Метафизиката на Тангра
Ами то и Св. Михаил го водят, че е бил български болярин, войн и лечител на византийска служба от 9 век и цар Калоян му пренесъл мощите. С две думи човек, а не архангел. Т.е. пак опираме до това - какви са те? Обикновени хора или нещо повече (архангели, алпи, полубогове?). Щото освен византийските писания има и старобългарски източници, а аз нещо не вярвам на гръцките фанариоти. (предполагам им владееш езика). Та ако посетиш нос Калиакра от селяните в Българево можеш да чуеш други работи за Св. Никола. В народният фоклор от шопско има една интересна история за него като пазител на Вратата, вход за подземния "манастир". В българското тангрианство той е покровител на колобрите.
А Кападокия е също много любопитно местенце, където гъмжи от тенгрианска символика. Това е родината на цивилизацията на древните хети (наследници на следпотопните българи), донесли със себе си тангрианството из Анатолия.
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
Българският Бог е Свобода. А тя съдържа всичкото - и Любовта, и Мъдростта и Истината. Затова Той е Нищото, което е Всичко. Ние не го изразяваме само в един аспект - Любовта, защото така го ограничаваме в Неговата творческа Цялост, позволяваме му да се прояви само с една от страните Си в нас.Pirov писа:
Може ли да обясниш по-подробно тази част от изказването ти?PARADOX писа: ....Аз се къпя в любовта му....!!!!
Как може да обича някой който не е личност?
И понеже любовта не е нищо друго освен жертва, каква е жертвата на Тангра за децата си?
И ти като христиенин добре знаеш думите на Христос в Иоан: "Истината ще ви направи свободни". А, каква стана тя? Само Истината давала свобода. Виж как самият Христос, за когото ти ни обвиняваш, че не почитаме, самият Христос е сложил тази тънка идея. Какво означава това? Това, означава, че Любовта и Мъдростта са само етапи, които ни изграждат, но още не ни правят свободни. А щом не ни правят свободни, а само изграждат, след време стават бреме, натежават.
Е тогава какво дава Тангра на децата си? Истината. Затова, когато Българите са възпитавали децата си, са ги учили да правят три неща, много добре: "Да яздят добре, да стрелят добре и да казват винаги Истината". А, каква стана тя? Много преди Христос, някой е издигнал Истината, която освобождава човека да бъде роб на самия себе си. Ние Христос не го отричаме, защото Той само ни потвърждава.
Виждаш какъв бит сме имали, а днес се чудят на какво да учат децата в училище.
Как никой не се сети, че на Българина му трябват само три неща: "Да язди добре, да стреля добре и да казва винаги Истината". Останалото Бог го прави чрез него.
Тук дори мога да продължа. В Клуб 'История" в Дир-а , бях развил една идея, че общността на боговете на Олимп е едно отражение и една характеристика на древната българска общност на Балканите. Там "богинята" Хеба, след като е освободена от длъжността си на главен виночерпец на Зевс и нейното место заема Ганимед, отива да служи в своя храм. И всеки, роб, който влиза в нейния храм става свободен. (Това го виждаме после в Търновската конституция като член)
Виждаме как свободата, която носи Българина добива и обществени, социални измерения. Какво идва да покаже, това? Че само свободния може да дава на другите Свобода. Ето това ни дава Ден Грее, това ни дава Безличностния.
И от това се страхуват юдеите.
Бог сам по се себе си е Абсолют!!! Той е извън възприятията и разбиранията...!!! Той е безкрай...!!! Това, че ние хората го персонифицираме за да се опитаме да го разберем, да вникнем в него и да го приемем (да го смелим,ако щеш), не е негов (Божий) проблем...!!! Този проблем е човешки и е породен от собственото ни несъваршенство (в сравнение с Него)...!!! По важното е друго...!!! Тенгрианството къде официялно, къде с половин уста се признава за първата монотеистична религия позната на човечеството...!!! Българите са нейни носители (на идеите и философията и)....!!! Нещо повече...!!! При Тенгриянството Божеството винаги е в ежедневен контакт с човека, и човека е в контакт с Божеството...!!! Българина е виждал (и вижда) Божиите проявления навсякъде около себе си, което оформя и житейската му философия...!!! Тази философия е била изразена и в светските закони и държавна структура, което е правило (и прави) хармонията му с Бога пълна и всеобхватна...!!! Това го прави (Тенгрианството) матерна религия на всички останали монотеистични религии по света, защото философията му е универсална... Тази философия е била (и все още е) основния градивен камък на човешката цивилизация, защото за първи път поставя ред в хаоса на човешките представи за Бога до момента, и на човешкия морал (който е липсвал до появата на Тенгриянството)... То отключва и генетически заложеният ни (Божествен) креатив, благодарение на който сме излезли от пещерите и сме започнали да живеем о общности (днес ги наричаме държави)... Това което различава Тенгрианството от останалите религии са пророците...!!! Ние (Тенгрианите) не се кланяме (не обожествяваме) на трупове (на смъртни хора)...!!! Ние си имаме Колобъри, които са си напълно живи (простосмъртни) хора и живеят сред нас, но са посветени в древните тайнства (тука съм сигурен, че вече настръхна)...!!! Те са нашите духовни пастири (от къде ли идва думата пастор...?!) и когато се наложи, ни завръщат в правия път...
