За жените и мъжете прилики,разлики,еднаквости,подобия

преди 19 години 4 месеца #15422
Спорт – здраве, искам да знам какво ти дава основание да смяташ, че стихията на мъжа е разума, а тази на жената е емоционалността? Би ли ми обяснил с фактологическа аргументация, а не с хипотетични спекулации…?

Прочети тази статия – в нея статистическите данни сами говорят за способностите на жените да мислят и да ръководят.

standartnews.com/bg/article.php?d=2006-09-09&article=159613

Много хора подразбират под инстинкт не само предразположение към дадено поведение, а безусловен импулс, който завършва в проявата на даденото поведение! Дефакто, като говорим за инстинкт, ти сам спомена, че в животните наричаме инстинкт това поведение, което те проявяват безусловно, без да имат и правят избор.
Значи, като казвам, че жената няма майчински инстинкт имам предвид точно това, че жената не изпитва безусловен импулс на майчинска грижа към всяко дете и дори към своето собствено. Жената, както каза и ти, има свободата да избира дали да прояви майчинско поведение или не. Не само, ами в някои жени предразположението и желанието към майчинство го няма или може би е толкова дълбоко заровено в тях, че съзнателно те не го разпознават в себе си (което си е развностойно на твърдението, че не е инстинктивно) и, когато такива жени родят им трябва доста време, за да оформят в себе си майчинското поведение, да приемат бебето и да го заобичат.....всъщност тези жени не са никак малко, а представляват доста голям процент от жените! Жената не изпитва безпрекословна любов в моментите на първия контакт с бебето, в противен случай ще излезне, че и майчинската обич е просто инстинктивна. Ако бжеше така, то всяка жена щеше да обича безусловно децата си, нямаше да има лоши и агресивни майки, нямаше да има изоставени сираци, аборти, вражда към чуждото дете, лоши мащехи, предпочитание и слабост към едното си дете вместо другото, убийство на собственото дете по една или друга причина (пример – заради пола) и др.! Инстинктивното знание и поведение в дадена ситуация за даден индивид е еднотипно! Съгласете се, че не всяка майка е добра майка, защото не всяка майка умее да бъде добра майка, и защото не всяка майка проявява (избирателно или не) цялото знание, което е акумулирала (цялото знание хич не е заложено, Спорт-Здраве-виж примерите в темата за Диетите) – просто защото не е инстинктивно!

За да ме разберете по-добре ще ви дам някакъв по-лек за осмисляне пример. Да вземем хората, на които е заложено да бъдат музиканти и художници – много от тях имат музикалността или ръката - таланта, но нямат желанието и не им се занимава с реализацията на тези заложби! Такива хора можем ли да наречем художници и музиканти по инстинкт? Абсурд нали? Има друг момент, ако на такива хора обстоятелствата (родителите примерно) наложат да преминат през обучение или да се захванат с такова начинание, на тях първоначално им е трудно и изпитват негативни усещания, но постепенно опознават изкуството и накрая го заобикват безпределно. Това инстинктивно ли е? Не! Заложено им е, но те решават дали да го прояват или не, или обстоятелствата ги затсавят да се сблъскат с изкуството, като много от тях го заобикват, а други не!

Така е и при жените – те имат заложбата да бъдат майки – да не се бърка с майчински инстинкт! Някои от тях желаят да бъдат такива, други не, но независимо от кой вид са, когато родят повечето родилки съобщават за неочаквани усещания спрямо детето! Ще се повторя, но явно трябва да го кажа пак – много родилки и майки съобщават, че при първите си контакти с детето не изпитват кой знае каква любов и привързаност! Това е така, защото любовта на майката към детето не е просто инстинктивна, а е доста по-комплексна. Не им се задейства майчинския инстинкт мигновено, като безусловно импулсивно поведение, а това, че полагат грижата за новороденото не може да се смята за доказателство, че го правят поради инстинктивни подбуди! Правят го поради осъзнатост и дълг ( и то тези, които не си изоставят децата в кофи за боклук – има и такива, или на някоя улица пред някоя зграда), а в последствие се оформя голямата любов, чрез привързването! Дала съм конкретни факти от животинския свят и хората в темата за диетите, не искам и сега да се повтарям! Ще кажа още нещо, ако майчиното поведение и грижата за детето е инстинктивно на първо време, то най-важния момент от това поведение е кърменето! Да, обаче на ден днешен много жени отказват да кърмят, за да не скапват бюста си! Е, къде е инстинкта тук? Да не забравяме, че наричаме инстинкт безусловния импулс, който тласка към определено поведение....в противен случай избирателността не може да се дефинира твърдо като инстинкт! Хора, има ралзика между термините “инстинкт” и “предразположение”! Никой не отрича, че в майката е заложено да бъде такава, но това не е инстинкт, а нейна физиология и природа, но факта, че жената проявява анти-майчино поведение или избирателност говори сам за себе си!
Ще повторя за последно – инстинкта не е избирателен, а е безусловно поведение (реакция) към даден стимул или ситуация!

