Едно интересно интервю Доказващо че Иван Драшков е мръсник

преди 19 години 5 месеца #14008
Със какво Иван Дришков се раздразни, на този човек, който е направил нещо прекрасно - взривил паметник на Сталин. Генерала нещо го е яд за паметника или просто е солидарен с комунистичестите които управляват и днес?

Георги Константинов: Трудно може да бъде заличено името на един агент на ДС

Георги Константинов твърди, че има документи за разработките срещу него от ДС
Предложеният кандидат от СДС за член на Комисията по отваряне на архивите на бившата Държавна сигурност е на мнение, че "сегашната комисия я гласят да работи по същия квотен принцип, с малък екип и може би временно ще успеят, но в перспектива тяхната игра е загубена". Според него действията на ДС в периода на управление на БКП трябва да станат явни за обществото. Той още веднъж подчерта, че е реабилитиран за действията си при взривяването на паметника на Сталин и настоящите обвинения, че е участвал в терористичен акт, са безпочвени.

Защо за Вас е важно да участвате в комисията за отварянето на архивите за бившите тайни служби?

Не за мене е важно, важно е за вас, младите хора. Защото тайните служби трябва да станат явни, иначе всичко ще става тайно във всички сфери на живота - в политиката, в бизнеса, в културата, в медиите, в дипломацията.

Твърди се, че част от архивите са прочистени и така разкриването им няма да бъде пълноценно.

Тази работа става много трудно, защото името на един агент фигурира на 1000 места и прочистването предполага огромен апарат. Тези процеси протичат с години, ако не с десетилетия и освен това тази работа не е безопасна, защото след като се установи какво е чистено, а то не е много трудно, няма да им е много лесно на тези, които са чистели.

Тези, които бяха прочистили досието на Тилев или на Георги Марков се отърваха с по девет месеца. Сега законът предвижда шест години и този закон няма да е последният.

Какво е най-важното, на което трябва да дадат отговор архивите на бившите тайни служби?

Те съдържат информации както за престъпленията на диктатурата през 45-годишното й съществуване, тъй като Държавна сигурност беше главният инструмент за провеждането на тази терористична политика. Досиетата съдържат информации за така наречения мирен преход и излезлите на сцената артисти; те съдържат информации как бе употребен заемът по външния дълг, информации за външно-търговските предприятия, създадени още през 70-те години и вероятно съдържат информации, които са оперативни за това, което се случва в момента.

Какво ще се промени, когато тази информация стане публична и ясна?

Предполага се, че народът ще започне да разбира доста неща. А знанието е оръжие.

Беше ли полезна работата на комисията "Андреев"? Как трябва да подходи новата комисия?

Комисията "Андреев" работи много бавно, с много малък персонал, по всяка вероятност с много задръжки. Знаете, че тя беше съставена на квотен принцип и един такъв елементарен пример с агент "Гоце" беше укрит поради болшинство, което вътре в комисията се изказа против изнасянето на информацията за агент "Гоце". Сегашната комисия я гласят да работи по същия начин и може би временно ще успеят, но в перспектива тяхната игра е загубена.

Ще има нови закони, ще има и нови комисии. Комисията „Гаук“ работеше с 3000 човека персонал. Ако спазим пропорциите, то би следвало в България да има персонал от 1500 човека, а иначе ако го направят с 15 човека, нещата няма да свършат и след 300 години, към което се стремят.

Кой се опитва да осуети избора ви в комисията? Имате ли обяснение?

Разбира се, че имам обяснение, явно се страхуват от такива като мене. Аз съм се разправял с тях 50 години, ако трябва още 50 ще се разправям и те знаят как аз го правя. Няма да спра на половината път. Всичко тайно, трябва да стане явно, както е казал Мефистофел във „Фауст“.

Как сте се разправяли? Обвиняват ви, че сте се занимавали с терористична дейност?

Тези обвинения са недоказани, разправял съм се с твърдост и с изобличаване, за което съм си плащал, но още не е направен баланса на получените и нанесените удари и това ще стане един ден и ще видим кой печели и кой губи.

Как приемате обвиненията, че взривяването на паметника на Сталин е било тероризъм?

Приемам го като смешно по няколко причини - първо никъде взривяването на няколко стотин килограма бронз не може да се определи като терор; второ, когато ме съдиха за тази работа, самата Държавна сигурност и подчинения на нея съд и прокуратура не посмяха да квалифицират деянието като терор, а като обществено опасно престъпление. Явно днешният министър на вътрешните работи и неговите служители са по-католици от папата, щом отиват по-далеч от обвиненията си от бившата ДС.

Но и това, ако оставим на страна - аз, както знаете, съм оправдан от Върховния съд. Това означава издаване на бяло свидетелство за съдимост, в което пише неосъждан. Следователно никой няма право да ми лепва този етикет.

Тогава защо ви е отказан достъп?

Трябва тях да ги питате. Те не дават мотиви.

Ваши критици твърдят, че излизането ви от България не може да е станало без съдействието на тайните служби?

Те могат да твърдят каквото си искат, но аз имам документите, в който е отразен техният ужас от научаването, че аз съм успял да пресека границата.

От какво се ужасяват и какво пише в тези документи?

Пише, че преди да избягам са водени разработки срещу мен, подготвя се нов процес, който трябва да завърши със смърт, а ако този сценарий не успее има заповед за петгодишното ми изпращане в Белене, което е напълно достатъчно при произвола, който цареше тогава, резултатът да бъде същият.

Ще покажете ли публично тези документи?

Когато стане необходимо, да.

Как наистина заминахте за чужбина?

Заминах нелегално, с добра организация.

От това, което се случва, какъв извод можем да направим за присъствието на бившите тайни служби в политическия живот днес?

Изводът се налага сам по себе си. Нещата са толкова очевидни, че не знам нужно ли е нещо да се казва, но има международни процеси, с които те ще трябва да се съобразят и рано или късно истината за ДС ще бъде разкрита.

www.epochtimes-bg.com/2007-01/2007-03-13_03.html

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 19 години 5 месеца #14009
Истината за ДС/НСС се знае просто трябва да се рабпространява и всичките служители на НСС агенти на ГРУ да влязат на топло за дълго време.

clubs.bol.bg/index.php?t=msg&th=11138&ri...81bd3f2187b2bc505cc8

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.