НЕПАЛ СТАВА РЕПУБЛИКА СЛЕД 239 Г. МОНАРХИЯ
Снимки: ЕПА
От световната политическа карта от вчера изчезна една от малкото оцелели през ХХІ век монархии - непалската, предадоха световните агенции.
В столицата на хималайската държава Катманду започна работа учредителното събрание, което гласува за официално отменяне на съществуващата от 239 години монархия и за обявяването є за република. Историческата мисия е възложена на почти 600 депутати, които бяха избрани след общите избори на 10 април.
Създаването на нова конституция е ключова стъпка в мирния процес, с който бе сложен край на десетилетното въстание на маоистките бунтовници.
След официалната церемония по откриването на учредителното събрание депутатите започнаха работа над текста на новата конституция на страната. През следващите две години събранието ще изпълнява функциите и на парламент.
Считаният за въплъщение на бог Вишну крал Гянендра ще се превърне в обикновен данъкоплатец, а държавен глава ще бъде избран от парламента президент, коментира Франс прес.
Кралят на Непал Гянендра Бир Бикрам Шах Дев, който е последният монарх от династията Шах, има две седмици да напусне двореца си в Катманду. Направено е предложение "в официално изявление кралят да бъде помолен да освободи двореца Нараянхити", заяви говорител на маостите в първия ден от заседание на учредителното събрание на страната. Според него политическите сили са се обединили около един срок от 15 дни, в който кралят ще трябва да напусне. Пристигането на депутатите от събранието в Катманду беше придружено от демонстрациите на хиляди противници на монархията, които преминаха с призиви като "Скъпи Гянендра, напусни страната".
Кралят на Непал Гянендра се възкачи на трона през юни 2001 година, след като неговият брат крал Бирендра бе убит. Новият крал стана непопулярен сред поданиците си, след като през февруари 2005 година разпусна парламента и пое цялата изпълнителна власт. Последваха масови протести и Гянендра бе принуден да възстанови парламентарната демокрация през април 2006 година.
Във връзка с голямото събитие властите обявиха дните до 30 май за почивни, за да дадат възможност на непалците да отпразнуват съдбовните промени в историята на тяхната страна. В столицата и други градове вчера се проведоха масови митинги и манифестации, а вечерта завърши със заря и фойерверки.
www.monitor.bg/article?sid=&aid=158257&cid=1&eid=1379
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
Всичко това, ние го видяхме много отдавна във Френската революция, която превърна всички французи в "граждани".
Евреите създадоха въз основа на това идеята за републиканския модел като "прогресистки", като "преобръщащ основите на световната история". Този начин на мислене се е загнездил дълбоко в съзнанието дори на българина днес и като му кажеш: "монархия" и той скача като ужилен. Защото тя не е "прогресистка", т.е. това е нещо упадъчно, нещо от тъмното минало, което не му носи просперитет. Той, горкия, съвсем не се замисля, дали "републиката" му носи просперитет?! Не се замисля, просто го приема, че републиканския модел е винаги "прогресистки". Може да сме зле, може да сме, ама много зле, но да се държим за "републиката", защото онова, нещо "монархията" е нещо много лошо, то е нещо минало, назадничаво
Е, това искане на маоистите-комунисти кралят да напусне двореца и страната не е ли същото, като онова, кралят на Франция да напусне Тюлейри, а пък нашия Симеончо - да напусне страната?
Прозирайте хора, прозирайте!
Лошо нещо било кралят да е въплъщение на Вишну, ама не протестират срещу това, че фараонът пък е въплъщение на Ра или Хор в древен Египет, ама древен Египет е история и с нищо не плаши евреите. Не е е въпросът в това, че Непал е монархия, премахването й, не решава въпроса с все повече клатещото се световно управление на юдеите, те искат да премахнат идеята за Кана/ Царя в съзнанието на човека! Тях Идеята повече ги плаши!
Протестират срещу това, че Кралят разпуснал парламента и иззел всички правомощия. Ми я си представете сега, ако нашия Парламент го разпусне един Кан и ги избеси всичките депутати по уличните лампи. Аз съм първия, който ще стане поданик на тоя Кан, а не "гражданин".
Затова г-н Гянендра, елате в България и станете Кан! От вас искаме само едно като начало - разпуснете за Бога, "Българският парламент" - това котило на Злото!
Съвсем нормално е въплъщението на единия Бог - Кана да премахне стихийните митологични божества - депутатите, в който и да е парламент, на която и да е република.
Трябва да изберем - с богове ли искаме да живеем или с Бога?
