Йерохсхимонах Спиридон Габровски

преди 19 години 8 месеца #12042
Видях,че стана дума за книгата на този монах и я намерих в интернет:

ziezi.net/spiridon.html

Кръгчетата,които са вмъкнати в текста са линкове към оригиналния текст :aham:

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 19 години 8 месеца #12054

Nemski89 писа: Видях,че стана дума за книгата на този монах и я намерих в интернет:

ziezi.net/spiridon.html

Интересен материал.
Не се осмелявам да го коментирам относно неговата фактологична част, след като в началото му свещеника така благопристойно ни иска прошка за пропуските си.

Учудва ме факта, че е публикуван от Зиези (Ziezi ex quo Vulgares - според анонимен латински хронограф)
Знаем, че Зиези е син на Сем, а Иеросхимонах Спиридон Габровски твърди, че българите произлизат от Мосох син на Яфет - третия син на Ной!! Странно!

Аз, лично имам обяснение за себе си, но бих искал и останалите да вземат участие в тая дискусия.

преди 19 години 8 месеца #12056

LETO писа:

Nemski89 писа: Видях,че стана дума за книгата на този монах и я намерих в интернет:

ziezi.net/spiridon.html

Интересен материал.
Не се осмелявам да го коментирам относно неговата фактологична част, след като в началото му свещеника така благопристойно ни иска прошка за пропуските си.

Учудва ме факта, че е публикуван от Зиези (Ziezi ex quo Vulgares - според анонимен латински хронограф)
Знаем, че Зиези е син на Сем, а Иеросхимонах Спиридон Габровски твърди, че българите произлизат от Мосох син на Яфет - третия син на Ной!! Странно!

Аз, лично имам обяснение за себе си, но бих искал и останалите да вземат участие в тая дискусия.

То и руснаците твърдят, че името Москва идва от Мосох...
Лично и аз не се доверявам изцяло на исторически източници.
Моите търсения ме отведоха до това, че нашия народ е първия възникнал на планетата като народ и ако следвам линията на библейското родословие, за да съм възможно най-близко до истината, веднага бих отпратил произхода нашата народност много отпреди Потопа и бих посочил, че ако трябва да говорим за произход, нашия произход е от Сит - третия син на Адам и Ева (негови потомъци са Енох и Ной). Но това е от библейската позиция, където човека е разделен на Адам и Ева - на полове мъж и жена. Аз бих отишъл и по-далеч, но ще спра дотук, защото останалото ще почне да звучи като фантастика.
И тогава ясно е, защо йероскимонах Спиридон Габровски посочва такива данни. Той започва разказа си така: "Българския народ, който е един от първите народи, посветен в християнство..." Ясно е тогава че не може да се иска от този човек посочване на 100% на Истината, но в неговия труд има и доста верни неща.

преди 19 години 8 месеца #12061
"Учудва ме факта, че е публикуван от Зиези (Ziezi ex quo Vulgares - според анонимен латински хронограф)"

Зиези е достатъчно информиран и може да бъде много полезен като източник на знания.Възгледите му за тенгрианството значително се промениха в последно време. Участието на нашите във форума на Атака явно има влияние върху хора, достатъчно интелигентни да се замислят за някои неща, които преди категорично отричаха.

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.