Фактологическите примери са в темата за Диетите и не ми се иска да ги прилагам и тук.

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 19 години 4 месеца #15423

Luizka писа: И аз сега ще си дам моето мнение по въпроса
За едно хубаво семейство и съжителство жената трябва да подкрепя мъжа

Повечето жени трябва да подкрепят този инстинкт и да създадат такава атмосфера ,че мъжа да се чувства добре ,тогава и той ще отвърне

Какво значи " трябва" не мога да разбера?!?! :shock:

В едно хубаво семейство мъжът и жената се подкрепят взаимно и двамата полагат усилия за спокойствието на другия...?!?!

Освен това, не си ли забелязала, че семействата са устроение по различен начин. В някои семейства мъжът казва какво ще става и не може да има възражения, в други е обратното, в трети отношенията са пластични... В природата има разнообразия, а в мъжа и жената има заложбата да избираш какъв да бъдеш като поведение спрямо тези черти от характера ти, които взимат превес над други...а и според обстоятелствата!

преди 19 години 4 месеца #15426

Спорт-Здраве писа:

Luizka писа: у мъжете(повечето) по принцип има един инстинкт за управление да е глава на семейство

Luizka,според теб този инстинкт,за който говориш,в каква степен се проявява в днешното семейство? Смяташ ли също,че въпросният инстинкт е двупосочен,тоест възможно ли е според теб мъжа да се старае да угоди на жената,за да има тя спокойствие,когато...да кажем,взима решения по семейни дела(ако приемем,че говорим за модел на семейство,в което има глава)?

Зависи от жената и мъжа
От опит знам ,че мъж ,които се чувства обичан подкрепям ,силен и на мястото си прави чудеса.
И какво значи да угоди на жена си ?
Ако няма взаимна подкрепа (която според мен трябва да започне първо от жената )
и мъжа е накаран да се съобразява с жена си без тя да му отвръща!
той няма да е мъж
ще се пропие ,ще си избива комплексите
отношенията вкъщи няма да вървят ,също и работата
и....

Bell - подкрепата трябва да дойде пъров от жената
аз не знам мъже ,които веднага биха почнали да подкрепят половинката си
във всеки мъж има и по малко егоизъм
И да подкрепата трябва да е взаимна

Освен това, не си ли забелязала, че семействата са устроение по различен начин. В някои семейства мъжът казва какво ще става и не може да има възражения, в други е обратното, в трети отношенията са пластични... В природата има разнообразия, а в мъжа и жената има заложбата да избираш какъв да бъдеш като поведение спрямо тези черти от характера ти, които взимат превес над други...а и според обстоятелствата!

Права си всички хора са различни ,но има нещо първично и в мъжете и в жените
в жените е майчинския инстинкт
в мъжете е инстинктът на глава

Всяка жена има този вроден инстинкт както и всеки мъж малко или много му е заложено да управлява да е силен

Спорт – здраве, искам да знам какво ти дава основание да смяташ, че стихията на мъжа е разума, а тази на жената е емоционалността? Би ли ми обяснил с фактологическа аргументация, а не с хипотетични спекулации…?

А спорт - здраве е напълно прав Bell
аз лично не бих го нарекла стихия ,но да кажем ,че еедна предразположеност към различни неща
Има изследвания ,които сочат ,че мъжете имат по голяма мозъчна активност в дясното полукълбо на мозъка - което е кълбото на разума
а жените в лявото -което е кълбото на емоциите
Което ни най-малко значи ,че жените са тъпи
Просто просто гледаме света по различен начин
Погледни например училищата
учителките масово са жени (сега болшинството прехвърля педесеттака ,но все тая ),автомонтьорите са мъже
как си я обясняваш тази работа?

* Все пак бел мисля ,че трябва да се гледа реално на нещата
А ти гледаш леко едностранчиво
Мъжът и жената не могат да "равни" ,е смисъла ,в които ти визираш равен , просто защото са твърде различни и имат различни функции в семейството

преди 19 години 4 месеца #15428
Обяснявам си тая работа с културата, която ни е насадена!