Гянендра не ни трябва.
Можем да го попитаме обаче, защо като е бил на чело на Монархията не си е свършил работата и не е отървал народа си от партизаните-паразити?! Друг въпрос е, че пред нас не е отговорен, а пред непалците.
И нашите монарси също можем да попитаме ако бяха живи, защо, защо, защо .. какво не ви достигна в борбата .. народа ли е виновен или е нещо друго, кажете?! А вие като сте монарси били заобиколени от старейшини и съвет.. не се ли поддавате на корупция?! Не ви ли заслепява властта над хората, или като сте намесници земни на Бога, сте безгрешни?! Кой грозен гарвън ви кълвеше мозъка, да се харесате на новите си съседи, а не на нас. А ако грешката е в народа, защото сме ви следвали сляпо ли сме виновни, защото сме ви следвали не сляпо, или пък защото сме били бунтари?!
Аз като съм обикновен човек. Вярвам в Бог. Знам също, че имам връзка с Бога и всеки един останал я има, само трябва да се вслушваме повече в чуствата си и в разума си.
За мен лично тези думички-названия на управленчески системи губят смисъл.
Контактувал съм с непалци преди 4 до 6 години - не бяха доволни от положението си, ама въобще! Съгласен съм, че някои си бягат от късмета, но тези случаи с днешните преселения на народите не са само в следствие на незнание и глупост.
Явно е, че и монархията и монарха толкова са си вършели работата .. една антилопа да речем, в дивата природа като се разболее, едва тогава става плячка за хищтниците, така ли е!
Дори и Никола Николов е избягал преди време ... знам, че не е бягал от монархия, а от република. Но за мен повтарям тези думички-названия на управленчески системи губят смисъл. Важното е какви личности и идеи са с управляващите. Идеите трябва да са нашите - на народа, а личностите техни си, но не какви да са. Що се отнася от къде - може и от село да са, може и от някой градски квартал/както даваш пример, Йордане, с Жана Д'Арк/. Междудругото намирам нещо общо в твоя стил с този на Елтимир ... леко пеперлив, няма лошо.
С което искам да кажа, че залагам на ефективността на системата. Нашите монархии са били ефективни, много, много отдавна. И най-искрено бих се радвал да сме ефективни пак. За това приемам Саракта. Но въпроса за тези личности - канът, боилите и колобрите е тъмна вода в момента .. от къде това доверие у хората в днешно време!!
Всъщност има от къде - първо ще се наложи да се извърши действие оправдаващо доверието след това.
Този начин на мислене се е загнездил дълбоко в съзнанието дори на българина днес и като му кажеш: "монархия" и той скача като ужилен. Защото тя не е "прогресистка", т.е. това е нещо упадъчно, нещо от тъмното минало, което не му носи просперитет. Той, горкия, съвсем не се замисля, дали "републиката" му носи просперитет?! Не се замисля, просто го приема, че републиканския модел е винаги "прогресистки". Може да сме зле, може да сме, ама много зле, но да се държим за "републиката", защото онова, нещо "монархията" е нещо много лошо, то е нещо минало, назадничаво smil4334ad8a149e0.gif
Защо ми се струва, че това е продължение от другата тема. Ако е така и ако се отнася до моето мнение си в грешка, голяма грешка. Грешни изводи.
Няма да потретвам това което повторих!
Не ставаше въпрос за нищо "модерно" или пък "прогресистко", просто мнение за нещо различно от сегашното, та вие не искате ли същото. А то че не е в пълен консенсус с твоето мнение грешка ли е.
Не съм си помислял за име даже, камо ли република. А и до колкото ми е известно републиките дават право на дадени политически "герои" да стоят на сцената с години, години, години наред - за което съм против, против кариера на гърба на данъкопладците!
Междудругото намирам връзка между думите прогресивен и агресивен, а най-малкото бих искал да е управление агресивно. Защото самозащитата, която ни е нужна признавам дори и с прилагането на сила ако трябва, няма нищо общо с агресията.
news.ibox.bg/news/id_1932139689
Забележете това;
"Служители в дворцовия архив са изразили загриженост за съдбата на съхраняваните в него документи, някои от които са на две хиляди години."
На малоумните маоисти, дето ще облекат непалците във ватенки тоя архив не им трябва. Но на ешхеназита ще му се израдват особено
А за непалците тепърва им предстои да изминат пътя, по който ние вървим. Сега ще почнат кражбите, боричканията за власт, грабежите и т.н. Демокрация по комунистически - кво да го правиш.
