Руския език-диалект на Българския
Вот, к примеру, что говорит доктор филологических наук, ведущий научный сотрудник Российской Государственной библиотеки, профессор Татьяна Миронова: в современном русском языке более 55 процентов слов – церковнославянские. И грамматика у нас общая, процентов на 70. Большинство из нас даже не догадывается, что говорит на чистом церковнославянском, используя привычные слова и обороты.
Ей вторит профессор В. Троицкий: по исследованию лингвистов, 55 процентов русского языка восходит к церковнославянскому.
А вот, что по этому поводу говорит Церковь. Епископ Иларион (Алфеев): Церковнославянский язык отличается от русского только некоторыми грамматическими формами, семантикой отдельных слов и словосочетаний, особенностями синтаксиса, который в славянском языке чаще всего копирует греческий синтаксис, и небольшим количеством слов (несколько десятков), отсутствующих в современном русском языке. На освоение этого материала требуется не так уж много времени и сил.
Для тех, кто не знает, следует объяснить, что церковнославянский язык возник на основе древнеболгарского путем переводов на него с греческого Библии и других религиозных книг, осуществимых славянскими просветителями Кириллом и Мефодием в IX веке, но, в целом, это фактически — древнеболгарский язык.
reconkista.ru/russkiy-yazyik-dialekt-bolgarskogo/
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
За песните, благодаря за предложението, Ванина. Но напоследък музика почти спрях да слушам. Нещо не се чувствам добре и през повечето време лежа и си мисля. Имам някъде украински песни, но не ми се търси из архива, а той е огромен. Но питай В., той има поне един диск с такива песни. Не е нужно да плащаш на украинските евреи за нашата си музика.
Може би не му е мястото тук, ама ми се ще да разкажа за един сън, който се повтаря вече няколко пъти. Сънувам, че съм умрял и идват 12 здрави мъже, облечени в черно. Носят ковчег, поставят ме в него и ме носят в планината. А там ни чакат 12 беловласи старци, целите в бяло. Сложиха в едната ми ръка меч, в другата щит. На гърдите ми сложиха жезъл Отстрани поставиха лък, стрели и копие. И съдове. После захлупиха предварително иззиданата гробница с каменна плоча. Нека не казвам какво пишеше на нея. Коленичиха, казаха каквото трябваше и си тръгнаха. Това беше Съветът.
Знам, че няма до тогава да съм жив. Но знам, че България ще се възроди.
Близо до Светилището?Елтимир писа: Много има за чистене, Ванина. Но Защита има и Отпорът срещу враговете ни бъде страшен.
Може би не му е мястото тук, ама ми се ще да разкажа за един сън, който се повтаря вече няколко пъти. Сънувам, че съм умрял и идват 12 здрави мъже, облечени в черно. Носят ковчег, поставят ме в него и ме носят в планината. А там ни чакат 12 беловласи старци, целите в бяло. Сложиха в едната ми ръка меч, в другата щит. На гърдите ми сложиха жезъл Отстрани поставиха лък, стрели и копие. И съдове. После захлупиха предварително иззиданата гробница с каменна плоча. Нека не казвам какво пишеше на нея. Коленичиха, казаха каквото трябваше и си тръгнаха. Това беше Съветът.
Знам, че няма до тогава да съм жив. Но знам, че България ще се възроди.
Сетих се, за думата хлапаци, на украински е хлопци. Хлапак - хлопец.Елтимир писа: Напълно съм съгласен. Но не е само руския език. За сръбския казват, че е завален български. А веднъж един от участниците в тоя форум в колата си ми пусна диск с украинска музика. Ами тя си беше направо на български език! И все пак моята мечта почна да се сбъдва. Руснаците макар с неохота, но вече признават духовното върховенство на България. Изглежда почнаха да осъзнават, че без Българите Русия няма да я бъде.
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.