За виртуалния Саракт

преди 17 години 10 месеца #32569
Именно това имах предвид като "не достатъчно конкретно и общо".

Защото това са ЦЕЛИ и ЗАДАЧИ, а не Устав или Правилник.

За да бъдат постигнати целите и задачите, които обикновенно не са много, се създава Правилник, който обикновенно вече е голям и подробен документ, не лаконичен телеграфен списък като целите и задачите.
И именно липсата на такова Ръководство за постигането на целите и задачите води до сегашното.

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 17 години 10 месеца #32676
Относно правилник,устав или други документи със силно препоръчителен характер ще изложа мнението си от гледна точка на програмист.

Един примерно устав,съдържа в себе си дефиниции на понятия,обекти,процеси,променливи,референции,функции.Има условни конструкции(АКО това е така,ТО следва нещо специфично) и цикли.Може да има дефинирани изключения.Въобще неща,които са градивни елементи на алгоритмите.Гледайки по този начин,аз третирам закони,договори,правилници и др. като най чиста проба алгоритми,тоест програми,които са досущ като компютърните,само че се реализират на друг вид платформа.
Ако някой разбира от програмиране,вероятно се досеща горе долу какъв е характера на недостатъците или бъговете на една програма.Например:
Нееднозначност(отделните елементи на платформата реагират по различен начин на едно и също условие,което може също да е недостатък на самата платформа,не на алгоритъма)
Непрецизност(определен набор от условия довеждат до изключение,което не е предвидено)
Нарочен бъг или троянски кон,безизходица(зацикляния на едно място на програмата или части от нея).
Няма да правим сега пълен списък, а постоянно нарастващ :-) :-) .

Ние тук в този форум със сигурност знаем,че хакери съществуват.Знаем,че те не са всемогъщи,знаем и че не са идиоти.Знаем,че ги има в интернет,политиката,живота,даже и в природата.Поради тази причина смятам,че е важно да обърнем внимание на този аспект на нещата.

преди 17 години 10 месеца #32682
Хайде всеки да помисли по отделните точки в ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ НА САРАКТА, за да ги развием още по-подробно.

преди 17 години 10 месеца #32683
Интересна гледна точка. Тогава да я доразвием по този начин.

В момента основния ни проблем е дали новия алгоритъм е верен. Неизбежните бъгове и троянски коне могат да бъдат отстранени. Но ако ъпдейта на алгоритъма може да зацикли, както един от програмистите твърди - тогава и програмата няма да тръгне. Ако той се оттегли демонстративно, част от потребителите и поддръжката на платформата започват да се чудят какво да правят и на кого да вярват. Предполагам като програмист може да си изпадал в тази ситуациа. Тогава какво правиш? Oпитваш се да обясниш на потребителите защо именно си избрал такъв алгоритъм. Но ако все пак продължават да не ти вярват? Все пак не са специалисти и от обясненията им пак не те разбират? Тогава има 3 варианта. Единият е да им теглиш една майна, махнеш с ръка и да оставиш всеки да се оправя смаостоятелно. Вторият е да продължиш, въпреки съмненията им, но пък без останалите хора от поддръжката може и да не се оправиш с техническите аспекти. Или пък да се появи някой бъг, който да забави изпълнението и. И в двата варианта ти си потърпевш. А залога е много голям. Защото ако тръгне програмата ще зависи не само твоята чест, но и бъдещето на всички потребители, включително твоето.
Има и трети вариант обаче при такъв висок залог. Да помолиш създателите на самата програма да ти помогнат. Не на теб, защото си сигурен, че алгоритъмът е правилен, а със своята дума да убедят останалите да не се отказват.
Така го виждам аз. Т.е., преди да почнем да оправяме бъговете, трябва да убедим, че самата програма е изпълнима.

преди 17 години 10 месеца #32689

buden писа: Хайде всеки да помисли по отделните точки в ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ НА САРАКТА, за да ги развием още по-подробно.

И аз съм за това да развием тези точки. Ако имаш някакво виждане по тях, напиши го.

преди 17 години 10 месеца #32690

Пламен Пасков писа: Аз смятам, че ако сочим с пръст към Парадокс като виновен, трябва да му дадем възможността да изложи своите доводи, а не да го държим със запушена уста. Вързан най-лесно се бие, но достойнство в това няма никакво.
Но още веднъж: във вътрешният форум!
Такава техническа възможност същетсвува - сигурен съм, защото имам форум от същия тип. Не е никакъв проблем: въпрос на 10-15 минути в админ-панела е, ако не и по-малко!

Вътрешен форум е необходим, за да обсъждаме ИДЕИ. Вътрешен форум за кавги и разправии, според мен е смешен. Кавгите и разправиите са за пазара.

преди 17 години 10 месеца #32695

Jordan_13 писа: Вътрешен форум е необходим, за да обсъждаме ИДЕИ. Вътрешен форум за кавги и разправии, според мен е смешен. Кавгите и разправиите са за пазара.

Според мен е обратното, но не това е важното.
Нямам нищо против във вътрешния форум да се обсъждат и идеи.
Нямам и нищо против, че мястото на кавгите е на пазара.
Но за съжаление, както практиката показва, те не се ограничават нито само в тези територии, нито само в определен контингент от хора.
Прочее, щом има такава необходимост и има такива рецидиви, те поне да не бъдат в публичната част на форума.
Според мен е логично, на ползу роду и делата на всички посетители и участници на форума, и държа на този пункт.

