Тъй рече Заратустра - 1883-1885 Любими Цитати
Пиши с кръв: и ще проумееш, че кръвта е дух.Който пише с кръв и притчи, той иска не да го четат, а да го научат наизуст.
Още е свободен за велики души свободният живот. Наистина който притежава малко, толкова по малко ще го притежават: хвала на малката бедност!
Днес станаха именно малките хорица господари: всички те проповядват: покорство и скромност, и благоразумие, и прилежание, и съобразяване, и дългото ” и-тъй-нататък” на малките добродетели.
Всичко, що по произход е с женствена и ратайска душа
и особено тълпата-от-кол-и-от-въже: това иска сега да бъде господар на цялата човешка съдба – о, погнуса!Погнуса!Погнуса!
Тия господари на днешния ден превъзмогнете, о, мой братя – малки хорица: те са най- голямата опасност за свръхчовека!
Тиня има в дъното на душата им; и горко им, ако в тинята им живее дух!
Паразит – това е червей, гъвкаво влечуго, което иска да се угоява във вашите болни разранени кътчета.
И в това се състои неговото изкуство, че налучква в изкачващите се души къде те са уморени: във вашата печал и негодувание , в нежния ви свян той си свива своето гадно гнездо.
Където силният е слаб, благородният е прекалено благ, там си свива той своето гадно гнездо: паразитът живее там дето са малките уязвимикътчета на великана.
Някога духа беше бог, после стана човек, а сега става направо сган.
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
Мислех, че сме в 21 век, ма ...
Това съобщение е редактирано от Eлена на 19.1.2006, 22:43
А относно АСП - не е "с педал" , а с педали.
Защото човека сяда на УРЕДА , започва да върти педалите и ДЕЙСТВИЕТО се осъществява под собственните му усилия и старание.
Гадно ама тва е.
Щом е с ПЕДАЛИ и човека СЯДА на УРЕДА, картината няма да е завършена без КОРМИЛО!
Така вече АСП-истът може гордо да върти и педалите и кормилото! И толкова да се улиса, че да си мисли "Ех, ама как карам само! Същински водач!"
(водач, ама на АСП
И да продължа блудната мисълта на човечето:
"Аз съм най-свободния човек на света - дето си искам натам си насочвам КУРмилото и колкото си искам силно мога да карам. Ех, де са сега причтелчетата ми да ме видят какъв съм пич."
И като ще говорим извън темата - да е както трябва. Един виц:
Един моряк-педерас се връща от далечно плаване и бърза да се похвали на друг педерас:
- Ей да знаеш на този курс какво таковане ме таковаха, че и жена не може го издържа!
Другия:
- Ми нали затуй сме МЪЖЕ бе!
БРАВО НА "ПИЧАГИТЕ"!!!!georgi_nz писа:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
И да продължа блудната мисълта на човечето:
"Аз съм най-свободния човек на света - дето си искам натам си насочвам КУРмилото и колкото си искам силно мога да карам. Ех, де са сега причтелчетата ми да ме видят какъв съм пич."
И като ще говорим извън темата - да е както трябва. Един виц:
Един моряк-педерас се връща от далечно плаване и бърза да се похвали на друг педерас:
- Ей да знаеш на този курс какво таковане ме таковаха, че и жена не може го издържа!
Другия:
- Ми нали затуй сме МЪЖЕ бе!
Получи ли са ТОЧНО ТОВА, което са си ... ПОИСКАЛИ!
А ТОЯ С хммм ... РУля в ръцете си е АБСОЛЮТЕН КОМПЛЕКСАР: търси все одобрението на околните май?!!!!
И още нещо , Жоре: нямам грешка в изписването: ПЕДАЛ СИ Е, батка, ЕДИН.
(повече разяснения - в ЛС, че е доста ... "цветисто").
ИДЕЯ: "Искаме ли да освободим душите си?! Искаме ли свободен живот?!"Тъй рече Заратустра : Още е свободен за велики души свободният живот. ...
Какво ще кажете за предположението ми ТЕМА+ИДЕЯ?
Мануковский представя път, метод за осъщяствяване на идеята. Ако чувстваме идеята като наша, ако искаме да споделим пътя, ще решим да продължим.
Готови ли сме за продължението, Елена?
Достатъчно ли е да искаме да се присъединим към "Великите души"?
Eлена писа: Ето ви нещо, което ЛЕМС нарича ... класическо АСП! ЧЕТЕТЕ, преведох го за ВСИЧКИ НАС!
(за незапознатите със `странния ми изказ` пояснявам: АСП = Автоматична Само*бачка с Педал)
КАПАНЪТ НА ИМЕ „ЦЕЛ”
Виталий Мануковский,
pisat@mail.ru
"Написах статията преди 6 месеца. С много от написаното тогава днес не съм изцяло съгласен, но смятам че е нещо полезно.
Цел, Целеполагане – днес това са модерни понятия. И много от нас се учат правилно да поставят целите, плашат себе си и другите с думи като „безцелно изживяни” години, часове, минути. Постоянно разговарят за стратегия, т.е. верига от цели, водеща до „Главната” или „Водещата” цел. Да живееш без цел се приема че е в разрез с `добрия тон` не само от мениджърите (хората от междинното , средното звено), но и от такива издигнати по-горе хора като предприемачите.
А аз искам да ви покажа какъв капан представлява самото понятие „цел”, и как то ви пречи да получите това, което всъщност искате. Самият аз бях `там`, в капанчето безкрайно много време и изпитах на гърба си неговата власт. Сега се измъквам и искам да ви покажа как се прави това. И държа да ме разберете правилно: става дума не за истински или лъжливи цели, не за собствени или натрапени цели. Този капан си го заложих аз самият , както го прави и всеки от вас.