Според мен правиш малка грешка в оценките си и тя е, че казваш как трябва да бъде, а не как е!

"Жената трябва да прави еди кво си мъжът, за да..."

Сега обсъждаме природата на нещата, а не моралния им облик. Аз съм се наела да обосновавам позициите си с фактологическа аргументация и честно казано виждам, че тук се разминаваме, след като вие ми излизате предимно със спекулативна такава!

Незнам дали тези изследвания, за кото ми говориш са достатъчно обективни, при положение, че структурата на мозъка и неговата функция е зависима от невроните. Всяко дете се ражда с изключителен брой неврони в мозъка - всяко, без значение от пола. Тези неврони са там, за да бъдат впрегнати и използвани за безброй неща, за това детето трябва да се ангажира от детска възраст със спорт, музика или каквото и да изберат родителите му, за да го обогатят, защото в момента, в който детето постъпи в пубертета - 11-12 години, голяма част от тези неврони, които не са били активни и употребявани до този момент закърняват или направо "умират"! За това е много по-трудно, ако някой се захване с някаква дейност след 12г. да надмине тези, които са си запазили невроните от раждането! Вярно е, че неврони се създават с много тренировки на мозъка и ако някой желае да се захване с някаква област и се труди достатъчно, то няма проблем! Половете не ограничават или определят възможностите на мозъка - това е абсурдно твърдение, социума го прави!
С оглед на тва инфо, след като родителите избират как да се развива детето и в каква посока след раждането, те избират и как да оформят мозъчния му и интелектуален капацитет!
Когато се роди момче или момиче родителите купуват определени на цвят принадлежности, определени играчки и въобще започват да го социализират и инструктират до пълното му влизане в отредената за пола му и според обществото роля! Съответно те спомагат за интелектуалната способност и насоченост на детето си...

А пък, ако си говорим за капацитета на мозъка по принцип, просто мисля, че това разлделително обозначение, което предлагаш като аргумент, е абсолютно неуместно, тъй като в науката тепърва се разкриват способностите на мозъка и лека полека излиза на бял свят цялото погрешно становище на учените за мозъка до този момент!

преди 19 години 4 месеца #15429
И значи според теб мъжете и жените са напълно еднакви
само дето едните имат едно допълнително нещо :tooth:
Четох поста ти
аз не обичам дългите разсъждения за това с две думи
Тестовете са много безброй много
На произволно избрани мъже и жени им се дава еднакъв тест ,
Обикновено има компютърно генерирани изображения,триизмерни глупости и всякакви такива
Мъжете и жените нямат еднакъв успех при една категория
разликите са доста големи ,за съжаление не мога да си спомня точно компонентите на тестовете ,но сега трябва да излизам за това утре ще си едитна поста с повече информация
А ,повечето тестове не изследват пряко мозъка ,но е доказано ,че лявата половина контролира емоциите,а дясната разума
И все пак жена автомонтьор не си виждала нали :thumbsup:

преди 19 години 4 месеца #15431

Luizka писа: И значи според теб мъжете и жените са напълно еднакви
само дето едните имат едно допълнително нещо :tooth:

Какво трябва да значи, че едните имат едно нещо в повече?

Има две неща - пенис и утроба....

А за еднаквостта - не, не мисля, че сме еднакви! Но не мисля, че едните имат по-голям интелектуален капацитет от другите и не мисля, че силата на определен мозъчен дял се определя от пола!

За тестовете и мозъка, мисля, че не си разбрала какво искам да ти кажа, а аз го казах много ясно! А то е, че като едно дете е малко и го вкараш в определени рамки, после мозъка му си остава с такава насоченост! Невроните бележат активността на мозъка и след като едните са закърняли в едната част и са по-активни в другата поради споменатите от мен социални причини по-горе, то е нормално да има такива тестове, но те не доказват какви са способностите на мъжа и жената по начало! Разбираш ли или да се опитам да обясня пак?

Аз не съм от жените, които се опитват да докажат, че единия пол е по-способен, а точно обратното, че на всички са ни заложени интелектуални способности в различно количестви и качество за индивида - не за пола, които развиваме или не по дадени причини. А отделно, в индивидите независимо от пола способностите, предразположенията и най-вече проявленията са в различни съотношение! Това означава, че както може да има мъж художник и жена математик така и обратното!

Мислиш ли, че една жена не може да бъде механик? Обикновено една жена НЕ ИСКА, поради известен брой причини - социални и други, но това не значи, че не може, просто жената избира!

