Висшето образование има ли смисъл и какъв?

преди 20 години 3 месеца #6675
Иване, с постинга си за втори път ми напомняш, че трябва да отворим нова тема
"Откритията-бич за бизнеса"

:lol: ;-)

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 20 години 3 месеца #6678
Образованието е много важно. Аз не бих искала интелигентна нация като нашата да е необразовна. Това би ни лишило от ителектуално развитие. "Гетото" или махалата са пълни с недоуки простаци, и там им е мястото. Ние, българите, обаче, трябва да продължим да се развиваме.
Един проблем съществува-образованието не е много качествено в момента. Трябва това качество да се подобри, а не ние да спрем да се учим.

преди 20 години 3 месеца #6679
Да де, точно в тоя ред на мисли смятам, че има смисъл да се търсят алтернативни методи на обучение, които да ти дават образование, а не обратното! Тъй като в сегашната система на образование, работят много хора и кой става за преподавател и кой-не, няма смисъл да изнасилваме хората да стават добри преподаватели. Напротив, усилията трябва да са техни, а ние само да ги избираме за наши учители. Никой от нас не иска да е необразован. И изхождайки от сегашната ситуация можем да заключим, че човек придобивайки висше образование, не означава че има висши познания. Аз например нямам висше образование, но посещавам университет, карам курс при точно определен преподавател, който така ми обяснява материята, че всичко ми става ясно. Дори и да имам въпроси след занятието, човека ми отделя време и ми обяснява по пощата. Няма смисъл да се събаря системата, а само фино да се преустрои, така че да върши работа, за по-голям брой хора.

преди 20 години 3 месеца #6680

Янга писа: Аз в момента като кандидат-студент се сблъсквам с всякакви гародии и наистина се чудя има ли смисъл? .....................................................................................Ориентирах се към инженерните специалности, защото там по мое мнение няма кой знае каква пропаганда и манипулация, не че съм страшен математик...
Както и да е - да вляза, да изкарам, пък после ще говорим. Прекалено е рано да обсъждам неща, които не съм видяла.

Искам само да кажа с какво съм се сблъсквал.
Понеже съм завършил инженерна специалност, и групата ни беше с наполовина момичета. Почти на 90% от тях когато дойде ред да се изучават инженерните похвати и начин на мислене - бяха като паднали от Марс. Женския тип мислене е по-далеч от тези неща. Не искам никой да се обижда, ама жената е по-напред в други неща от мъжа, не в тези.
Вярно, че имахме две-три колежки в потока, дето бяха на ниво, та и отгоре, но останалите до завършването все се питаха "Аз какво правя тук?". Пожелавам ти да те приемат там където ти е най на сърце и да си от добрите инженери, но
не забравяй какво ти казах за моите наблюдения като студент.
Ако математиката не ти се отдава много - силово може да подходиш и наизустяваш, но в техническите науки математиката е навсякъде.
Ако си от тези жени, които не се плашат от отверки, клещи , чук и поялник - значи правилен ти е избора.

преди 20 години 3 месеца #6683
Мернах темата и понеже трябва да ставам ще отговоря накратко само на първия пост на БРАНЪ, а по-нататъка ще гладам да се задълбоча повече по въпроса!

Висшето образование - Е ПЪЛЕН ШИТ, ЗАГУБА НА ВРЕМЕ, ИНТЕЛЕКТУАЛНА ДЕГРАДАЦИЯ!

НО-то в случая е, че това не ми е мнението попринцип за висшето образование, а за конкретната ситуация в България която е в момента! Иначе принципно, висшето образование е един вид необходимост!

преди 20 години 3 месеца #6703

georgi_nz писа:

Янга писа: Аз в момента като кандидат-студент се сблъсквам с всякакви гародии и наистина се чудя има ли смисъл? .....................................................................................Ориентирах се към инженерните специалности, защото там по мое мнение няма кой знае каква пропаганда и манипулация, не че съм страшен математик...
Както и да е - да вляза, да изкарам, пък после ще говорим. Прекалено е рано да обсъждам неща, които не съм видяла.