преди 17 години 10 месеца #32696

Пламен Пасков писа:

Jordan_13 писа: Вътрешен форум е необходим, за да обсъждаме ИДЕИ. Вътрешен форум за кавги и разправии, според мен е смешен. Кавгите и разправиите са за пазара.

Според мен е обратното, но не това е важното.
Нямам нищо против във вътрешния форум да се обсъждат и идеи.
Нямам и нищо против, че мястото на кавгите е на пазара.
Но за съжаление, както практиката показва, те не се ограничават нито само в тези територии, нито само в определен контингент от хора.
Прочее, щом има такава необходимост и има такива рецидиви, те поне да не бъдат в публичната част на форума.
Според мен е логично, на ползу роду и делата на всички посетители и участници на форума, и държа на този пункт.

Според мен, подобен рецидив, има само една награда - БАН. Стигне ли се до "кавга", от размерите, които наблюдаваме сега, само БАН е решението. Според мен тук не става дума за "кавги", а за злоумишлени действия. Има разлика. БАН и никаква милост. Каквото и да е пространство на "кавгата" не бива да бъде предоставяно.

преди 17 години 10 месеца #32700
По принцип във възможностите на програмирането е да се направи нещо доста по гъвкаво от "вътрешен и външен форум".Сегашните системи предлагат предимно линейно развитие на дадена тема.Мненията са нанизани едно след друго,като мъниста.Понякога обаче се налага да се следват логически нишки,които се отклоняват встрани,или се рязклоняват на няколко такива.Някои път се налага сериозен разговор между специалисти примерно и понеже форума е с отворен характер,всеки потребител неспециалист има право да се меси.Виждаме че не съвсем рядко някой се възползва от това си право.Един такъв специализиран разговор може да бъде,може и да не бъде четим от трети и четвърти лица.Тази функция би могла да бъде и полезна за разрешаване на спорове без чужда намеса, или осъществяване на дебат между определени хора или представители на групи с различни виждания за нещата.

преди 17 години 9 месеца #32734
По точка 6:
- международните отношения да бъдат ограничени до търговия и туризъм.

Виждаме какво става сега по света, все някой се меси в чуждите работи вре си носа и т.н. Под предлога, че помага всъщност пречи. Дори и нистина да съществуват хуманитарни помощи - те трябва да бъдат спрени. Хората трябва да се научат сами да се справят със собствените си проблеми. Без това няма израстване. Обръщайки се към чужди "благотворители" те стават чужда собственост. Левски едно време го е говорил това. Та сега трябва да е така.
Едно е ако видиш съседа ти да бие жена си и да го спреш, но е друго да се намисаш в развитието на цял един народ.
Дори и след намесата да речем в един битов конфликт, след това ставаш ли част от чуждото семейство - не нали. Гледаш си своя живот и ако се наложи пак ще се намесиш, но това е друго.

По точка 1и 2:
- стимулиране на историци и изследователи с цел изкарване на показ истината за българската и тракийската цивилизации

Спонсориране на експедиции из Евразия. Едновременно с това намиране на чуждите елементи намесели се в нашата история и дескредитирането им с конкретни факти. Агресивни рекламни кампании на тези открития чрез посолствата ни по света, за нашенци в чужбина и любознателни чужденци. Гордо противопоставяне на идеята, че еди коя си нация е богоизбрана или пък с най-голямо културно влияние в миналото/гърции и др./ или настоящето/американци и др./.

По точка 3, 4, 5 и 7:
- доказване на медиите и политиците, а и на хората, че различните етнически групи могат да живеят в разбиратество. Стига правата на една група да не бъдат потъпквани за сметка правата на друга.
Побългаряване на учебната система.
Побългаряването на различните общества живеещи у нас, чрез познание за историята на българите. И още самото развитие на духовното у всяка една еденица човек извън религиозните догми.

Как това може да бъде направено интересно за младите? Защото там е разковничето - ако на тях им е интересно значи целта е постигната и на всички ще им е интересно. Как да се изгради у младите ценностна система. Как да стимулираме качества като състрадание, любов, ученолюбивост, уважение и т.н. за сметка на агресия, апатия, меркантилност и т.н. без да им е скучно.
Самото създаване по изкуствен начин на дадена ценностна система ще е в разрез с природата и съответно друг вид манипулация. Нужно е стимулиране на изобретателността у всеки индивид чрез образователната система и медиите. Нищо от това, което е сега не бива да бъде спирано или цензурирано. Ако се опитаме така, то това ще доведе до нов вид израждане на идеята. Не можеш по насилствен начин да накараш някой да не слуша дадена музика, да не яде чипс, да не пие кока-кола, да не краде от съучениците си, да не се примисва на чуждия недостатък и т.н. Просто трябва това пространство от мозъка да бъде заето с друг вид информация, много по-мощна и привлекателна. За целта може да се използват основни мотивиращи фактори у един човек - като например приключение, адреналин, флирт, любознателност, съвършенство и т.н.
За тези, които вече са изминали част от своя житейски път няма да е толкова трудно да прозрат, защото колкото повече живее човек толкова повече се разочарова от системата. Живота е прекрасен нали :), да но в план, в който включва любимия човек, децата и хубавите спомени. Когато обаче гледаме на живота в друг общочовешки план е доста зле.

П.П.
За мен целта на Саракта не е постигане на съвършенство. Целта е постигане на равновесие между свободните и поробените души на Земята.

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.