ЦАР КАЛОЯН Полагане на мощите
Прикачена снимка (десен клавиш и view image, за да я видите)
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
Аз съм голям поклонник на идеите на покойният папа Йоан Павел II
Роден през 1957 г. във Велико Търново.
Преподава в НБУ, в Московския славянски университет и е старши научен сътрудник в БАН.
Има издадени 18 книги и над 250 статии, преведени на всички европейски езици.
Най-голямото му откритие е светилището Перперикон.
- Професор Овчаров, от какво е предизвикан интересът към събиране на исторически доказателства за присъствието на рицарите от Ордена на тамплиерите в нашите земи през Средновековието?
- Това е въпрос, на който досега въобще не е отделяно внимание. И аз бях много учуден, когато ровейки старите хроники и по-специално тази на Жофроа дьо Вилардуен за Четвъртия кръстоносен поход, попаднах на доста сведения за тамплиери. Преди всичко става ясно, че доста от участниците в похода започват да правят дарения на Ордена на тамплиерите. По това време - след 1203 г., кръстоносците пребивават вече в Константинопол и на Балканския полуостров. Освен такива данни може да говорим и за пряко участие на тамплиери във военните сблъсъци, в които участва и българската армия. Всъщност, целият 13-и и началото на 14-и век е един период на непрестанни въоръжени стълкновения. Войната е един от начините, чрез който тамплиерите са проникнали по нашите земи.
- А какви други начини са съществували за проникване на рицари-тамплиери в средновековните ни територии?
- Един такъв начин е пряко свързан с изпълнението на конкретната цел на тамплиерите - да охраняват поклонниците към светите земи - по основния сухоземен път от Западна и Централна Европа, който минава и през България. На второ място, тамплиерите често са били използвани като дипломатически пратеници при водене на преговори между владетелите на отделните европейски държави. Да не забравяме и, че в столицата Търново през 13 век е изграден т.нар. Франкски квартал, в който са живели предимно западноевропейци от различни националности. Даже е имало цяла готическа катедрала, от която, за съжаление, сме намерили само няколко скулптури. Тоест, присъствието на западняци, сред които се предполага и тамплиери, в България през 13-и и началото на 14-и век е било много силно.
- Тези дни посетихте некропола край русенското село Нисово, който е уникален с тамплиерските си кръстове. Какво ви отведе в този град на мъртвите и ще го проучите ли археологически?
- Орденът на тамплиерите в България има един проект, посветен на проучване на българското минало, който предвижда след събиране на историческите данни да се премине към археологически проучвания. Това, което приехме като решение край Нисово, по предложение на нашият приор Румен Ралчев и на братята ни от командирията в Русе, е през 2008 г. да се извършат разкопки на този некропол. Защото сега нямахме нито възможност, нито разрешение. Но дори огледа, който направихме, показа, че става дума за нещо много интересно - за около 40 кръста с височина метър и половина до два метра. Повечето от тях са потънали в земята. Има и страхотни иманярски изкопи. Всичко е разбито, но има и къде да се работи. Селяните казаха, че кръстовете са били два пъти повече. Много от тях са унищожени или откраднати. Сега има такава мода - в дворовете да се слагат подобни паметници. Въобще положението е доста драматично. Това е един обект, на който трябва да се направят спешни спасителни разкопки.
- От кое време може да се датира този археологически обект и има ли факти, че той е свързан с историята на тамплиерите?
- От кое време е некрополът ми е трудно да кажа, но по принцип гробове с такива каменни кръстове са много редки в страната. Намират се само в Северна България. Доскоро тези кръстове се датираха в 16 - 17 век. Но единствените досега археологически проучвания на подобен некропол на Мадарското плато показаха много интересни резултати. Оказа се, че най-ранните гробове с монети са от 13 - 14 век. Тоест ранният период на тази погребална практика съвпада с епохата на тамплиерите. Всъщност, фактът, който ни насочи към некропола е, че на повечето от кръстовете в централната част е изобразен т. нар. кръст "Пате" или кръг, в който е вписан кръст с разширяващи се краища. Той дори е издълбан по-дълбоко, за да се обозначи, че е с по-различен цвят от своя фон. Става дума за червен кръст на бял фон, което е герба на тамплиерите. Разбира се, аз не искам да кажа, че непременно става дума за тамплиери, но това е един интересен факт.
