали и празници, така и в българския ислям са се запазили не малко такива, само че изведнъж идва някакъв муджехидин и ти казва - това не е правилно, така се прави, е под такова влияние са и показаните по-горе индивиди.
За което обаче не съм виновен аз, аз каквото мога правя, така че не задавай този въпрос на мен. Не съм аз човекът, който ги е вкарал тези уахабиди в страната, но правя каквото ми е по силите да се боря с тях.
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
С въпроса не искам толкова да те упреквам, колкото искам да покажа нуждата да се защитава Българската държава. Какво да правиш? В един коментар беше писал нещо за организация на българите-мюсюлмани. Ами създайте такава. Нека има по-широк характер и да има просветна дейност. Може да се казва, примерно "Корени". Необходимо е българите-мюсюлмани, да се освободят от редица турцизми, особено в облеклото. Спомням си в село Долен, Западни Родопи, една жена беше с шалвари, а на скрина беше сложила един превъзходен килим с канатици. Точно за това "езичество" говоря. Върнете си го и премахнете турцизмите.Cubeto писа: Разбира се, че не са. Нито танците, нито носиите.
Само че мисля, че знаеш мнението на "Мерито и Кубето" по този въпрос, защото не, че я познавам, но поне не видях нито един от двама ни да е твърдял подобно нещо. Все пак щом посещаваме този сайт, най-вероятно споделяме общи идеи с участниците, или поне търсим отговори в една посока.
Ето това са БЪЛГАРСКИТЕ носии от моя край
www.eac-zlatograd.com/bg/museum/nosii/
Този въпрос не трябва да го задаваш на мен, аз съм усмирявал имами и сигнали съм давал за сектантска литература, която е издавана в България.
Ще ти кажа, че както в християнството са запазени "езически" ритуали и празници, така и в българския ислям са се запазили не малко такива, само че изведнъж идва някакъв муджехидин и ти казва - това не е правилно, така се прави, е под такова влияние са и показаните по-горе индивиди.
За което обаче не съм виновен аз, аз каквото мога правя, така че не задавай този въпрос на мен. Не съм аз човекът, който ги е вкарал тези уахабиди в страната, но правя каквото ми е по силите да се боря с тях.
А коментара под този клип е повече от красноречив
"Красиви български деца! Прекрасно пеят български песни! Братя и сестри помаци не се лъжете от турското злато и турската отрова и омраза! Ние ви обичаме! Вие пазите по-добре от нас християните българските песни и танци!
rockmenxyz 8 months ago"
И изведнъж
=======================================================
"Част от населението, основно възрастни хора, изповядва исляма. В миналото във Виево е имало голяма джамия с медресе, но през 1981 година тя е съборена от комунистическия режим. На 26 ноември 2009 година в навечерието на Курбан Байрам в село Виево е отворена джамия, построена със средства на местните жители и с помощта на бизнесмени и други дарители."
=====================================================
За какво им е? Не са ли достатъчни песните, които са по-силни от всякакви молитви?
"със средства на местните жители и с помощта на бизнесмени и други дарители."
Много интересно е, кои са тези "бизнесмени" и "други дарители"?
Въпросът ти за носиите очевидно е риторичен. Тоя "танц", тоя тюрлю гювеч, няма какво да бъде обсъждан. Това е подигравка и с обичаи, и с носии...
Всеки гледал филма си спомня този силен момент, когато Али не се сдържа и запя любимата си Руфинка. По това го разпознаха, а след това беше убит. Един българин мюсюлманин с цената на живота си изпя любимата си българска песен. ...
merry писа: Хайде един поздрав и от мен!
Всеки гледал филма си спомня този силен момент, когато Али не се сдържа и запя любимата си Руфинка. По това го разпознаха, а след това беше убит. Един българин мюсюлманин с цената на живота си изпя любимата си българска песен. ...
Турчин робини караше
Турчин робини караше,
робини, бели българки,
най-напред върви Тодорка,
Тодорка, бяла тракийка,
с мъжка рожба на ръце.
Турчин, подире вървеше
и на Тодорка думаше:
„Мари, фърли си детето".
Вървяли, що са вървяли,
стигнали гора зелена,
Тодорка дърво избрала,
разпаса колан копринен,
разпаса колан копринен,
на дърво люлка вързала,
в люлка дете турила,
люшнала и заплакала.
„Нани ми, нани, Дамянчо,
когато вятър повее,
той ше те сино, залюлей,
когато, дъждец зароси
той ше те сино,окъпе,
кога, кошута замине
тя ше те сино, накърми
да раснеш, да ми пораснеш".
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.