"Какво представлява символът IYI"

преди 17 години 9 месеца #33075
Бих искал да науча какво представлява символът IYI. Регистрирах се днес на този сайт по препоръка от приятел.

Предварително благодаря.

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 17 години 9 месеца #33077
Илли, Илли, Господи, защо искаш да ти обясняваме този символ? :-D :-D :-D

Нали сам знаеш, че изразява триединосъщието - Бог, Кан, Саракт.

преди 17 години 9 месеца #33079
Не, я дай малко по-подробно. Едим ми каза, че е знака на рода Дуло и от там символизирал Българската държавност. Друг че Y-ка или I I отстрани, едно от двете е бог а другото азът и че всеки избирал пътя си според божиите закони. Сега ти ми казваш трета версия. От къде да знам всичко това, че и кое е вярното и кое грешното. Линк с изложени тези и доказателства също ще свърши работа, защото предполагам това доста е резисквано макар че не намерих тема за това. Искам някой с едно изречение да ми каже всяка версия а пък аз ще продължа да търся и извън форума, засега само събирам мнения и инфо. :) мерси
Кво е Саракт?

преди 17 години 9 месеца #33080

ili писа:

Jordan_13 писа: Илли, Илли, Господи, защо искаш да ти обясняваме този символ? :-D :-D :-D

Нали сам знаеш, че изразява триединосъщието - Бог, Кан, Саракт.

Не, я дай малко по-подробно. Едим ми каза, че е знака на рода Дуло и от там символизирал Българската държавност. Друг че Y-ка или I I отстрани, едно от двете е бог а другото азът и че всеки избирал пътя си според божиите закони. Сега ти ми казваш трета версия. От къде да знам всичко това, че и кое е вярното и кое грешното. Линк с изложени тези и доказателства също ще свърши работа, защото предполагам това доста е резисквано макар че не намерих тема за това. Искам някой с едно изречение да ми каже всяка версия а пък аз ще продължа да търся и извън форума, засега само събирам мнения и инфо. :) мерси

Няма трета версия. Това е в най-широкия смисъл, значението на този символ, според Движението. Казвам, в най-широкия. Естествено, че симвозилизира Българската Държавност - Саракта. Това, вече го посочих. Естествено уточних, че става въпрос за единосъщие, на три неща. Няма да изпадам в повече обяснения и да посочвам линкове, кой какво казал, защото ще стане голямо мазало от мнения и позиции.
В клуб "История" в Dir.bg, преди време се обсъждаше този символ и всеки се изказа така, че трудно едно с едно позициите се стиковаха.
В крайна сметка, събирайки като пчеличка от цвят на цвят прашец, можеш да си направиш вкусен мед, но няма да ти "светне" истината за същността на тоя символ.

преди 17 години 9 месеца #33081
Добре Y кое от трите неща е, двата стълба отляво и отдясно какво са.

преди 17 години 9 месеца #33082

преди 17 години 9 месеца #33083
това изображение гледам доста древно е, какво е знае ли се със сигурност

преди 17 години 9 месеца #33084
Ето тука, ще ти публикувам някои пра-варианти на изображението. Това първото е "растително", прилича на слънчоглед. Двете хасти, виждаш как са и какво са. Изображението е от Перперикон, върху керамика.

преди 17 години 9 месеца #33085
Това е в Египет. Симвлоът на Живота - Анкх с двете странични стълба, в долния фриз, изобразени чрез патици.

преди 17 години 9 месеца #33086

ili писа: Бих искал да науча какво представлява символът IYI. Регистрирах се днес на този сайт по препоръка от приятел.

Предварително благодаря.

Най-общо - символ на Саракта(старата и изконна българска държава съчетаваща в себе си Тенгрианството+Българското). Тоест, знак на българската държавност. Оттам идват и други тези- знак на Тангра или на рода Дуло. Оттам нататък идват и по-комкретните обяснения като например за триединосъщието.

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.