- Какво ви привлече да станете член на Ордена на тамплиерите, от колко време членувате и какъв сан имате в йерархията му?
- Става дума за един икуменически орден, който обхваща цялото християнство и това бе една от причините, която ме привлече към него. Защото, аз съм голям поклонник на идеите на покойния папа Йоан Павел II за максимално бързо обединение на християнството в целия свят. За да може то да бъде достатъчно силно, достатъчно мощно. Затова противоречията трябва да бъдат изгладени и аз съжалявам, че тази политика не се продължава от новият папа. Но така или иначе това е една идея, която никога няма да се забрави. В съвременния му вид Орденът на тамплиерите, в голяма степен, се явява отражение точно на идеите на предишният папа. От шест месеца съм посветен за рицар-тамплиер в Ордена, като преди това преминах през периода на постулантството. Всъщност постулантството или послушничеството на офицерите, е първата степен на членуването в ордена, която продължава три години. След нея следва посвещаването в рицарски сан, което е втората степен. От друга страна, съм нещо като историк на нашият орден, защото аз съм натоварен с реализацията на проекта "Нисово". Лично на мен това ми е интересно, защото то до голяма степен се съчетава с моите интереси и моята професия.
- Ще се обединят ли двете структури (приората) на Ордена на тамплиерите, които съществуват понастоящем в страната, начело с Георги Зарков под покровителството на Италия и Румен Ралчев - под менторството на Сърбия и ще работят ли за признаването на общ велик приорат на България?
- Това, което аз знам е, че се работи по този въпрос. Веднага искам да кажа, че тук не става дума за някакво голямо разцепление, защото и двата приората под ръководството на Италия и Сърбия са под една шапка. Все пак става дума за една и съща организация, за която говорим. Друг е въпросът, че италианският Велик приорат има малко сепаратистични виждания и това е една от причините да се появи и втори приорат в България. Но доколкото ми е известно основната част от рицарите-тамплиери са в този приорат, в който членувам и аз. В момента в него има 8 командирии, оглавявани от офицери, с около 110 - 120 рицари. Все пак знам, че се водят преговори, даже имаше тези дни думи, че се върви към едно такова сближаване. Дано! Все пак нямаше да сме българи, ако нямаше поне две неща. Очаква се до края на годината да се създаде Велик приорат на България. Това е много важно, защото великите приории вече имат възможността да бъдат в представени в Магистралния съвет и да имат право на глас, каквото в момента българските приорати нямат.
- Освен в Сърбия и България, Орденът на тамплиерите има структура в Гърция, извършва се подготовка за създаването на структура и в Турция, където също има християнска общност. Спомага ли това тези структури да работят заедно за едно по-добро бъдеще на Балканите?
- Искрено се надявам. Да не забравяме, че след създаването на Ордена, тамплиерите като хора живеещи в светите земи отрано са видели тежките проблеми, които създава конфронтацията между двете най-големи световни религии. И има достатъчно данни, че те са се опитали по някакъв начин да ги преодолеят. Тоест да се достигне до едно мирно съвместно съжителство между исляма и християнството. Съществуват многобройни тълкувания какво означава гербът на тамплиерите - кон върху който има двама рицари. От една страна, се смята, че това е братството, а, от друга, че това са рицар-монах и рицар-воин. Но има и тълкувание, че там са изобразени християнин и мюсюлманин. Тоест, че на герба на тамплиерите са изобразени представители на двете религии - страни в събитията, които се развиват тогава в Близкия Изток. Така че идеята ни е да работим за доброто съжителство между двете религии и аз съм убеден, че това нещо е напълно възможно. Не случайно, когато ме поканиха да стана член на Ордена като човек работещ в Източните Родопи попитах изрично каква е позицията му по този въпрос.
- Вие ли сте автор на идеята да се подарят от Орденът исторически карти на двадесет училища в Кърджали през месец март?
