Преиздаден е устава на БРЦК Архивите говорят
Цената му за Българския пазар ще бъде 3лв. Тиража е малък 500 бр. Всеки които иска да се сдобие с него може да се свърже с мен на isvev@abv.bg Искам предварително да кажа, че това издание не е направено за пари, 500 е била бройката на на уставите внесени в България след събранието на БРЦК. Книжката е малка и включва освен Устава на БРЦК и следните интересни документи свързани с
Българското революционно движение:
1.Встъпителни бележки . . . . . . . . . . . . . 3 стр.
2.Правила върху начина как да се ръководят горски чети (от Панайот Хитов) . . . . . . . . . . . . . . . 8 стр.
3. Привременен закон за народните горски чети за 1867 л-то (от Георги Стойков Раковски) . . . . . . . . . 20 стр.
4. Правилник за четите, образувани за извоюване свободата и независимоста на България (от Иван Попхристов) . . 26 стр.
5. Българският революционен централен комитет до
Българският народ . . . . . . . . . . . . . . 32 стр.
6. Нареда на работниците за освобождението на Българският народ(от Васил Левски) . . . . . . . . . . . . 39 стр.
7. Програма на Българския революционен централен комитет
49 стр.
8. Устав на Българският Централен Революционен Комитет 51стр.
9. БРЦК-НОВ цели и задачи . . . . . . . . . . . 60стр.
10. Народна клетва (от Васил Левски)
Прикачена снимка (десен клавиш и view image, за да я видите)
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
Прикачена снимка (десен клавиш и view image, за да я видите)
Например при приемането на четници са ги изпитвали да им видят мотивацията и са ги събличали после голи да не би да има някой световна болест(срамна) или да не се промъкне незабелязано някой сюнетлия (обрязан).
Описано е за какво провинение – какво е наказанието. А доста често то е смъртно. За предателите винаги е смъртно. Изпълнява го този на който се падне жребия.
Описани са тактика и стратегия за воденето на четите, за водене на боя. Например сещам се за една подробност – четниците в боя трябва да са с гръб срещу вятъра, за да не би дима от стрелбата да влоши видимоста на стрелците, ако няма на близо вода за пиене , воеводата не дава да се яде за да не се ожаднява после. Трябвало на 4-5 места в околноста да има тайни складове за боеприпаси и храна. Алкохола е напълно забранен. Придвижването да става само в гората или по тъмното, да се стои в края на гората за да се наблюдава кой идва. И изобщо си е едно ръководство по водене на партизанска война.
Мисля, че е настанало отдавна време да ги знаем тези неща и в един момент да ги приложим.
Веднага ще ти дам данните.
Ама не го продавам аз. Аз само се сдобих с една бройка по пощата с наложен платеж. И казвам, че е интересен. На мен ми го прати isvev.Мещера писа: Не може ли с наложен платеж по пощата?
Миро, ние само се подготвяме теоретично. Тъй да се каже от научна гледна точка.Жоре, шъ фащаме гората ли бре?
А иначе много си обичаме правителството , първия министър и цялата шайка дето е около и над него. Иде ни да го цункаме.
Това съобщение е редактирано от georgi_nz на 9.1.2008, 14:58
Мещера писа: Не може ли с наложен платеж по пощата?
Може трябват ми само адреса и трите имена
Благодаря за добрите отзиви
А когато дойде време да хванем гората, то тогава ще е песен за сърцето!
Това е верно и истинно, тъй като неслучайно фланга на Кубер възвръща Македония. Тя е една от свещените области, в които се е формирал Българският народ.
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.