Каква е старата Вяра на българите?
В случая въпроса е кой от кого го е взел. Кой на кого го е дал. Липсата на информация дава муниции на такива като Петър Добрев да твърдят, че ние, българите сме само приемници, а не първоизточници. Това пък умело се използва от враговете ни да твърдят, че се кланяме на чужда вяра.
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
anti666 писа: А сега по точка 2 - тенргианството е тюркска (персийска) религия, която сега пантюркистите (ешхеназитата) ни я натрапват. Да попитам само - в Тибет има едно езеро Тангра. Свещено за будистите. Те не ми приличат на тюрки. Какво ли е търсел Хитлер от тези "тюрки-бонисти"? Ами даоистите или индианците от Северна Америка? Много надалеч се е разпрострял този проклет пантюркизъм.
В случая въпроса е кой от кого го е взел. Кой на кого го е дал. Липсата на информация дава муниции на такива като Петър Добрев да твърдят, че ние, българите сме само приемници, а не първоизточници. Това пък умело се използва от враговете ни да твърдят, че се кланяме на чужда вяра.
Ето едно онагледяване на казаното от Анти 666. В Тибет има и двете понятия - и Тангра и Тенгри. Щото някои тука навремето мърмореха, защо сме го наричали 'Тенгри", а не Тангра. "Тенгри" биело повече на тюркско.
Г-да, академици, днес ви пръснахме сфинктера от секс!
Съгласен съм с горните мнения на участниците, въпреки че понякога се разминават един с друг. Тангра е част от днешен Тибет - ДА .. или пък е обратното, връзката е налице и то не само в Тибет, съгласен.
С времето за мен е трудно да приема дадена вяра обаче. Вярвам в Бог, но така както вярвам в Бог, така и не приемам религиите. Защото те и техните книги са писани от хора. В това отношение добре е според мен че за Тангра няма написана книга или поне не е открита, иначе малко би се опорочила идеята. Бог не пише книги!
Но пък с риск да услужа на лъжовните историци - тенгрианството не е ли и то религия?
Изобщо днешните религии скоро ще бъдат заменени, но от какво!?
И се надявам да не е тази замяна пак подхвърлена от нечии ръце, а да дойде от нас самите, от сърцата и душите ни.
За вярата на прабългарите позицията ми се вижда още от първия ми пост.
Като човек на науката за мен истината винаги зависи от наличните факти и логиката. По отношение на религията на българите на везните на истината от едната страна слагам теориите за тангра, а от другата слагам фактите от историята ни и настоящето ни.
Теорията за тангра за мен няма тежест поради няколко съществени неща които по някакъв начин винаги се пренебрегват от защитниците на теорията. Първо на каменния надпис на които се казва че пише тангра, реално пише тагг-ара. Второ самото име тангра при тюрките не означава името на върховния бог, а означава божество! Тангра е синоним на ангийското God, и на славянското, българското и скито-сарматското Бог и Бага! Например Бог Зевс на тюркски ще се преведе - Зевс тенгри хан!!!
От друга страна фактите документирани в историята на българите и в съвремените обичаи говорят красноречиво за това каква е била религията на българите. Ето някой от фактите които не трябва да се пренебрегват когато се разследва това каква е била религията на българите:
1. Българите са наричани поклонници на Слънцето, месечината и други звезди;
2. Българите са наричани огнепоклонници;
3. В съвременните български песни се пее за слънцето луната и звездите;
4. Съвременните ни обичаи са огнени - Ората Копата - въртене на запалени факли(подобно на съвременните зороастрийци в иран), палене и прескачане на огън (подобно на съвременните зороастрийци в иран), нестинарството (подобно на нестинарите в индия);
5. СУРВА;
6.Зурван - Добрия бог - Непобедимото време - върховния бог на иранските народи;
7.Богомилството - религията на българите поклонници на БОГА МИЛ - Добрия бог (възникнало веднага след покръстването от пепелта на старата ни религия);
8. Кукерите играещи на Сурва изобразяват на 100% вида на бог Зурван - човек с животинска маска, жезъл и криле;
9.Хрониките от волжка бъгария споменават че българите имат два големи празника, като на зимния правят ритуали с маски;
10. Древните халдеи от луристан, които вероятно са наследници на шумерските астрономи са изобразявани с маски и факли;
Всичко това е само малка част от наличните и документирани факти. Те напълно подкрепят и допълват теориите на Добрев и предполагаемата прародина на българите - Балх. Именно там е Първоначалния център на зороастризма, зурванизма, и авестийския език при които Зруван означава Време!
Както се казва в зороастризма:
Човекът, притежаващ достатъчно знания и използващ разума си е свободен да избере за себе си религията, която смята за най-добра.
Всеки сам събирайки достатъчно познания за историята на българите трябва сам да достигне до визия за това каква е била религията на прабългарите, но за да е реален резултата му е необходимо той да бъде безпристрастен, да отчита всички факти, и да може да пресява истинските факти от сътворените!
