Ами какво да мисля, Краси. Нещата са твърде загадъчни.
Съвременните изследователи до сега не са дали конкретни отговори за мистиката около тайните общества.
Чел съм доста литература по въпроса. Гледал съм и документални филми.
С течение на времето на база прочетеното си изградих някаква теория, но за да я докажа, съответно трябва да посоча и източните си

) (а не бих искал, за сега)
Само бих искал да кажа на челите "Шифърът на Леонардо" на Браун, да не бъдат скептично настроени към книгата. На автора му е дадена информация, точно толкова, колкото е необходимо.
Правейки паралел с други писания свързани с тези времена, както и предисторията на ордена на Темплиерите, трябва да ви кажа, че има голяма доза истина в книгата.
....Включително и връзката им с Българите ..започнала през началото на Х век (Боян Магестник)
Разбира се, както всяка добра идея и тази е опорочена от чифутизма и синедриона... къде невярна информация, къде полуистини, И, разбира се, любимия им шпионаж и внедряване на хора.
Има само едно братсво, което би могло да застане зад Темплиерите. И всички източници сочат Богомилите. (техните свещеници са се наличали магистри или магове)
Не случайно през ХІV в. Темплиерите са приютени от Катарите и Албигойците в Прованс.