Любен Каравелов за еврейското гето
Аз ниде не съм виждал, даже и в Измаил такова улично блато като, каквото видях в София. Софийските нечистотии се отличават от нечистотиите на другите градове – аз говоря само за някой махали, особено за джедайската – с това, че в първите вие рядко виждате мъртви котки, издъхнали кокошки и магарета, незатъпкани още черупки от варени или пържени яйца и т.н.
Но и Софииският джедаин не е по благовонен от своята улица.
В София вие ще срещнете такива джедайски типове, каквито се не срещат даже и във Варшавския джедайски музеум. Разбира се, че между Родшилда и Биконсфилда и между софииския джедаин съществува такова различие, каквото Катрфаж при всичките свои старания, не е можел да намери даже между горилата и Мария Стюард.
Не зная, имат ли редакторите на "Пестер Лойд” и на “Новата Виенска преса” своя собствена миризма, зная само това, че ако софийския джедаин се приближи до вас, то вие сте принудени да идете в банята и да се умиете с хума.
Един мой приятел, който обича да си поговори, ми разказваше един път, че купил от един едирненски джедаин пошове, които, даже като се скъсали(той ги прал 100-тина пъти) все още вонели на лакерда. Ако не би поживял няколко деня в София и ако не би помирисвал софийските джедаи, то историята на пошовете отдавна вече би се изветряла из главата ми.
Аз мисля, че ако в София желаят да имат здрав воздух и да се избавят от тифузните трески, то са длъжни да преселят своите джедаи на връх Витоша или да ги натопят в саламура.
Но да оставим джедаите, които са известни на всичкия свят не само чрез своята телесна, но и душевна нечистота...”
Любен Каравелов
Събрани съчинения, Том 4
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
Като и да е, като гледам и него скоро ще го извадят от учебниците по литература.
Как до сега Шалом не са се сетили и не са ревнали против тази открита форма на антисемитизъм!
Не се сърдете на г-н Каравелов.Това съчинение го бях пуснал в бгнс.нет,а там ''евреин'' автоматично се превръща в ''джедай''.Като го публикувах в този форум го копнах от там и се досещата защо се получи така.
Може и това да е поредната подмяна на смисъла на определени термини и думи. "Джедаите" са майстори на това
Хунор то да беше само това... Отмъщението на Ситите=Семитите, Йога=Йюда и още доста ама не си ги спомням всичките вече.Хунор писа: Както казва Ничше "Тиня има в душата им" а за джедайте изобщо не се бях сещал, че идва от jude
значи във филмът междузвезни войни добрите бяха рицарите юдеи
Като знам похватите на Холивуд, като нищо може да се окаже поредната манипулация на ниско ниво.
Освен това има замисъл. Първата трилогия вляеше на моето поколение, сегашна трилогия на децата. То не бяха книжки за оцветяване, фигурки, дъвки, играчки - въобще - як мърчиндайзинг.
Добре че втората трилогия е по-слаба (или поне така си мисля)
...и да завърши с ХЕПИ-ЕНД!Севар писа: Затова очаквам 7-ма серия на филма "Отмъщението на Гладните срещу Ситите" и този път да я гледаме наживо и да бъде последния епизод на сагата.
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.