1. Вие твърдите, че изброените от вас науки ви дават основание да сте атеист. Там даже се споменава и биологията. Ако приемете ръкавицата, ще ви изложа въпроси, много въпроси, и по отговорите, които вие сами ще трябва да дадете, се надявам, че ще се наложи да преосмислите мнението си по въпроса: има ли Бог. Под Бог естественно, не разбирам голям добър благ старец с дълга бяла брада, а нещо доста по-голямо, велико и всеобхватно, Главният Космически Закон, ако искате.
2. Аз също чета с удоволствие Петър Добрев и за мен той е един от големите будители днес. Но не се прехласвам по него с това, което руснаците наричат "щенячий восторг", чета го критично, намирам спорни и други моменти, които направо казано засега смятам за неубедителни и не достатъчно добре доказани от него.
Това не е негов грях, и не го прави по-лош учен или по-слаб будител.
Както и той е отбелязвал, и аз съм подчертавал: търсенето на корените и историята ни иска синхронизираните комплексни усилия на представителите на няколко науки:
стопанската история (какъвто е той), археологията (какъвто беше покойният, според мене убит професор Рашев), антропологията, генетиката, лингвистиката, фолклор и обичаи.
Аз имам големи съмнения по въпроса: доказанато от него за българска земя Балхара/Бактрия прародина ли ни е, или е част от нашите землища и държави, при това, паралелно (или по-късно - имат думата изброените науки) с нашите поселения на Балканите.
Защото, както вече съм писал, и в оня форум Травъл отлично доказа, траки = българи, а траките са над 7000 години по Балканите - даже Пловдив е по-стар от тази въраст.
И, според мене някои от обитателите на форума несправедливо атакуват прекомерно остро Петър Добрев, вместо да помогнат за съставянето на тези смесени екипи за търсенето на истината.
Тъй като вече за сетен път повторих на Иван танев Иванов, повтарям и на тебе и ако не се съгласиш, това ще бъде последния ти пост тука, вярвай ми, ще бъдеш изчистен. Нямам намерение да споря с двубожници, зороастристи, маздаисти и останалата паплач.makebulgar писа: Тъй като и аз съм споменат в темата като атеист, съм длъжен да защитя позицията си. Атеист съм защото съм запознат сравнително добре с няколко науки в които бог го няма. Това са физика, химия, математика, астрономия, психология, история, социология, бология и палеонтология. Всички те ме карат да вярвам не в теорията за бог, а в теориите за еволюцията и естествения подбор.
Като човек на науката за мен истината винаги зависи от наличните факти и логиката. По отношение на религията на българите на везните на истината от едната страна слагам теориите за тангра, а от другата слагам фактите от историята ни и настоящето ни.
Теорията за тангра за мен няма тежест поради няколко съществени неща които по някакъв начин винаги се пренебрегват от защитниците на теорията. Първо на каменния надпис на които се казва че пише тангра, реално пише тагг-ара. Второ самото име тангра при тюрките не означава името на върховния бог, а означава божество! Тангра е синоним на ангийското God, и на славянското, българското и скито-сарматското Бог и Бага! Например Бог Зевс на тюркски ще се преведе - Зевс тенгри хан!!!
От друга страна фактите документирани в историята на българите и в съвремените обичаи говорят красноречиво за това каква е била религията на българите. Ето някой от фактите които не трябва да се пренебрегват когато се разследва това каква е била религията на българите:
1. Българите са наричани поклонници на Слънцето, месечината и други звезди;
3. В съвременните български песни се пее за слънцето луната и звездите;
4. Съвременните ни обичаи са огнени - Ората Копата - въртене на запалени факли(подобно на съвременните зороастрийци в иран), палене и прескачане на огън (подобно на съвременните зороастрийци в иран), нестинарството (подобно на нестинарите в индия);
5. СУРВА;
7.Богомилството - религията на българите поклонници на БОГА МИЛ - Добрия бог (възникнало веднага след покръстването от пепелта на старата ни религия);
8. Кукерите играещи на Сурва изобразяват на 100% вида на бог Зурван - човек с животинска маска, жезъл и криле;
9.Хрониките от волжка бъгария споменават че българите имат два големи празника, като на зимния правят ритуали с маски;
10. Древните халдеи от луристан, които вероятно са наследници на шумерските астрономи са изобразявани с маски и факли;
Всичко това е само малка част от наличните и документирани факти. Те напълно подкрепят и допълват теориите на Добрев и предполагаемата прародина на българите - Балх. Именно там е Първоначалния център на зороастризма, зурванизма, и авестийския език при които Зруван означава Време!
Както се казва в зороастризма:Човекът, притежаващ достатъчно знания и използващ разума си е свободен да избере за себе си религията, която смята за най-добра.