Към поста на Йордан обаче искам да сложа едно уточнение. За мен българския Саракт го няма вече от 800 години или по-точно след кончината на последния велик от Бога владетел Иван Асен втори. Саракт при кобургите просто не може да е имало, защото тия не отговарят на най-важното условие - да са българи. Да не говорим, че йодеите са се постарали веднага след Освобождението да ни турят чужд княз МАСОН - Батенберг. Да, централния площад в София носи името на един масон. Те дори не си го крият този факт.
Не съм съвсем убеден, че Далай Лама и Непалския Крал са истинските духовни водачи на нациите си! За мен те са по-скоро светски такива, а истинските "духовни генератори" са анонимни "обикновенни хорица" в някой манастир или селце - високо в Хималаите...!!! Дали е съвпадение опустошителното земетресение в Китай и предхождащите го събития в Тибет и Непал..?!! Склонен съм да приема, че НЕ...!!! Нещо любопитно! Миналата година излезе една информация "между другото", че Китай е провел успешен метеорологияен експеримент на територията на Тибет - предизвикан бе първия изкуствен снеговалеж с цел увеличаването на пълноводието на реките в Китай и борба със сушата в някои райони..!!! Какво излиза..?!! И двете страни в конфликта използват едни и същи похвати! При едните е заложено на технологията, а при другите на древни познания и техники на духа...!!! Ако логиката ми е вярна, много скоро Китай ще отвърнат на удара! Остава да видим къде и как...?!!!Мещера писа: Не знам непалският или тибетският духовен /уж-за мен/ водач днес се извини на китайските официални власти за туй,че бил казал,че Китай бил разтресен от земетресение като...НАКАЗАНИЕ.....................
По въпроса република или монархия съм си блъскал главата много часове
- В републиката основният плюс е и главният минус. Декларирането на "свободната" инициатива и равноправието на всички хора. Така се дава възможност на хора без образование, без морал да участват фиктивно в един управленчески процес, който решава не само тяхната съдба, но и общата такава. Дори на идея това звучи лошо, защото уеднаквяваме един рецидивист, педофил, масов убиец и какви ли не още изроди, със един инженер, свещенник, майка на няколко деца. Ако една такава система приравнява лошите хора с добрите, това за мене е лоша система. Но главното нещо, което трябва да се разглежда в случая е управленския елит. Президент или министър-председател, човекът стои на този пост, за максимум 5 години на мандат. При максимум от 2 мандата. Тоест извлича каквито дивиденти намери, барем администрацията свърши някаква положителна работа, припише ги на себе си и си сдава бъкиите на новопристигащия. Оставя му цял куп каши да има с какво да се занимава. И да, лошите моменти от управлението му са последици от лошите решения на предишния глава.
- В монархията,(не говоря за съвременните такива) има два вида хора. Управлявани и управляващи. Обикновенният човек няма такава власт върху бъдещето на страната си. Престъпника си е престъпник и му остава единствено правото да среща презрителното отношение на обществото върху себе си, докато към добрите и "послушни" граждани монархът би трябвало да е благ. Монархът би се грижил за държавата, като за своя собственост. Негови са земите, водите, горите и народа включително. Слабата страна на този тип управление са "дворцовите игри", както и погрешната преценка на управника по дадени проблеми. Също така принципът на онаследяване на власта по кръвен принцип, позволява на определени организации (интересно кого ли имам в предвид) да озурпират власта по определен начин и да доведат държавата под техен диктат.
- В Саракта(така както аз го разбирам или бих желал да е) обществото е най-силно структурирано. Хората от много семейства са организирани и сплотени в родове, които си имат свой водач, представител. Този водач има роля да следи за благополучието на собствения си род. Естествено, той ще върши тази си работа, защото хората вътре са негова плът и кръв. Той ще прави това, съобразявайки се и с интересите на хората от чуждите родове и при спорни ситуации между родове, водачите им ще се разберат помежду си или чрез някакъв арбитражен съд. Родовите водачи от даден географски район на страната, се отчитат пред даден намесник. Намесниците се отчитат пред Кагана. Структурата е проста дървообразна и според мен, възможно най-ефективна. А кой да бъде Кагана. В миналото Кагана е унаследявал власта по рождение. Тоест това е вид монархия, но подобрена такава. Ако във формулата за държавност прибавим Тенгрианството, то се получава структура по здрава от гранит. Тенгрианството и Саракта са просъществували съвместно толкова хиляди години, че на практика са двете страни на една и съща монета.
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.