Осетинците и българите Дружество за приятелство с България

преди 18 години 6 месеца #25199
В Южна Осетия преди две-три години направиха Дружество за приятелство с България. Опитват се упорито да се свържат с България по всякакъв начин, но тук почти никой не им обръща внимание, освен Българския антифашистки съюз. Търсят подкрепа в борбата си за независимост от Грузия.

Пиша си с един човек от това дружесво, обаче изобщо не може да ми се изясни, какви точно са им връзките с нас.
Чувам, че били българи, че аланите (осетинците) били едно от племената във Велика България, че има общо между Балкария и Осетия. Обаче как точно стоят нещата, така и не разбирам.

Имаме и общо в езика и фолклора. Празнуват Нова година като нас - елха, баници, прескачат огньове.

Някой може ли да осветли темата?

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 18 години 6 месеца #25210

Пиша си с един човек от това дружесво, обаче изобщо не може да ми се изясни, какви точно са им връзките с нас.

А те самите какво казват по въпроса?

преди 18 години 6 месеца #25214
Казват, че сме братски и близки народи. Но точни исторически данни не съм видял.

Наблягат най-вече на участието им в Руско-турската война в помощ на нашето Освобождение. От тяхна гледна точка има логика - когато ние сме се освобождавали, те са помогнали и сега се надяват, когато те са в същата ситуация, ние да помогнем. Явно не са наясно, че от българите в България нищо не зависи.

Като не си познаваме обстановката - всеки в страната на другия - уж си разбираме думите, но не знам доколко си разбираме значението и смисъла им.

Например: а, иди обясни, че темата за Руско-турската война тук е втръснала на всички, защото е прекалено експлоатирана от всякакви артисти. Представи си, как ще прозвучи отсреща :tooth:

Така и човека отсреща, когато си мисли, че е написал нещо многозначително и намекващо за нещо, на мене може нищо да не ми говори.

Също - те явно пазят добре спомена за родството ни и вероятно излизат от презумпцията, че и ние добре помним. Сега са в борба за независимост и само им е до заплетени исторически въпроси. И когато ние започнем да им искаме исторически и научни данни, може би остават като гръмнати.

Просто, докато не се запозная с обстановката там, може би и аз не задавам точните въпроси.

преди 18 години 6 месеца #25218
Въобще:
Получават се всякакви недоразумения и комедия от грешки, когато общуваш с някой от място, на което не познаваш обствановката, а той не познава обстановката при теб.

Например:
За обикновения осетинец вероятно Българския антифашистки съюз е голяма и влиятелна организация. Просто за тях е факт, че той е първата организация в света, която е излязла с декларация в подкрепа на независимостта на Южна Осетия, по време на войната й с Грузия. Това е било широко отразено по медиите и коментирано там. Иди обяснявай, че у нас нещата не стоят точно така.

Също за незаинтересоваността на официална България, кой знае какви обяснения си дават.
Първо те откъде да знаят, че ние изобщо не можем да се ориентираме в обстановката в Кавказ и кой за какво се бори, кой на кого е родствен и кои народи там имат и нямат общо помежду си. За тях всички тези неща се подразбират, а за нас са пълна неяснота.

Всичко това е трудно да се уточни за ден-два.

преди 18 години 6 месеца #25285
Ами другите,къде с пари,къде с измама-приобщават!На нас ни се натискат,а у нас няма нито държава,/което не е ново/,нито националитическа организация,която вместо да се чуди,да установи контакти!Едно съм разбрал,не външния вид,а чувството за принадлежност са решаващи и това е по-силно и от кръвта и от религията!

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.