- Колкото и парадоксално да звучи, не аз съм автор на тази идея. Когато тя се реализираше, за съжаление, не можах да присъствам, защото бях в Париж по случай националния ни празник. Но стартът на тази програма е даден, ще има и други дарения и това е най-важното.
- България е член на ЕС и има отворени международни отношения, а Орденът има статут на неправителствена организация към ООН. Ще допринесат ли българските приорати на Ордена за да се разширят каналите за комуникация с ООН, САЩ и страните-членки на ЕС?
- Убеден съм в това, защото освен Съединените щати, където Орденът е най-многоброен, ако не се лъжа наброява около 4 000 души, втората по-масовост негова единица е Европа. Говоря за една обща структура, която включва отделните приорати в страните-членки на ЕС, с почти толкова членове на Ордена, колкото и в САЩ. Смятам, че по някакъв начин междудържавните отношения могат да бъдат подпомогнати от работата на Ордена за мира и християнството по света.
- Известно е, че в НАТО има над 100 висши офицери, членове на Ордена. Има и конгресмени от САЩ, свещеници, бизнесмени и напълно обикновени хора. Има интерес дори и в Япония. Какви са перспективите за по-нататъшното развитие на Ордена в България?
- Действително в Ордена членуват хора с най-различен статут. Даже върховният шеф на Ордена е адмирал от американския военен флот. И както беше казал приорът важното е членовете на Ордена да могат да се грижат сами за себе си. Това е, всъщност, и едно от нещата, освен високите морални качества, на които трябва да отговарят рицарите-тамплиери. Хубаво е, че Орденът се разширява и с интелектуалци, а не само с бизнесмени, както е в другите ордени. Знаем, например, кои хора от бизнеса са изявени членове в масонството. Само ще кажа, че церемониал-майстор на нашия остров е известният български актьор Андрей Баташов, който изключително добре се справя с тази си функция. Така че аз смятам, че разнообразяването на състава на Ордена ще подпомогне неговото по-нататъшно развитие в България.
www.monitor.bg/opinions/article?sid=&aid=118664&cid=50&eid=1049
Чрез този еврещугите стабилно бърникат в древните пластове на нашата история.
"Това нищо не е, вие да видите какво става в пояса....!"
"Първа на огромен каменен къс, част от зидана стена попаднала агрономката Ваня Русева с работници от "Кабиюк". Върху камъка имало издялани кръстове, букви и знак IYI, с който се обозначавал Тангра"
www.monitor.bg/article?sid=&aid=119012&cid=20&eid=1051
По не-родната BTV ги показаха само за секунди, все пак успях да зърна уважавания от мен символ IYI. Само не знам защо толкова бързат с обявяване на тази датировка-9 век ....
Миро писа: CODE издялани кръстове, букви и знак IYI
По не-родната BTV ги показаха само за секунди, все пак успях да зърна уважавания от мен символ IYI. Само не знам защо толкова бързат с обявяване на тази датировка-9 век ....
share.bol.bg/download/agHjpZ5xsN
Ето линковете, има и снимки..
www.balchik.bg/news_archive.php?id=178
www.balchik.bg/news_archive.php?id=204
Разбира се, никога няма да се спомене това име, а използват фригйското Кибела. Накратко за фригите и Кибела. Тя е известна още като Ама или Ума (в индо-арийските Веди). Винаги е рисувана с тригога корона на главата (както трирогата Умай) и с лъв до нея. Дори и на тази статуя държи свещенния за българите лъв (или барс) в полата си. Понякога е рисувана хванала жречески тъпан или трирог жезъл (както е във Ведите). Във втората статуя от този новооткрит храм тя наистина държи тъпан. По късно, тя се обожествява и от елините и римляните. Според Страбон в Географика, Кибела като богиня майка е тясно свързана с тракийския бог Сабазий (винаги рисуван като конник с лъв в краката) или Херос. Какво съвпадение, нали? За фригите - всички изследователи са единодушни, че са следпотопен народ, дошъл от България и заселили се в Мала Азия, каквито са лидийци, кимерийци, мизийци и по-древните от тях хети. Тези народи са участвали в битката при Троя на страната на троянците.
