Както знаем, една огромна част от електоралните единици поставиха начело проекта ГЕРБ, да ръководи държавата. Преди не много време, изразявайки своето недоволство от Тройната. Така е било винаги, след като в Републиката, която от Народна, стана просто Република се е качвало ново правителство. В началото са много хубавите предизборни обещания, на които се показва само опаковката, но не и съдържанието. След изборите - съдържанието се отваря, и се размирисва. Миризмата е дълга и протяжна. Или получава се, перифраза на фразата: "Вместо пасти, яжте лайна", защото предишното правителство е направило, "това и това" и ние не можем да направим нищо друго. Късата памет на електоралната единица, термин, с който нарекоха човека в Републиката след въвеждането на демократичните избори в нея, съвсем забравя, че няма правителство, което да е дошло на власт, и да не се оплаче от предишното. Не помните ли? Това е тактиката на управление в Републиката - колко са лоши предишните и колко са добри днешните. Но никога "лошите" не бива наказвани. Те само биват посочвани, заплашвани и толкова. Парадокса се състои в това, че и "добрите" днес, ще станат "лоши" утре. Тъй е това, защото човек, както си менява лявата и дясната ръка,за да свърши с тях една или друга специфична работа, така се меняват и партиите във властта. Въпроса е, че мулето, което яздят винаги е едно и също - тези, които са ги избрали. Такава безсмислена позиция в природата няма - жертвата сама да пристане на хищника. Но мулето си е муле, останало изведнъж без товар на гърба си, то се чувства некомфортно, линее, цял ден се търкаля в калта и надава жален и протяжен рев. Тогава идва нов стопанин и вместо да го обгрижи, той вземе, че го накаже - съдере му десет кожи от бой и му тури един още по-голям и тежък самар. За да е здраво и читаво мулето че му повишим товароносимостта. Колкото повече опъва юларя, толкова по-малко в калта ще се въргаля и реве.
Така, драги ми, електорат и поредното демократично избрано правителство ви съдира кожите от гърба. Но най-интересен е данъка мощност за електромер. Аз съм истински изумен! Що за чудо е това - данък мощност? Звучи ми като данък въздух или данък за това, че сте се родил. Данък мощност на електромер! Аз съм удивен. Какво точно прави електромера? Ами, да ви лъже, че потребявате повече ток! Затуй му требе тая мощност, щото лъжата не се ражда току така, и нея трябва енергия да я захрани, че да се роди. Може би, покрай дебатите за Белене и Козлудуй се е пръкнало това ново изобретение на българския икономически гений, да се чуди човек. Там едни чичковци дълго и протяжно се караха и спореха над дилемата "да бъде или да не бъде". От този или от онзи, че вземем пари, да я построим. Но онзи бил свой, пък другия - техен човек. И после, най-накрая са открили решението, както Архимед във ваната с вода: Еврика! Ще ги вземем пак от мулето с данък мощност електромер. Парадоксите на "Парадокса" в Републиката на Парадоксите.
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.