Родопите правят крачка към възстановяване на прекъснатите си връзки с Беломорието
trud.bg/a/articles/%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0...B8%D0%B5%D1%82%D0%BE
Но калдъръмът от римско време на места още стои. И римските мостове още са там. Ако погледнем топографска карта, ще видим нещо очевидно: от Барутин право на юг, през Чавдар и Бръщен, се излиза директно към Сидиронеро и Драма. Това е най-късата линия от вододела между централните и западните Родопи към Бялото море, използвана векове наред - докато една изкуствена граница не прекъсва естествени икономически и човешки връзки.
Време е да отворим и последния затворен път. След Рудозем - Ксанти логичната следваща стъпка е ясна. Затова ставам инициатор за започване на разговори за възстановяване и отваряне на стария път през прохода Елидже - път с история, икономическа логика и бъдеще.
По трасето на този път от Пещера до Бялото море се стига за приблизително 135-145 км, а от Доспат - само 85-95 км. Родопите заслужават да възстановят прекъснатите си връзки с Беломорието.
==============================================================================
На мен ми бе пределно ясно, че ЕС, т.е. възстановената Римска империя ще възстанови старите си пътища. Статията го показва ясно. Но, днешното население не иска да живее в България, то просто иска да пътува, където може и най-вече да може да напусне територията при първа възможност, да се евакуира, да не остава тук и да се бори, дори това да коства живота му. Демократите, 90-сетте години казваха: "Защо трябва да водим войни за тези територии, с войни, така и не успяхам да си ги върнем, ЕС ще ни ги поднесе на тепсия." Само че, от другата страна са гърците. Те искат Родопите и Пловдив. Границата е за това - да прекрати щенията! Моето е дотук, вашето е, оттук натам, прекрачите ли го - меч и секира! Гърците от това разбират

)) Отварянето на тези пътища прави връзката двупосочна, но тук вече въпроса е, кой ще се възползва най-добре от нея, гърците или полуделите по Бело море, майни и софьенке? Вервайте ми, гърците ще си вземат своето, а ние ще лапаме отново миризливият данайски!

)) Защото не се научихме, че с гърците не можем да бъдем нито братя, нито съюзници! Ако имаме наше при тях, трябва да си го земем със секира и с меч! Те, неслучайно въведоха нови правилз а движение и яки солени глоби в евро, за да окултурят дивите степни ездачи и да ги направат гърци, като ги научат да си плащат, а когато те дойдат в Родопите и в Пловдив, те знаят, че за тях, няма да има никакви санкции, само ползи! Затова, казвам, че гърците ще си вземат своето, а ние, ще загубим и това, което имаме! Вие, ще научите гръцки език, но гъркъ нема да учи български! Само га е женен за българка и това в случаите, когато е в изцяло българска среда. Има един такъв, тука при мене, магазинер, грозен, да си еве мамито! Как може да се зема такъв мъж?

)) Затва сега, българката капе очи по мен, гъркъ, седи така отстрани! Капиш ли очите, капиш ли ги, Севдо моме? Капиш ги, ма нема та огрее!

)) Виж, мъжът ти грък, може да загуби главата си... Скоро

)) Той не знае, че аз съм му дигнал мерника

)) Дигнал съм му го

)) "Дуйни ми, льохни бел ветре... ", плаче глупака, нарежда в песента... Природните духове на Родопите защитават планината, изолират я от гръцкият свят, затварят пътя за Драма, защото Свещеното Огнище трябва да бъде бранено, а загубилият себе си, българин вика белият вятър да му отвори пътя "магия-контрамагия", битката с гърците е вечна, докато те не бъдат изтикани от Балканите и върнати в Египет!