Пресиян писа: Какъв си черноглед в подзаглавието. Тез' уроди каквото й да ги правиш, си остават такива. Да не би да няма цигани в богати страни? Там също има подобни изцепки (меко казано).
Не е въпроса в това - какви уроди са и дали същественно се отличават нашите и румънските.
Важното едруго. Или по-скоро, няколко значими факта:
1. те се размножават въпреки всичко
2. те се размножават още повече и по-интензивно, когато има да го правят "благодарение на...", а в България този пакет "благодарение на..." е в пълен обем.
3. Те са дошли в Европа с турците в началото на 15 век. Но абсолютно аналогичен на нашия проблем (във всичките му измерения) има в Румъния (както виждате) в Унгария, В Словакия, в Чехия, в Молдова, в Сърбия, в Македония. Колкото и да не ви се вярва - в повечето от тези страни съм бил многократно и съм се спирал за много дни, не е било да го видя или чуя само от прозореца на колата, или, още по-малко, от люка на самолета.
Замислете се за простата математика: Аз съм на 42 години, имам жена и 2 деца, искам трето, но за целта трябва да съберем много пари, за да излезем от двустаен апартамент в Москва и да можеш да преминеш поне на тристаен (който е с размера на български двустаен). За справка: преди 2 години една стая в стар панелен апартамент в комунална квартира (то ест, не самостоятелен апартамент) на наши познати струваше 75,000 долара. Сега е +40-47% отгоре.
И не знам кога ще можем да пристъпим към това трето, най-вероятно последно дете за нашето семейство.
То ест, за момента ние имаме 2 деца, което е просто възпроизводство, без увеличение. И за тези 2 деца са минали 42 години от моето раждане. Предполагам, че в общи линии при повечето българи ситуацията е аналогична, ако не и по-зле (ергенство, едно дете, без деца и т.н.)
В същото време благодарение на социалните програми (социални за някои, убийствени за други, но това са подробности) огромната част от циганите в България и посочените страни започват размножаването си от 1-5 менструация, то ест, до 15 години са "снесли" първото циганче. На 30-35 години тази циганка е баба, защото нейните деца вече са се възпроизвели на свой ред по същата технология (обикновенно и без социалния чадър, но с него пък си е направо супер!). Тази циганка, даже и да е родила само 2 деца (въпреки, че аз не знам за такива) и имаме 2 родители + 2 половозрели деца, за тези 40 години имат:
2 половзрели баба и дядо, които са все още напълно фертилни, то ест, годни и физически, и ментално да създават още поколение
2. "деца", които попълват простото възпроизводство на родителите (де да бяха всички само на това ниво)
2 внучета (минимум) от тези "деца", които са на по 10-12 години и само след 3-5 години и те ще раждат и парвят деца
То ест, общо:
6 циганина (в най-добрия случай!) за 40 години и минимум 8 за 45 години
4 българина и нищо повече в близките 15-20 години (децата ми са малки. Ако бяха големи, сигурно щяха да учат в България или в чужбина, а ако бяха завършили, и спазваха българската статистика, щеше поне едната да работи в чужбина, то ест, -1 от нивото на просто възпроизводство.)
То ест, само след още 15-20 години ние с жена ми ще сме на -50% (от двама родители я остане едното дете да живее и да се възпроизвежда в България, я не), а циганите вече ще са 8-10. Ние ще сме максимум 3.
Съпоставете 3 към 8, и си помислете, че това беше при най-оптимистичния (за нас) сценарий, когато чандалката ражда само по 2 деца, но по сгъстена и скъсена процедура.
Какъв е извода ли?
Отговорете си сами със следния пример:
Сравнение: точно такъв принцип и модел на възпроизводство следват албанците в Косово. там 70% от населението е под 30 години. Преди 50 години там са дошли като 45-50,000 гастарбайтери. Днес в Косово са 1.2 млн албанци.
Нашите цигани преди 18 години не бяха 50,000, а много повече.
И албанците там не ги хващат аналогични социални програми, както нашите цигани, и въпреки това изтласкаха и избиха сърбите физически и фактически.
И пак ми кажете, че съм черноглед...