Казват, че сме братски и близки народи. Но точни исторически данни не съм видял.
Наблягат най-вече на участието им в Руско-турската война в помощ на нашето Освобождение. От тяхна гледна точка има логика - когато ние сме се освобождавали, те са помогнали и сега се надяват, когато те са в същата ситуация, ние да помогнем. Явно не са наясно, че от българите в България нищо не зависи.
Като не си познаваме обстановката - всеки в страната на другия - уж си разбираме думите, но не знам доколко си разбираме значението и смисъла им.
Например: а, иди обясни, че темата за Руско-турската война тук е втръснала на всички, защото е прекалено експлоатирана от всякакви артисти. Представи си, как ще прозвучи отсреща
Така и човека отсреща, когато си мисли, че е написал нещо многозначително и намекващо за нещо, на мене може нищо да не ми говори.
Също - те явно пазят добре спомена за родството ни и вероятно излизат от презумпцията, че и ние добре помним. Сега са в борба за независимост и само им е до заплетени исторически въпроси. И когато ние започнем да им искаме исторически и научни данни, може би остават като гръмнати.
Просто, докато не се запозная с обстановката там, може би и аз не задавам точните въпроси.