В демократична България вече е забранено да се гледат руски филми. А наскоро излезе един такъв, нарича се "Турски гамбит". Мисля че по време на управлението на триглавата ламя. Естествен е и стремежа на Кърмилницата да не засяга нежната психология на Доган ефенди с подобни филми.
Гамбит - игра ва банк в шаха. Когато няколко хода решават изхода на цялата игра.
Идем на Восток
Филмът, но особено текста на песента "Напред на Изток!" е много двусмислен. Разбира се, правен е в обичайния екшън стил от руснаци за руснаци. Но в песента има един интересен пасаж. Преведен на български звучи така;
"Свистят ятагани, но в небето мъгливо
Запали се млада звезда"
Явно поетът прави асоциация с Витлеемската звезда, а "свистенето на ятаганите" - крайните времена.
Още преди време, преди да знам за старите предсказания около Константинопол, преди да съм чувал за Безплътната Врата откъм европейската му част - имах един сън. А той беше как победната българска армия напредва на Изток - в посока Одрин-Истамбул. И как се извършва свещенодействие в Света София и площада при Обелиска. Там, където през 11 век неуспешно хвърлят на кладата българския колобър Василий Врач. Още не знаех дори, че самата църква-музей Света София е била построена върху древнобългарско светилище. Нито пък бях виждал свастиките на централната му врата, донесена от Тракия.
Вероятно този сън е породен от родовата ми памет. И по двете ми линии прадядовците ми са участвали в Балканската война в битката за Одрин. Помня още като дете медалите с кръстовете на Царство България, останали от тях. Изчезнали след поредните домови кражби при "демокрацията". Вероятно този сън може да е бил и просто една нищо незначеща мечта. При сегашното състояние на армията ни да говорим за атака на Изток е смехотворно, дори абсурдно. Вероятно така е изглеждала за отчаяните априлски въстаници, обсадени из Ново Село и Перущица мисълта, че пеленачетата в скутовете на жените им ще триумфират в Одрин, на 50 километра от сърцето на звяра. Като воини от царската армия на свободна България.