Волжските Българи

преди 19 години 6 месеца #13193
Мисля, че причината за омразата на някои среди към нас е в отношението ни към Волжските и Кавказки българи. Пък и защо да си кривя душата - получих такива сведения тези дни. Че действията на руското правителство срещу Движение "Воини на Тангра" са породени именно от отношението ни към нашите български братя, живеещи на територияата на Руската федерация. Няма да изброявам исторически събития, няма да привеждам доказателства. Само ще цитирам откъс от моята биографична книга, където описвам срещата си с тези хора:

"Трескаво търсех изход от ситуацията, без да го намеря. По едно време осъзнах, че униформените гарови носачи край мен разгова-рят помежду си на тюркски.
- Прощавайте, искам да ви питам какви сте по националност.
- Китайци сме, не виждаш ли! – и бурен смях.
- Не, бе – негри сме! – смехът се усили.
- Питам ви, защото аз съм българин и си помислих, че може би сте от Волжките българи – и си подадох паспорта. Смехът секна.
- Мишари сме, но ни наричат “българс-ките татари”.
Нататък не ми беше трудно. Разказах им съкратена версия как съм тръгнал на гости, но са ми откраднали парите, затова утре ще ходя в посолството да ме върнат в България. Сега оба-че трябва да преспя някъде. Мишарите ме по-молиха да изчакам до 23 ч /къде ще ида да не чакам!/, след това ме заведоха в тяхната събле-калня. И с огромни извинения ме предупредиха, че се налага да ме събудят в пет сутринта. Шест часа под покрив след една нощ пътуване и три денонощия кошмар. Какъв лукс!
Айде, айде! – заподканяха се един друг носачите, като бутаха своите колички. Още малко и ще помисля, че се намирам в България. И акцентът, с който говорехме руски май си приличаше. Не се наемам да твърдя, че след толкова столетия още сме един народ, но опре-делено имаме общи черти. Ако ми се отдадеше възможността да поживея между тях, сигурно щях да открия и други прилики. Жалко, че нито разполагах с време, нито пък бях в най-добрата си форма.
Добродушни, честни, но твърде ограни-чени хора. Мислите им се въртяха около физи-ческото оцеляване. Как да изкарат някоя рубла, която да пратят на семействата си. В техния край нямало никаква работа. Глад и липса на бъдеще. Едва преживявали, та се налагало да идват тук и да работят като носачи по гарите. Но пък били задружни, та това ги спасявало. За разлика от нас, Дунавските българи, за които липсата на задружност ще се окаже смъртонос-на.
Съблекалнята представляваше стая 4 на 4 метра в подземията на гарата. Там почивали в интервала между влаковете, а иначе живеели на квартира. 24 часа работа и после два дни почив-ка. Осем месеца в Москва и четири месеца вкъ-щи. Седнаха и отправиха тяхната молитва. За руснаците казват, че били много религиозни, сигурно заради перченето им с православието. Но не видях да се молят. Волжките българи се молеха. На средата на масата сложиха голяма купа с нещо като юфка и пилешко месо. И хляб, най-после истински хляб. Поканиха ме. Колкото и да бях гладен, не исках да проявявам лакомия. Тогава един от по-възрастните отряза голяма филия хляб и сложи върху нея най-голямата мръвка:
- Яж! Ти си българин – ние сме българи. Не бива да се срамуваш.
Стана ми топло на душата. Макар да не знаеха кой е Кубрат, кой е Котраг и да твърдяха, че Тенгрианството е произлязло от исляма, тези хора изпитваха най-добри чувства към самото име “Българин”. Хвалеха се, че човек от друга, небългарска националност не би се справил при премеждия като моите. След вечерята оставиха в съблекалнята най-възрастния си колега и мен, вътре имаше само две легла. Останалите носачи излязоха да работят. Помислих си, че заради мен един от тях се е лишил от сън."

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 19 години 6 месеца #13221
Здравейте! Аз съм горди, които аз мога да нарека себе си, волжски българин. Аз съм започнал да уча български език някакво времето по - рано, но аз не разбирам всички думи. Така вие смятате ли, че ние сме ли вашите братя? Колко хора в България мислят така?

преди 19 години 6 месеца #13222
Всички Българи по света са наши братя!Много малко човешки същества тук,в Отечеството ще ти кажат обратното.

преди 19 години 6 месеца #13223

Sudden писа: Здравейте! Аз съм горди, които аз мога да нарека себе си, волжски българин. Аз съм започнал да уча български език някакво времето по - рано, но аз не разбирам всички думи. Така вие смятате ли, че ние сме ли вашите братя? Колко хора в България мислят така?

Моето желание е да накарам колкото може повече хора да научат истината и да повярват.
Върху корицата на своята книга поставих портрета на Сююм бике. Това би трябвало да те подсети за нещо. Радвам се, че си сред нас и те приветствам!

преди 19 години 6 месеца #13227

Sudden писа: Здравейте! Аз съм горди, които аз мога да нарека себе си, волжски българин. Аз съм започнал да уча български език някакво времето по - рано, но аз не разбирам всички думи. Така вие смятате ли, че ние сме ли вашите братя? Колко хора в България мислят така?

Здравей, братко! Ние, Българите от Дунавска България те приветстваме с добре дошъл! Ние не сме просто кръвни роднини, ние Българите по цялото земно кълбо сме един Народ.
А Българският език, полека, лека, ще го научиш, когато си говорим и общуваме.

преди 19 години 6 месеца #13246
Толкова съответно за да прочетете такива топли думи. Аз ще бъда радостен за да бъда част на вашата общност и за да участвам при българско съживяване! Надеждата, че скоро аз ще посетя България.

преди 19 години 6 месеца #13247
Sudden, здравей и добре дошъл във форума. Ако идваш към нашата България, обади се! Всички ние се интересуваме много от Волжка България, но тук няма много волжки българи, които да разкажат от първо лице как е там.

преди 19 години 6 месеца #13261

Севар писа: Sudden, здравей и добре дошъл във форума. Ако идваш към нашата България, обади се! Всички ние се интересуваме много от Волжка България, но тук няма много волжки българи, които да разкажат от първо лице как е там.

Благодаря! :) Волжска България е руска провинция, така Русия е Русия :) Но аз мога да кажа, че екологията е много лоша тук...

преди 19 години 6 месеца #13272
Здравей, Sudden!

Природата и при нас, в Кара Булгар ;-) , търпи тежки удари, особено напоследък. Че и дай направо да си го кажем - по целия свят!
Причината за това е само една- човешката душа е покрита с мръсотия още повече от природата. Как да е чисто около нас, като от човеци сме се превърнали в хора-биороботи?

От друга страна ей го на - ти намери този сайт и съм уверен, че ще го посещаваш и занапред. Това е знак, че нашата - Българската - душа почва да се отърсва от нечистотиите и да грее! А грейне ли тя - грейват и останалите около нас. Това е хилядолетна истина! Оттук нататък трябва само да продължаваме по пътя на Тангра.

Изчистим ли душите си ще е лесно за върнем на Замята нейния нормален облик на райска градина.

Желая здраве на всички братя откъм Волга!

(ако срещаш трудности с някои думи - направо питай)

преди 19 години 6 месеца #13285
Sudden, здравей и добре дошъл!

Ние искаме всички българи по земята да се обединят, искаме да се свържем с вас и други наши братя българи, а политиците не искат и правят всичко възможно това да не стане!

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.