iss писа:
Jordan_13 писа: Но и нашите Канове, когато са можели в пълнота да усвоят и приложат Орендата са са били Богове. Затова Кан Колад е наречен Бог, не само кан и колобър, но и Бог. И православните не бива да протестират срещу това, че само Иисус Христос може да бъде Бог, друг не. И преди него е имало други, които са били Богове, и от които Иисус Христос се е учил.
За тези които не знаят какво е "Оренда":
ОРЕНДА.Вътрешната сила на душата,която е свързана с по-висш Личен дух.Оренда означава буквално Водач от Небето,който следи и направлява специалните дела на човека на земята.
Не съм много съгласен тази Сила да се персонализира в Дух. Става въпрос за Слизане (ниспослиране) на Висшата Духовна Сила на Тангра в човека. За да съм по-ясен, в християнството това го наричат Бог Свети Дух, Който Изхожда. Тук християнството много точно вгръща в себе си тайната на Орендата, макар да й дава известна персоналност и лични свойства като ипостас/лице. Но тази Сила се персонализира, чак когато се приеме от Кана или Българина по принцип. Обаче, тази Сила не само може да Слиза, но и да се Издига вътре в човека. Затова, когато се изобразява Космичното/Световното дърво, най-отгоре му стои Орела, а в корените му - Дракона. Дракона, кога тръгне нагоре, става Крилата змия (или само Змия някъде), а на върха се превръща в птица - Орела или Сокола.
Не съм много съгласен с формулировката "личен Дух" или Водач. Мисля, че е доста ограничаващо понятие за универсалния характер на тази Сила.
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.