"Българите" по bTV
Много лесно се оплюва,обаче опитай ти да направиш подобен филм и след това се пробвай той да бъде излъчен по телевизията,пък после философствай кое е по добре.Jordan_13 писа: Половината Истина е по-лоша от премълчаната, а половинчатото знание - по-лошо от незнанието.
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
Подобен филм, аз никога не бих направил. Просто е смешен опит за манипулация и вземане инициативата обратно в техните ръце. Никога повече няма да я имат.Планинец писа:
Много лесно се оплюва,обаче опитай ти да направиш подобен филм и след това се пробвай той да бъде излъчен по телевизията,пък после философствай кое е по добре.Jordan_13 писа: Половината Истина е по-лоша от премълчаната, а половинчатото знание - по-лошо от незнанието.
Ама аз не съм казал, че няма добри неща, напротив, има си ги, но вие не разбирате едно съществено нещо - той, когато прави съпоставките на българската култура и тази на индоариите, не каза, че тази култура е храненик на нашата, с което обслужи волю или неволю, за мене волю, т.е. съзнателно, сегашната българофобия, че ние сме иранци. В тази трета серия на филма, вие пак чухте съпоставки в полза на иранския произход на Българите. Те са от едно изречение, вмъкнато във филма, но се басирам, че ще ги чувате дотогава, докато накрая в съзнанието ви не се утвърди идеята, че сме такива и един ден си кажете. "Е, ние сме иранци, верно е". Както имаше тука из форумите един с ник GadgEt, който постоянно повтаряше като папагал, че сме тюрки. Една Българофобия днес се заменя с друга, за да остави Истината за Българите под тезгяха на времето и тинята на невежеството.kardama писа: данчо не си прав за Добрев.Неговото като цялостна постройка засега е най-доброто,с факти и заключения.А в негова защита за българската/фриги/връзка с "тракия"за първи път го прочетох от него.но той споменава че няма достатъчно доказателства,както и за Параша Сифа.
Не бива да се прехласваме по даден автор, колкото и ценни идеи да откриваме и да ги усещаме, че са истини, защото цялата Истина е единствено и само вътре у нас. Другото са научни разсъждения, догадки, работа с ума, който много обича да създава "теории" и после сам да ги отрича.
Историята на един народ не може да бъде видяна от ливадите, а само от най-високите планински върхове.
Не знам, филма мис е струва доста слаб и в стил "Дискавъри". Третата му серия, беше особено слаба и ако не са някои показани артефакти, има доста вредни тези в него. Като например за тази за Сребърния Орел, за който казаха, че сме го взели от Византия или Рим. А защо те да не са го взели от нас? Още повече, че централната сцена от Кивота от Терачина, т.е. Българския ковчег на Завета е сходна - Орел, който се бори със Змия. Но при Сребърния Орел от гроба на Аспарух, той не се бори със Змията, в други отношения са.Миро писа: Въпреки тези слабости, които се коментират, излъчването на такъв филм и то от цели десет епизода, е добро начинание, защото повечето от българите и това не знаят-че сме минали и през онези далечни земи. Ще дойде време, сигурен съм, когато ще се поднесе и тази допълнителна информация, Jordan_13, която ти поднасяш тук. Всичко наведнъж не може да се каже, затова едно по едно. Хората трябва да свикнат с вибрациите на определено количество информация, за да могат качествено да приемат следващата такава.
Разбира се, Хофарт и Голийкси, хортуват, че е иранска заемка.
Впрочем доста от книгите на издателството Та-Нак-Ра рекламират тази теза - иранската.
Но както и да е, просто си хортуваме
Като например за тази за Сребърния Орел, за който казаха, че сме го взели от Византия или Рим. А защо те да не са го взели от нас?
Това наистина беше абсурдно - българите да вземат орел от Византия и после Исперих да си сложи знака върху гърдите му. И така, между другото, леко ни обясниха, че един от най-големите символи на българщината е всъщност made in Византия.
А от филма не съм разочарована, нито възхитена. Перфектно знаех какво да очаквам и не съм се излъгала.
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.