Тука си говорим за личен избор, а не за липса на способност! Да не говорим, че мускулатурата е различна и има професии, които са ненужни и непригодни за една жена, но това какво общо има с интелектуалния капацитет и с мозъчните дялове?!

преди 19 години 4 месеца #15432

Права си всички хора са различни ,но има нещо първично и в мъжете и в жените
в жените е майчинския инстинкт
в мъжете е инстинктът на глава

?!????

В народа битуват няколко мъдрости по темата за ролите на мъжа и жената в семейството. Ето ви сал тринки за кратък размисъл:

1. "Мъжът е Главата, а жената - ШИЯТА".
2. В една КЪЩА мъжът и с кола да внася, ако жена му реши с игла изнася - ПИШИ Я ИЗГОРЕЛА.
3. "Каквото и да стори Дядо - все е НА ДОБРО".

Има ли нужда да тълкувам?

Всяко дете се ражда с изключителен брой неврони в мозъка - всяко, без значение от пола.

:eek:

За развитието на интелекта от първостепенно значение са не броя на невроните, а ... броя на РАЗВИТИТЕ/СЪЗДАДЕНИТЕ УСТОЙЧИВО ФУНКЦИОНИРАЩИ ВРЪЗКИ ПОМЕЖДУ ИМ.

Колкото до тестовете ... спорни са резултатите им. Грешат в повече от 2% от констатациите си, т.е. от допустимия максимум за грешка. Често не могат да разграничат не само %-ната разлика в преобладаващото като ТИП-мислене а направо бъркат по`ла на тестирания.

Някога (не много отдавна) с някого спорих на същата тази тема и го шокирах с позицията си. Само мъжка(рска)та му гордост не му позволи да признае на глас, че съм убийствено права в разсъжденията си. Тук на сайта вече отнесох твърде много ... "критики" за ... да го наречем елегантно/неутрално - стила ми на писане, та се питам дали има желаещи да ме четат?

Та затва се застраховам типично по мъжки: искате ли ми мнението по тази тема или .... ДА?

:aham:

преди 19 години 4 месеца #15434

Bell писа: Спорт – здраве, искам да знам какво ти дава основание да смяташ, че стихията на мъжа е разума, а тази на жената е емоционалността? Би ли ми обяснил с фактологическа аргументация, а не с хипотетични спекулации…?

Напълно съм съгласен с теб,Белл,освен за заложеността на знанието.
Общо казано много малко хора могат да потвърдят или отрекат това ми твърдение с факти,защото много малко хора имат действителен достъп до Знанието.Но ако трябав да посоча по-устойчива причина за твърдението си,то е,че ДНК е еднакво за всичики познати на човека организми(познати на масовия човек,изключвам извънпланетните ни роднини,подводните ни съседи и прочие).
Е,има разлики,но аз бих ги нарекъл незначителни.Щом като спиралите са все още две,то значи при силна воля всяко тяхно съчетание е достижимо.Когато броят се измени обаче,тогава според мен може да се каже,че има разлика в заложеното знание(доста съществена).

Забележка: единственото по-бедно съчетание от нешето,това е ДНК,изградено чрез единична спирала.Човекът сякаш се намира на ръба на дупка,между знание и незнание.Наивно би било да мислим,че ще можем да се домогнем до каквото и да е по-висше знание без изключителен труд.Тъй че според мен,по-важно е да намерим посоката на разсъждения относно двата пола и единството им,а за отговор да се взираме след това.

На зададения от теб към мен въпрос,Белл,не мога да отговоря,защото все още нямам готов извод.Питаш ме за нещо,за което аз самия питах.
Не е мое откритие,че мъжът тежи повече в сферата на разума,а жената - всферата на емоцията.Просто констатирах известните ни факти - това е мнението на Традицията и въпросът ти би бил по-уместен,ако е отправен към Нея.

Ако обърнем още внимание на езика и родовете,ще забележим,че "мъдрец" няма женски род.Думата "майка" пък няма мъжки род.Също така във всички познати ми езици думата,която носи значението на страна,родина има женски род и женски образ.
В нашата Българска Традиция на жената се отдава изключително уважение.Пак в нашата Традиция не съм чувал за жена кан или жена кавхан.Не съм чувал и за жена багатур въобще,но след като жените воюват рамо до рамо с мъжете,би трябвало и сановното дърво да е отворено напълно за тях.
това не са мои становища,така изглеждат фактите,представени през моя субект.Бих искал да видя как изглеждат те през твоя субект,защото този изглед обогати гледните ми точки например за лъва.