Искам само да кажа с какво съм се сблъсквал.
Понеже съм завършил инженерна специалност, и групата ни беше с наполовина момичета. Почти на 90% от тях когато дойде ред да се изучават инженерните похвати и начин на мислене - бяха като паднали от Марс. Женския тип мислене е по-далеч от тези неща. Не искам никой да се обижда, ама жената е по-напред в други неща от мъжа, не в тези.
Вярно, че имахме две-три колежки в потока, дето бяха на ниво, та и отгоре, но останалите до завършването все се питаха "Аз какво правя тук?". Пожелавам ти да те приемат там където ти е най на сърце и да си от добрите инженери, но
не забравяй какво ти казах за моите наблюдения като студент.
Ако математиката не ти се отдава много - силово може да подходиш и наизустяваш, но в техническите науки математиката е навсякъде.
Ако си от тези жени, които не се плашат от отверки, клещи , чук и поялник - значи правилен ти е избора.

По принцип искам да стахна архитект, но май ще се задоволя с инженер, няма начин вече.
Майка ми е завършила ПГС (днешното ССС), така че знам много добре къде отивам.
Относно мисленето- никога не съм се разбирала с жени за начина на свършване на определена работа и никога не съм могла да работя в екип с момичета. От малка общувам повече с представители на мъжкия пол, така че сигурно несъзнателно съм придобила малко по-друг начин на мислене. Не ме е страх от клещи или от каквито и да е било инструменти:) Обикновено у нас найка ми все се занимаваше с подобна дейност, така че сигурно е наследствено...
Математиката не ми е от слабите места, но малко съм я учила в училище и това ми е главния проблем. Иначе бързо схващам и винаги съм била добре по физика или неща свързани с компютри. Не мога въобще да зубря - винаги трябва да разбера дадено нещо за да го запомня. Точно това мое "качество" ме отказа от биологията - не мога да уча наизуст.

П.С. И аз винаги съм смятала, че нашето висше образование е един пълен фарс. Но и с него, и без него си за никъде, така че трябва да стиснеш зъби и да изкараш 4 - 5 години. Пък после каквото дойде - дойде.

преди 20 години 3 месеца #6705
Янга, значи това което казваш за себе според мен би те интегрирало добре в една група с инженерна специалност. Инженерните науки не предполагат зубрене, а разбиране и вникване в теорията. Както и творческо мислене за решаване на даден казус.
Както е аксиомата , че важно е да знаеш в кой справочник да намериш даните, а не да ги помниш.

преди 20 години 3 месеца #6715
Никой не се е издигнал без изпитания. Питайте евреите да ви кажат :)
Лошото е, че само шепа хора могат да си наложат сами постоянство и желание за работа. Масата предпочита "месомелачката" да я тегли с желязно въже. Иначе няма съмнение, че днешното образование е подигравка с човечеството.
"Ние ще вземем на служба младите и съобразителните" казва онзи възрастен господин в изповедта си. Докато съществува паричната система те ще са непобедими.

преди 20 години 3 месеца #6716

Petee писа: Никой не се е издигнал без изпитания. Питайте евреите да ви кажат :)
Лошото е, че само шепа хора могат да си наложат сами постоянство и желание за работа. Масата предпочита "месомелачката" да я тегли с желязно въже. Иначе няма съмнение, че днешното образование е подигравка с човечеството.
"Ние ще вземем на служба младите и съобразителните" казва онзи възрастен господин в изповедта си. Докато съществува паричната система те ще са непобедими.

Ще вземат на служба младите, може и съобразителните, но със сигурност само тези от тях, които почитат Мамона.
Освен това тези младите може да решат да са на служба, но не и да служат.

Помислете защо не са могли "да вземат на служба" примерно Стефан Маринов.

Докато съществува парична система, те, слугите на Мамона ще бъдат не непобедими, а непобедени на тяхното бойно поле - парите. И докато съществува парична система, те ще продължават да стесняват възможностите си за маневриране и спасение, а ние ще продължаваме да изнамираме начини да напуснем или разрушим системата им.

преди 20 години 3 месеца #6746
Според мен висшето ОБЕЗОБРАЗЯВАНЕ е инструмент за нивелация.
Всички влизат различно умни и излизат еднакво глупави.
Целта е 'диплома', начинът -'приспособяване', цената 'обезличаване'.
Начинът по който Орфей е образовал няма нищо общо с начина на проф. д-р кн доц. и т.н. господин едикойси!

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.