Махат от учебника Вазовия “Кочо” Четивата за зверства и насилие отиват
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
Нека всеки да действа в любимата си област на историята, културата и науката. Смятам, че с течение на работата и обсъждането ще разберем необходимото ниво на задълбоченост, изчерпателност, безпристрастност и личен принос.
Какво предизвикателство, а?!
Нашата цивилизация, нашата България навлиза в новата епоха!
Ха сега да видим, колко глупости има в тези няколко реда! Значи да изберем по-малкото зло и кое е то бе, господа лингвисти? Ми що пък да не вземем да изхвърлим окончателно от употреба не само буквата “Ъ” ами и звука и повече никога да не го ползваме, че да не затрудняваме англоговорещите по света. Че защо трябва мен или който и да било българин да го засяга дали чужденеца щяло да му е трудно да учи или произнася думи на български! Дали го бърка бай англичанина как аз уча ограничения му език, в който няколко букви правят един звук, а една дума има по 20 значения?
Друго следствие е, че ще започне масова смяна на табелите на населените места, улици и т.н., за да са изписани на два езика. В колко европейски държави го има това?! Разбирайте, че някой пак ще се налапа с пари от тази акция. На година се дават по около 1,5 млн.лв. за смяна на табели, а при масовата смяна кой знае колко ще са!
За мен лично е важно на табелите да си пише името на кирилица и на никакви азиятски чингели пък дали ще има добавка на английски ми е все тая.
Но как ви се струва ние да въведем такава "система за транслитерация" и да пишем "тенк ю", "гуд морнинг" и т.н. Идиотско е нали? Обаче обратното не е идиотско, даже е модерно, защото така са им казали. Всичко е в главите на хората. Така, че ако се промени мисленето на хората, ще се промени и самата скапана действителност, която ни заобикаля.
Разбира се, че съм против такива лайна като транслитерация и тн - не ме разбирай погрешно. Българският език е уникален, матерният език структурира мозъка и неговите неврони които са показател и метод за развиване интелигентността и мисловните способности. То остава да си задгърбим и езика и сме до там.
Аз лично обожавам нашия език и ми доставя изключително удоволствие да го говоря....нали ми се налага с месеци да говоря предимно друг! После още повече се наслаждавам на българската реч!!!!!
Съгласен съм, бивша учителко Елена, че има дълъг списък от много добри имена.Нима мислите "госпожо" ,че не мога да изброя и аз все още бушуващи пламъци на просвещението? Лошото обаче е,че мога да умножа списъка по 100 и да го нарека "Противоположен". Следващия път ще казвам "с изключение на госпожа Елена и нейните колеги,подготвили децата да устоят на бъдещото разложение на личността,преди да се пенсионират".
Язвителен си ... тъжно. Поне 20 годинки имам до "пенсия", ако ... ги доживея де...XauMaHa писа: Съмнявам се,че дечко означава "отдалечен с определена възрастова граница".
Съгласен съм, бивша учителко Елена, че има дълъг списък от много добри имена.Нима мислите "госпожо" ,че не мога да изброя и аз все още бушуващи пламъци на просвещението? Лошото обаче е,че мога да умножа списъка по 100 и да го нарека "Противоположен". Следващия път ще казвам "с изключение на госпожа Елена и нейните колеги,подготвили децата да устоят на бъдещото разложение на личността,преди да се пенсионират".
"Дечко" е едно позабравено вариативно обръщение на по-възрастен човек към по-млад от него и в моя случай съдържа в себе си предимно ... носталгия по щастливите ми учителски години. Извини ме , ако съм те засегнала, "Хай-Ма-Не"-НЦЕ (или Хай-Ма-НеЧКО)
Малък принос към разширяване на познанията ти по морфология на БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК в частта "Обръщение", ... :
дете - детенце (най-употребяван модел)
дете - дечко (по аналогия с чич-КО, лел-КО и т.н.)
щъркел - щъркелЧЕ, щъркелЧО (ако е ... ПОРАС/т/НАЛ)!!!
и т.н. ....
Не съм от "Мислещите" явно, ма карай .. тва е СЕРСЕМ друга тема и ...
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.