До сега се разглежда въпросът за еднаквата тежест на жената в сферата на разума,но никой не спомена гледището за тежината на мъжа в сферата на емоцията.Ако жената и мъжа не се различават по разум,то не би следвало да се различават и по емоционалност.Само че всеки мъж ще потвърди,че по последното се различават.

Нека не отиваме в крайността.Мнението,че стихията на жената не е разума,не предполага,че тя няма никакъв достъп до него,напротив.това означава,че тя няма пълен достъп.А пълен достъп до разума много рядко ни се налага да употребяваме,защото абсолютността на разума не води до нищо добро.В нашето ежедневие ние боравим с определени пропорции от разум и емоция.Употребата на пълен достъп до емоцията,какъвто мъжът според мен няма,също не води до добро.
Най-вече това не са две противополжности.Например любов и омраза ас противополжни страни на една и съща енергийна нишка.Но разум и емоция са две учения,които имат нули по отделно,но нямат нула по между си(нула като равновесна тозка между наклоненията).Човек може да използва пълния достъп до разума,но той ще направи добро само ако го съчетае с равен нему,тоест пълен достъп до емоцията.А това състояние,според мен,е способно да постигне единствено еднополовото.
Нека не забравяме,че това са разсъждения на същество с едва две спирали ДНК.Твърде далеч дори от представата за обективност,Вселенската истина вероятно е много различна,но затова го обсъждаме - за да придобием,с общи усилия,поглед върху цялото.

П.П.Прощавайте за разхвърления ми поуст.На по-мъдро утро,по добър ред.

преди 19 години 4 месеца #15448
В нашата Традиция е имало Жена-Кан, ако така трябва да се изразим. Това е Турун-Аби (Умай). Разбира се, тя е повече израз на Женския принцип като енергия, а не като биология.
С риск пак да се повторя, при нас е важна Хармонията между двете начала, а не толкова детайлизирането на това какво носи единия принцип и какво другия, за да се стигне до самоизтъкването на единия за сметка на другия. Хармонията...
Онова, което е изявено у мъжа е "скрито" при жената, онова, което е изявено при жената е "скрито" при мъжа. Така те взаимно се изразяват и взаимно извисяват. Така се стига до безполовостта. Хармонията на тези два принципа, това единство в двойна плът е точно провиждането на безполовия човек, на космичния човек.
Защото на Небето няма полове. Затова и не персонифицираме Турун-аби като богиня или като жена, а като Принцип, като Сила на Тенгри.
И тук вече можем да разберем защо Българките са били и Воини. Защото нашата Традиция много добре е познавала относителността на принципа пол.

преди 19 години 4 месеца #15465

Bell писа: А за еднаквостта - не, не мисля, че сме еднакви! Но не мисля, че едните имат по-голям интелектуален капацитет от другите и не мисля, че силата на определен мозъчен дял се определя от пола!

За тестовете и мозъка, мисля, че не си разбрала какво искам да ти кажа, а аз го казах много ясно! А то е, че като едно дете е малко и го вкараш в определени рамки, после мозъка му си остава с такава насоченост! Невроните бележат активността на мозъка и след като едните са закърняли в едната част и са по-активни в другата поради споменатите от мен социални причини по-горе, то е нормално да има такива тестове, но те не доказват какви са способностите на мъжа и жената по начало! Разбираш ли или да се опитам да обясня пак?

Аз не съм от жените, които се опитват да докажат, че единия пол е по-способен, а точно обратното, че на всички са ни заложени интелектуални способности в различно количестви и качество за индивида - не за пола, които развиваме или не по дадени причини. А отделно, в индивидите независимо от пола способностите, предразположенията и най-вече проявленията са в различни съотношение! Това означава, че както може да има мъж художник и жена математик така и обратното!

Мислиш ли, че една жена не може да бъде механик? Обикновено една жена НЕ ИСКА, поради известен брой причини - социални и други, но това не значи, че не може, просто жената избира!

Да и аз това искам да кажа
жените и мъжете не са еднакви ,всеки индивид си има определен интелектуален капацитет без значение пола ,просто имат различно мислене
Как ще си обясниш,че момчетата предпочитат да си играят с колички и трактори ,
а момичетата с кукли
И не мисли ,че това им е наложено от обществото ,защото има момиченца ,които предпочитат камиончета също
Защо момчетата се бият ,а момичетата не?(говорим за ранна детска възраст)
отговор - различно мислене и инстинкти
Което не им пречи в едно общество те да са напълно равни ,както е сега
Просто исках да ти обясня ,че сме различни
дори в самия си мозък и мислене

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.