Но да се върнем пак на този храм. Намира се на 150м от морето, съвсем близко да Рибарския площад, място на което съм бил хиляди пъти. Месец по-късно "инвеститор"-мутра започва да залива едната страна на храма с бетон,щото си строял хотел. Какво ли би му се случило и на него и на хотела в стил късен мутробарок - можем само да гадаем...
www.balchik.bg/news_archive.php?id=220
Ето и снимка на още една открита около април плочка със Свещенния Конник. Намерена в гаража на някакъв русенец.
Прикачена снимка (десен клавиш и view image, за да я видите)
Като Утроба Умай е изобразявана държаща дете в ръка, така, както в Египет Изида държи Хор с функции на закрилница на родилките и кърмачките. След това я виждаме въплътена в образа на Богородица.anti666 писа: Съвсем наскоро разбрах от тангрианка в Балчик за още една находка, която била открита пак около това време - на 23.04.2007 и мимоходом съобщена накратко. Става дума за Храм на Богинята-Майка Умай.
Ето линковете, има и снимки..
www.balchik.bg/news_archive.php?id=178
www.balchik.bg/news_archive.php?id=204
Разбира се, никога няма да се спомене това име, а използват фригйското Кибела. Накратко за фригите и Кибела. Тя е известна още като Ама или Ума (в индо-арийските Веди). Винаги е рисувана с тригога корона на главата (както трирогата Умай) и с лъв до нея. Дори и тази статуя, тя държи свещенния за българите лъв (или барс) в полата си. Понякога е рисувана хванала жречески тъпан или трирог жезъл (както е във Ведите). Във втората статуя от този новооткрит храм тя наистина държи тъпан. По късно, тя се обожествява и от елините и римляните. Според Страбон в Географика, Кибела като богиня майка е тясно свързана с тракийския бог Сабазий (винаги рисуван като конник с лъв в краката) или Херос. Какво съвпадение, нали? За фригите - всички изследователи са единодушни, че следпотопен народ, дошъл от България и заселили се в Мала Азия, каквито са лидийци, кимерийци, мизийци и по-древните от тях хети. Тези народи са участвали в битката при Троя на страната на троянците.
Но да се върнем пак на този храм. Намира се н 150м от морето, съвсем близко да Рибарския площад, място на което съм бил хиляди пъти. Месец по-късно "инвеститор"-мутра започва да залива едната страна на храма с бетон,щото си строял хотел. Какво ли би му се случило и на него и на хотела в стил късен мутробарок - можем само да гадаем...
www.balchik.bg/news_archive.php?id=220
Ето и снимка на още една открита около април плочка със Свещенния Конник. Намерена в гаража на някакъв русенец.
www.voininatangra.org/modules/xcgal/disp...p?pid=5811&pos=-5811
Ето тук в Галерията съм поставил снимката на една стара и ценна икона, където Трирогата е с Младенеца.
"По аварийните археологически разкопки работят Игор Лазаренко – научен ръководител на разкопките"
или "Даниела Агре направи сензационно откритие"
travel.pop.bg/article29114.html
Археолозите - или с йодейски или с руски имена. Какво толкова търсят в бедна България? Защо ли и другият известен археолог Николай Овчаров е пък масон? Представете си абсурдната ситуация, да прочетете в израелски вестник следната статия;
" Известният археолог Хасан Насран към израелската агенция по антики откри при разкопки в Ерусалим фриз на Яхве. Фризът ще бъде пратен в Иран за изследване"
Това просто никога няма да се случи. А тук стават тия работи. ЗАЩО?
Отговорът е много лесен - част от ограбването ни като народ, от лишаването ни от минало. Вземи на един човек спомените му и той вече е нищо, вземи на един народ миналото му и този народ ще изчезне. А защо така ГИ е страх от нашето минало - това е отделна тема.
Втора сензационна находка в рамките на седмица прави експедицията "Странджа", ръководена от Даниела Агре
news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1058552
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.