Всеки сам събирайки достатъчно познания за историята на българите трябва сам да достигне до визия за това каква е била религията на прабългарите, но за да е реален резултата му е необходимо той да бъде безпристрастен, да отчита всички факти, и да може да пресява истинските факти от сътворените!
За името Ден Грее, вече говорих в предните постове. Ти няма да намериш Денгрее в надписи, нито на книга, защото той не е планетен Бог. Планетните богове са отбелязват, Абсолюта не, той е в душата на Българина, а където е Той, няма двубожие, няма двубой на полярности, нито дуализъм, защото по презумция в Абсолюта няма дуалности. Той затова е Абсолют. Оттук цялата ти теория и основание за зороастрийски принципи и дуализъм, при българите рухва. Хубаво, аз съм съгласен с това, че Тенгри не е име на Бог, а само прозвище. Абсолюта няма Име. Тенгрианството е първичния и възможно най-чист монотеизъм, не дуализъм, точно, защото в него Абсолюта няма Име.
Неслучайно ви обясних в по-горните постове два големи принципа, два големи двубоя в духовната еволюция на човека, надявам се, вие, двамата с Иван Танев Иванов, да ги разберете
1) Двубоя дали да се изрече или даде Име на Абсолюта
2) Двубоя дали да се даде Образ на Абсолюта.
Тук, няма да намерите и следа от дуалности, дуализъм, Ахура Мазда и Ахриман.
"Българите са наричани поклонници на Слънцето, месечината и други звезди;
3. В съвременните български песни се пее за слънцето луната и звездите"
Много добре си казал "са наричани поклоници на нещо си", което говори, че работиш с ума, чел си някви автори, някви източници, чиято достоверност, спрямо българската истина е меко казана съмнителна.
Българите не са поклоници на небесните светила, защото те за тях не са божества. Поклонение, може да имаш, когато имаш сили, които не можеш да овладееш, не са в твоята власт и ти си им подчинен. Отбелязването им в древната ни Вяра, говори, че ние сме могли да работим с енергиите и силите на Слънцето, Луната и да бъдем точни, най-вече съзвездието Плеяди. При нас, изповедта на Бога чрез Слънчевата или чрез Лунната икона не са разделени и не са в противоборство, за да си създаваме Бог на доброто - Асура Мазда и бог на злото - Ахриман. За нас, Бог е един - Ден Грее - Абсолютът, а Слънцето и Луната са два Пътя към Него. Третия рог или Път, това са Плеядите, но още не си дорасъл да говорим за това. Така, че не може да се говори за поклоничество, а за свещенодействие със силите на Слънцето, Луната и Плеядите. Тези три Пътя към Ден Грее дават различен статус на човека, т.е. Българина в Божественото.
Съвременните ни обичаи са огнени - Ората Копата - въртене на запалени факли(подобно на съвременните зороастрийци в иран), палене и прескачане на огън (подобно на съвременните зороастрийци в иран), нестинарството (подобно на нестинарите в индия);
5. СУРВА;
Бога Мил, си го задръж за себе си, да ти бъде мил, тъй като ние нямаме Бог на злото, Ден Грее не наказва Българите, както еврейския, в наследство от зороастризма, за да си измисляме и такъв, който да ни милува.
Боже, с какъв малоумник ми се налага да споря. Предлагам да те баннат, за да не се отегчавам в безмислени разговори и триене на постове с тебе.
Така, това го оставям, за да видят всички, че ти не си човек. Теория на еволюцията, естествен подбор. Ти или си евреин или си комунист или и двете едновременно. Във всеки случай, не можеш да бъдеш квалифициран като човек.
Повече спор няма да се води с тебе. Постовете ти ще бъдат изривани безмилостно, а ти - на трудов лагер в Белене като член куреспондент на БАН.
Пасков, на един днес драх кожата, който каза, че няма Български Бог, а го нарече Хармония. Това е леко предупреждение и за тебе, с термина "Главния Космически Закон". Комунизма държеше да не съществува понятието "Бог" и го заменяше с най-различни философски прилагателни категории на ума.
Вие или спирате да мислите по комунистически или ви подрязвам с ножицата. Разбрахме ли се?
Смесени екипи за търсене няма да има. Ние си имаме ясни позиции и ги отстояваме без да отстъпваме от тях. Не се смесваме с никого, защото рискуваме от това смесване да се създадът шоколадови дечица, а ние не сме глобалисти и интернационалисти. За нас Истината е: ЕДНА, ЯСНА, неподлежаща на доказване абсолютност. Лягаме си само с бели жени, т.е. Българки и създаваме само бели отрочета, т.е. Българи. Затова се пее в една родопска песен "Бела съм, бела юначе", т.е. това е скрития позив на Българката, която казва: "Българка, съм юначе". Не иска да се смесва жената, с кой да е.
Както виждаме, тук няма зороастризъм.
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.