Българският език. "За" (официално) и "Против" (реално)

преди 18 години 4 месеца #26545
Драги съфорумци, съзнавам, че интернет все още няма тази сила на официална институция, каквато понякога ни се иска.

Но ви моля да обърнете внимание на слденият линк:

www.bgpetition.com/knijoven-balgarski/index.html

Ако одобрявате подкрепата за българският език (който е закрепен конституционално, но не е защитен де факто), моля, разнесете го по всички български форуми - даже и по не особенно дружественните на този.
Това е важно, и в моменти като този наистина трябва да се загърбят различията и да се обърнем към общото и свързващото ни - а именно: език, Род и Родина.
Аз поне така смятам и така постъпвам.

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 18 години 4 месеца #26567
Нямам думи... Затриват всичко Българско. Иде време разделно. Всъщност ВРЕМЕ Е!

преди 18 години 4 месеца #26568

merry писа: Нямам думи... Затриват всичко Българско. Иде време разделно. Всъщност ВРЕМЕ Е!

Ами да не стоим и да гледаме като пукали, а да покажем на себе си и хората около нас, че не признаваме тези българоубийствени закони и си имаме наши собствени, които смятаме да спазваме. На който не му харесва да се ебе в гъза!

преди 18 години 4 месеца #26569
Само и единствено българския народ има право да определя какво да се случва в тази държава. Ако някой от някъде се появи и започне да ви казва какво е правилно или кое не му покажете един среден пръст и му кажете, че от такива еврейски номера нямаме нужда!

преди 18 години 4 месеца #26570
Сега си мисля и друго. Според конституцията, всички закони, нормативни и поднормативни актове не могат да й противоречат. Така че една такава промяна в закона, след като противоречи на конституцията, означава, че е невалиден и няма съд, който да Ви осъди, ако не го спазвате тоя закон. Но защо компетентните "Майстори на ЗЛОТО" измислят такъв противоречив закон? Значи на принципа "Днес в София, утре и в други градове" те пробват как робите, т.е. тези които се самоопределят като такива, ще реагират на тази промяна. После съвсем хладнокръвно ще гласуват промяна в конституцията за да изгладят това недоразумение. Ако някой се възмущава от тази свинщина, защо продължава да се надява, че политическата система работи за българите и българщината? Трябва да си олигофрен за да се надяваш, че с недоволство ти ще се оправят нещата в твоя респективно народна полза! Покажете малко самочувствие и смелост и ще видите, как се стопява гадорията!

преди 18 години 4 месеца #26576

Запознат писа: Сега си мисля и друго. Според конституцията, всички закони, нормативни и поднормативни актове не могат да й противоречат. Така че една такава промяна в закона, след като противоречи на конституцията, означава, че е невалиден и няма съд, който да Ви осъди, ако не го спазвате тоя закон. Но защо компетентните "Майстори на ЗЛОТО" измислят такъв противоречив закон? Значи на принципа "Днес в София, утре и в други градове" те пробват как робите, т.е. тези които се самоопределят като такива, ще реагират на тази промяна. После съвсем хладнокръвно ще гласуват промяна в конституцията за да изгладят това недоразумение. Ако някой се възмущава от тази свинщина, защо продължава да се надява, че политическата система работи за българите и българщината? Трябва да си олигофрен за да се надяваш, че с недоволство ти ще се оправят нещата в твоя респективно народна полза! Покажете малко самочувствие и смелост и ще видите, как се стопява гадорията!

"Обичам миризмата на напалм рано сутрин...!!!" С тази реплика започва една сцена от един велик филм на Копола - Апокалипсис сега....!!! Целият абсурд който ни заобикаля (не само законите) толкова дълбоко се е пропил в това общество, че все повече си мисля, че единственото възможно пречистване е това с огън...