С какво започва цялата гадост? Започва с ТВЪРДЕНИЕТО, че ТРЯБВА да се поставят цели, трябва да разбираш накъде си тръгнал, иначе никъде няма да стигнеш. Логично ли е? Абсолютно. Именно тази логика ми защракна капана – моят както и на много от вас. Нататък, според логиката следва добрия въпрос: И откъде да вземем целите , които да следваме? Въпросът си е добър, но обикновено получава грешен отговор.
Грешен отговор: Разбери какво искаш да постигнеш/получиш в живота? Какво искаш да имаш, какъв искаш да станеш и т.н. Разбери всичко това и СИ нарисувай бъдещия образ, а след това върви към него, създавай го . Ще се запитати: Има ли нещо лошо в това? Всичко е логично, точно и прекрасно. Според логиката – така е.
И защо , аджеба това е грешният отговор? Има ли нещо друго освен логиката? ИМА. И за първи път го `разбрах`(думата не е съвсем подходяща, но за това – после) на един тренинг „АДИ” - Алтернативно Действена Игра. Та там разбрах едно фасулски просто на пръв поглед нещо: През целият си `съзнателен ` живот почти никога не съм ИСКАЛ. Все е трябвало.
Например: Бизнесът е по-добър избор от това да си наемен работник. (Бизнес вместо ...Бачкане !!! бел. Прев) Така ли е? Така е – повече свобода имаш, повече пари, възможности за лична реализация. Значи ТРЯБВА да напусна работа и да започна Собствен бизнес. Да живееш сред природата е по-добре отколкото в големия град, нали така? Очевидно е така. Значи ТРЯБВА да се преместя в провинцията. И в нито едно от тези „ТРЯБВА” не присъства моето желание, моето ИСКАМ. Именно това ТРЯБВА е целта.
И какво става нататък? Това ТРЯБВА , обаче отбележете че то е много правилно, „хубаво” ТРЯБВА, се реализира с много мъки, напрежение, тъпчене на едно място, „мързел” и т.н. За някой това може и да е леко, даже приятно, но аз само с огромни усилия правя това, което ... не искам . Аз се стараех да Се заставя по всевъзможни начини да следвам целта, шпорех се, насилвах се сам, но освен тежки депресии ... друг резултат не постигнах. Защо е така? Ами защото в действията ми (бе направо ..мазохистични според мен :бел. Прев.)липсваше ИСКАМ, липсваше желанието ми. Нали само ИСКАМ ме води към това, което реално ми трябва.
Отбележете: ИСКАМ е идеалният мотиватор. ИСКАМ – значи ДЕЙСТВАМ. Между ИСКАМ и действието няма никакъв промеждутък от време за ... размисъл. Ето ви и пример: много силно Искате да пишете - ще направите всичко, че да започнете на секундата да пишете. Даже ако сте в непознат град или примерно в тоалетната. Гарантирам ви, че така е с всеки, не само с мен. Защото има желание и то истинското, което те напира отвътре.
В какво се състои разликата между ИСКАМ и ТРЯБВА? Не се учудвайте, че се налага да поясним това. По-горе вече обяснявах, че ТРЯБВА е това , което вие НЕ ИСКАТЕ да правите (не ви се иска, ама хич - бел. Прев), но което за съжаление на всяка цена трябва да направите. Т.е. с главата си – с Разума си вие разбирате, че трябва да направите това, а цялото ви същество се съпротивлява. С други думи, налице е съпротива ... отвътре.
Или казано съвсем простичко: ТРЯБВА е от Ума, а ИСКАМ – от сърцето. Разбирате ли разликата? Умът разбира, а сърцето – чувства.
Сега да поговорим за ума и сърцето. Много е изписано по тази тема и съществуват различни гледни точки, различни разбирания, различни постановки на въпроса. Но едно е, да го четеш и оттам да разбереш, а съвсем друго е го изпиташ на гърба си, да го провериш на практика. Първото разбиране , това е разбиране с ума, което в 98% се оказва илюзия, а второто е разбиране с цялата ти същност, със сърцето, с чувствата – истинско. И е по-правилно второто да не се нарича разбиране, а чувстване. Това, което „разбрах” по време на АДИ бе именно почувствано от мен.
Ние си поставяме целите с Ума. А той не за това е предназначен. Образът на бъдещето – това е ЖЕЛАНИЕТО да живееш според конкретен образ или по определен начин. Например : да живееш сред природата заедно с любимия човек , работейки това, което обичаш да правиш. Ние ЧУВСТВАМЕ желанието, то идва от сърцето и в никакъв случай не идва от мозъка. Умът ИМА задача ... да ИЗМИСЛИ КАК Желанието да се реализира. Аз ИСКАМ да отида да живея в провинцията, сред природата и моят ум може да измисли вариантите, ПО КОИТО да го направя.
Разбира се, умът ми може да измисли и НАКЪДЕ да вървя, но винаги се получава гадост (точният превод е ... незцензурен: бел. Прев): не му достигат факти, за да направи ЛОГИЧЕСКАТА верига. А ЧУВСТВАТА ... те винаги знаят предварително и ни водят натам, накъдето ще ни е добре, и то по начин, който ни харесва. Естествено, ако им се доверяваме.
...................."
Материалът има и продължение, но ще го добавя, само ако има Интерес към темата. А също така мога да публикувам писмото от автора, с което Той, Виталий Мануковски ми разрешава да преведа Авторския му текст. Хей така - НА ДОВЕРИЕ!
Силвия Мирчева
Това едвам го прочетох, много увъртяно го е написал
(От речника)Идея = Замисъл , намерение за осъществяване на нещо.
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.