Човека иска да свещенодейства, да знае заклинанията, атрибутите на "властта", с които се призовават БоговетеPirov писа: ... Та въпроса ми е, не как древните са почитали Тангра, а как вие това го правите. Имате ли свещенодействие, как протичат обредите, има ли някаква свещенна йерархия, има ли езотерика във вашата вяра или тя е универсална и открита за всички, и разни такива въпроси. Едно е сведението за някакъв култ от разни противоречиви източници, а друго прякото сведение от практикуващите го. ...
Хайде, няма да се заяждам, може да не е такъв случая. Но пък колко подобни влизания има във форума, а - елементарни подбутвания да "изтървем" нещо важно, нещо свещено, скрито. Нещо, което ще даде ключа.
Ама темата винаги става хубава за нас. Нищо че е започната по Далай-Татарски начин
Поздрави!!
Държание високомерно и надменно!
В последния поуст май каза:"Добре сте си научили урока ученици,имам някой забележки,но ще дойда отново да ви изпитам."
Иван писа:
Човека иска да свещенодейства, да знае заклинанията, атрибутите на "властта", с които се призовават БоговетеPirov писа: ... Та въпроса ми е, не как древните са почитали Тангра, а как вие това го правите. Имате ли свещенодействие, как протичат обредите, има ли някаква свещенна йерархия, има ли езотерика във вашата вяра или тя е универсална и открита за всички, и разни такива въпроси. Едно е сведението за някакъв култ от разни противоречиви източници, а друго прякото сведение от практикуващите го. ...
Хайде, няма да се заяждам, може да не е такъв случая. Но пък колко подобни влизания има във форума, а - елементарни подбутвания да "изтървем" нещо важно, нещо свещено, скрито. Нещо, което ще даде ключа.
Ама темата винаги става хубава за нас. Нищо че е започната по Далай-Татарски начин
Напоследък стават все-повече хората които си мислят, че специално заради тях някой ще застане една сутрин на брега някъде около Созопол (примерно), и ще раздели морето на две за да покаже, че Господ съществува, или за да отиде до Одеса и да удари една водка на крак...!!!! Но до някъде тази "старозаветна" нагласа у хората е положителна... Тя говори за тенденция към отхвърляне на някои догми насаждани с хилядолетия....!!! На мен поне не ми пречи...!!! Все пак освен Пиров тук влизат и други хора и четат във форума, а това е полезно... А Пиров няма друг вариант освен "съгласието" защото само то подхожда на ИСТИНАТА....!!! Ден-Грее...
Пиров, чакаме те да се върнеш! Това, че знаеш за окото, взето от нас (вероятно имаш предвид православието) е добър знак и добро начало, така че не забравяй обещанието си. Можеш да викнеш и приятелче да не си сам. А ако не използваш думи като танграджии за да дразниш, може би няма да ти теглят и майни.Pirov писа: Много хубави мнения се изписаха по темата, и трябва да си призная че съм изненадан от така добре осмислената апология. За некои неща имам сериозни забележки и въпроси, но за съжаление не разполагам с никакво време сега, така че очаквайте да се включа скоро. До тогава поздрави, и благодаря за участието.
Поздрави!!
Българският Бог е Свобода. А тя съдържа всичкото - и Любовта, и Мъдростта и Истината. Затова Той е Нищото, което е Всичко. Ние не го изразяваме само в един аспект - Любовта, защото така го ограничаваме в Неговата творческа Цялост, позволяваме му да се прояви само с една от страните Си в нас.
Да, Бог е всичко това и Свобода, и Любов, и Мъдрост, и Истина. Но "Нищото което е всичко" тук като че ли не пасва. Как може Нищото да бъде всичко? И нима вие почитате Бог само защото е накичен с такви епитети? За нас Християните нема истина сама по себе си. Истината не е нещо, а е Някой. Виж, ако кажеш че Бог е всемогъщ, и самодостатъчен, с това не го възвеличаваш, а деградираш. Какъв е този Бог, който не страда примерно. Ако не страда, тогава за каква Любов говорим? И примерно, това че е всемогъщ според мен го прави крайно несъвършен.
Това означава ли че крайният стадий на усъвършенстване на човека според вас е свободата където Любовта се отхвърля като нещо несъвършенно, и нужно само на подолните степени?Това, означава, че Любовта и Мъдростта са само етапи, които ни изграждат, но още не ни правят свободни. А щом не ни правят свободни, а само изграждат, след време стават бреме, натежават.
Едва ли ще е така, но така прозвуча. Каква ще е тази крайна свобода, свобода от какво? От Любовта? Какво е отношението човек-Бог тук? Есхатологията при вас дано не е като при будистите освободени от всичко, "отхвърлили всичко което натежава" да се слееш с безличното нищо с някакъв абсолют.
При нас това е ада.
Дискусията взе вече да се превръща в спор, което не е желателно понеже аз още си нямам цялостна представа за Тенгриянството, още повече че тези дни съм страшно зает и нямам време да отделя на материалите, но се надявам в бъдеще да се отвори една интересна дискусия.
а това:
едва ли ще стане...А Пиров няма друг вариант освен "съгласието" защото само то подхожда на ИСТИНАТА....!!! Ден-Грее...
Поздрави на всички!!!!
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.