преди 18 години 4 месеца #26589
В допълнение към темата на Пасков - стенограмата от парламента:

"ДИМИТЪР КАМБУРОВ: .... Затова у мен буди недоумение един факт и една наглед дребна промяна – в чл. 16 от Закона за народната просвета, с който от държавните образователни изисквания се изважда усвояването на книжовния български език - § 2. Първо, не е важно каква е логиката на тази промяна, при положение че един от основните зрелостни изпити си остава българският език и литература.Второ, пресата и обществото отдавна са обезпокоени от ниската степен на владеене на официалния език на българите. И кой друг, освен Министерство на образованието и науката трябва да се грижи за неговото нормално опазване?Трето, обучението по български език е гръбнакът на българското образование от първо отделение до 12 клас. Затова това обучение има необходимост от стандарти - това е крайно необходимо.Второ, намерението на Министерство на образованието и науката в момента, когато държавата се тресе от скандали, основно конфликти на интереси, основно в пътния фонд, се е сетила, че учителите могат да изпаднат в същия конфликт на интереси. Дори е дефинирано какво представлява този конфликт и учителите ще трябва да подават декларации един месец след влизането на този законопроект в сила. С този маньовър за отвличане на вниманието смятам, че нищо няма да се постигне. Първо, смятам за ясно, че преподаването в училищата вече не дава необходимата подготовка на децата. Едно проучване показва, че децата, които не вземат частни уроци, постигат средно оценка между 4-4,30 от приемните изпити. Това изследване е от закрития Институт по образование.Трето, очевидно децата се нуждаят от допълнително обучение, имам предвид частни уроци, за преминаване в по-горни нива на системата – във всички случаи.Сигурен съм, че тази разпоредба няма да има резултат и да доведе до нищо. Във всички случаи тя ще изостри до голяма степен взаимоотношенията в училищата. ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ: По отношение казаното от господин Камбуров, приемам, че това може да е законодателна несполука, но ще си позволя да се разгранича от някои неща.Искам съвсем ясно да кажа, че държавното образователно изискване за книжовния български език не създава книжовната норма на езика. Да не би някой да е с обратното мнение? Книжовната норма на българския език се създава от Института по български език към Българската академия на науките и се записва в речниците.Какво ще стане, ако го няма това държавно образователно изискване? Откровено казано, нищо, защото това, което се учи по български език, е в държавното образователно изискване в учебното съдържание. Не знам кой го е измислил, всъщност знам, вие можете да се досетите кой го е измислил през 1998 г.. Този текст е измислен тогава. И като беше толкова важно, защо не взехте до 2001 г. да приемете това образователно изискване? Защо? (Реплики.) Защото приемаме така законите – едно към гьотуре.По отношение на декларациите, аз не вярвам, че проф. Камбуров е за това да има конфликт на интереси. Познаваме се доста време, не мога да повярвам, може би това не е най-важният конфликт на интереси в българското общество, с това съм съгласен. Може би има много по-тежки конфликти. В крайна сметка аз това мога да реша, ние тук това можем да решим. Но това не е маловажен случай, защото може би като размери на интензитет на въздействие на страните може би не е най-важният, но като разпространеност особено в големите градове според мен не е за подценяване. Според мен си заслужава да направим тук някакво усилие.Знам, че е малко дребнаво, но не мога да издържа на изкушението. Националният институт по образованието, който цитирахте с някакви данни, е закрит през 2004 г. Не знам какви са данните, но при положение, че той е закрит през 2004 г., правете сметка откога са данните.ДИМИТЪР КАМБУРОВ: Предполагам, че данните от 2004 г. досега не са станали по-различни."

и подробен линк: www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=5...=show&gid=163&id=883

Ние хубаво правим и подписваме петиции, но кой ли ни слуша...същата работа като с тези прословути "референдуми" - които никога не се случват. От страх ли, от що ли...:)
Всъщност като се замисля, тези петиции може да служат точно като база данни за определени служби, или иначе казано са нагледен списък на имена и адреси на хора - будни, мислещи и родолюбиви. Подобно мнение е изказал и "Тихичко" в друга тема:)

преди 18 години 4 месеца #26611
Тук таме духовете се разбуниха, назрява протестен митинг...

за повече информация: www.nauka2007.org/

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.