Родопите на турски в Google Earth
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
След големите наводнения и пожари в Турция, Гърция и Сърбия през миналата година, народите им започнали да се жалват на Господ:
- Защо наказваш нас Господи..?!! Ние те почитаме и славим, а всичките си беди изсипа върху нас..!!! Виж Българите...!!! Те отдавна забравиха името ти..!! Погазиха законите ти, но тях твойте наказания ги отминаха..!!!!
Господ чул воплите на турците, гърците и сърбите, и им отвърнал с гръмовен глас:
- КАК СМЕЕТЕ ДА МЕ КОРИТЕ..?!!! ТА НАЛИ АЗ САМО БЪЛГАРИТЕ ЗА ГРЕХОВЕТЕ ИМ НАКАЗВАМ..?!!!
Народите на турция, гърция и сърбия отвърнали:
- Господи! Защо не махнеш облаците с които си закрил лицето си, и не видиш чии черги си подпалил..?!!
Господ издухал облаците, погледнал надолу и сконфузено отвърнал:
- ЪЪЪЪЪ...!!! ИЗВИНЯВАЙТЕ...!!! АЗ СЪМ ГЛЕДАЛ СТАРАТА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ...
Но на 41 градуса 27' 60.00" север и 25 градуса 56' 60.00" изток има топпоним със знак за населено място с името - Alag'ozlar (запазил съм трансккрипцията).
На координати 41 градуса 30' 59.78" север и 25 градуса 49' 00.23" изток има друг топоним, който прилича на някакъв баир, означен като селище с името - Akcha Alan.
Намирам тези топоними за много странни, защото няма селища с такива имена. Може да е имало в миналото и от Гугъл да ползват някакви стари източници на информация. Обаче... надали. Инфо от преди 40-50 години?
Засега нямам друго обяснение.
П.С.
Пламене, забрави ги тия Домино. Те правят препечатки.
Карти в истинкия смисъл на думата, тоест топографски правят "Картография" ЕООД. Най-доброто в България в тази сфера. Смея да го твърдя, защото колекционирам карти и атласи на всякакви райони и земи, които най-често не съм посещавал.
"Картография" имат тематична карта на района с името "Източни Родопи", но за съжаление не ми е под ръка, за да проверя данните посочени от Иван21 и видяното от мен.
Картография правят туристически изключително подробни почти военни карти, виждал съм ги, и даже имам някои.
На Домино прес ми вършат работа зад волана, като по-компактни (като издание и формат) и по-удобни. Просто България все още няма нормално GPS покритие (освен София - там е супер), а в Родопите приятел украинец ми скри топката как тамагочито му намери завои и села, които ние, дето постоянно там ходим, не очаквахме.
Някой ползва ли GPS в България?
Можете ли да препоръчате нещо?
Аз се мъча с Holux 1000 и вече поостарял Qteck S200, и не съм доволен: не могат да се намерят през Blutooth и това си е. Само в сервиз успяват да ги излъжат. Иначе картите съм ги качил, но не мога да ги проверя в действие
Данчо бе,ама много си потаен...Jordan_13 писа: Jarmin 60. Аз ползвам такъв. В България струва 600 лв. Има и по-скъпи. Не съм го ползвал за ориентиране, тъй като поне засега паметта ми е фотографска, и помня откъде съм минал, но го ползвам за надморска височина, ориентация спрямо запаметена вече точка и други малки подробности. Добре що годе измерва надморска височина в гъсти гори, дава отклонение +- от 30 до 50 метра в надморската височина, зависи колко е гъста гората. Това обаче не е jps за кола
Ще искам среща...
Те и моите не са задължително за кола. Holux-а е точно колкото кибритена кутия, а QTeck - а е PDA компютър телефон с 3 инчов екран.Jordan_13 писа: Jarmin 60. Аз ползвам такъв. В България струва 600 лв. Има и по-скъпи. Не съм го ползвал за ориентиране, тъй като поне засега паметта ми е фотографска, и помня откъде съм минал, но го ползвам за надморска височина, ориентация спрямо запаметена вече точка и други малки подробности. Добре що годе измерва надморска височина в гъсти гори, дава отклонение +- от 30 до 50 метра в надморската височина, зависи колко е гъста гората. Това обаче не е jps за кола
Носиш си ги навсякъде, ама не щат да се видят, келешите.
Или ако се видят, на следващо включване се забравят
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.