ЧЕСТИТ 8 МАРТ
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
Исс, точно тези протести са първопричината и повода днес да се чества този празник, и щом не ни харесва идеята, която олицетворява този празник, какво всъщност празнуваме? Не съм съгласна с това да се абстрахираме и осъдим първопричината, но да перефразираме и преиначим идеята, така както на нас ни е изгодно. Ако ще се празнува, ами нека се празнува така както е замислен, и който се солидаризира с идеята нека си чества, ако ли не, въобще да не се празнува.iss писа: ...точно с тези протести на жените е започнал феминизма,който е убийствен за семействата ни...
Размиват се понятията и същността и затова именно аз не харесвам 8 март.
Не може да осъдим борбата, която е водила Клара Цеткин и да казваме, колко е убийствен за семейството феминизма, който тя е предизвикала, но на неин гръб, да намерим чудесен повод да се чувстваме специални и да празнуваме. Ако празнуваме, това автоматично означава, че се съгласяваме с нейните идеи. Аз съм силно объркана!
Това е все едно, юдеин, който отрича Христос, да празнува „Велик ден” и да казва, че той не вярва в идеята, която е породила този обичай, но все пак това е много хубав празник, защото харесва боядисани яйца и козунак./примера е съвсем произволен, но надявам се аналогията да е ясна/
Няма как да отричаме Идеята, поради която се е породил празника, а в същото време да го празнуваме.
П.П. Това е моето мнение и причината, поради която аз не празнувам, и не целя да убеждавам никого в правотата на моята гледна точка.
Всеки има нужда от внимание и то не само един ден в годината, и мъжете също имат такава нужда, но за тях няма специален ден, в който ние-жените, да ги накараме да се чувстват специални и да им подаряваме разни ненужни вещи, а и да имаме повод да нацелуваме всички колеги наред, както сега се случва на 8 март с жените? Винаги ми е било тъпо, че с един карамфил, поднесен ми на 8 март, мъжете си "извоюват правото" да ме прегръщат и целуват и то не за да се почуствам аз специална, а защото именно сега имат повод да направят това, което иначе няма как да им се случи.
Идеята ми е, че аз нямам нужда от вниманието на всички мъже, които познавам, достатъчно ми е вниманието на един точно определен мъж, който има значение в моя живот.
И в крайна сметка, аз наистина нямам нужда от 8 март или някоя друга дата, за да се почуствам специална, красива, ослепителна,... Жена . Нямам нужда от специален ден, в който да ме разглеждат като особен биологичен вид, за да се чувствам добре. Чувствам се прекрасно през почти всички дни в годината, защото съм щастливо, усмихнато и оптимистично създание. Разбира се има дни когато ми е криво, но това може би е породено от факта, че съм именно Жена.
Винаги ми е било смешно, като чуя, че 8 март е деня на който аз трябва да се почуствам... Жена?
Ами то от 500 километра си ми личи, че съм жена и досега никой не е имал съмнения по този въпрос.
Не искам карамфили и не искам да ми пожелават да съм силна и борбена/разбирайте да си извоювам равноправие, ако трябва да следваме идеята на празника 8 март/, защото когато аз искам, съм изключително силна и издържлива, а когато Не искам, мога и да съм слаба и нуждаеща се от мъжка закрила и помощ...
Просто не си чела достатъчно за 8-ми март.Както и за Клара Цедкин...Дари писа: Исс, точно тези протести са първопричината и повода днес да се чества този празник, и щом не ни харесва идеята, която олицетворява този празник, какво всъщност празнуваме? Не съм съгласна с това да се абстрахираме и осъдим първопричината, но да перефразираме и преиначим идеята, така както на нас ни е изгодно. Ако ще се празнува, ами нека се празнува така както е замислен, и който се солидаризира с идеята нека си чества, ако ли не, въобще да не се празнува.
Размиват се понятията и същността и затова именно аз не харесвам 8 март.
Уже в древнем Риме существовал женский день, который отмечали матроны. В этот день матроны - свободно рожденные женщины, состоящие в браке, получали от своих мужей подарки, были окружены любовью и вниманием. Рабыни тоже получали подарки. И кроме этого, хозяйка дома позволяла невольницам в этот день отдыхать. Облаченные в лучшие одежды, с благоухающими венками на головах, римлянки приходили в храм богини Весты - хранительницы домашнего очага.
8 марта, современный праздник женщины, день весны и красоты, отнюдь не всегда был таким романтичным. Эта дата имеет давнюю историю и весьма туманное происхождение, разъясняет ИИ «NewsProm.Ru».
Вообще-то, поклоняться женщинам именно 8 марта начали еще древние римляне. В этот день матроны — свободнорожденные женщины, состоящие в браке, — получали от своих мужей подарки и были окружены вниманием и заботой. Кроме того, 8 марта даже рабыни освобождались от всяческих обязанностей. Облаченные в лучшие одежды, с благоухающими венками на голове, римлянки приходили в храм богини Весты — хранительницы домашнего очага.
Историю же празднования Международного женского дня принято связывать с именем революционерки Клары Цеткин. Именно она на
Празника на жените-мироносци не е плаващ като еврейския пурим и като много от християнските-той се чества винаги на 8-ми март.Восьмое Марта призвано было отвратить советских людей от религиозных праздников: масленицы, приходящейся примерно на то же время; и Дня жен-мироносиц, отмечаемого в третье воскресенье после Пасхи и считающегося православным Женским днем.
...и вече се води борба да се въскреси старата-древна идея за 8-ми март
www.st-nikolas.orthodoxy.ru/news/mvronos.htmlНастоящим же русским "женским днем" можно считать день св. жен-мироносиц во второе воскресенье после Пасхи. Вообще же на Руси множество праздников испокон веку связаны с Богородицей, и первым христианским правителем тоже была женщина – св. Княгиня Ольга.
А колкото до Клара Цеткин и тази дата -ето малко хронология:
Историю же празднования Международного женского дня принято связывать с именем революционерки Клары Цеткин. Именно она на международной конференции женщин в 1910 году в Копенгагене провозгласила идею ежегодно отмечать 8 марта как день рождения женского пролетариата. Выбор Цеткин именно 8-го марта в качестве даты празднования Международного женского дня вызывает разноречивые объяснения.
Согласно официальной, широко известной версии, Женский день был приурочен к событиям 1857 года, когда 8 марта текстильщицы нью-йоркских фабрик прошли маршем по улицам города. Они требовали 10-часовой рабочий день, светлые и сухие рабочие помещения, равную с мужчинами заработную плату. Работали в то время женщины по 16 часов в сутки, получая за свой труд гроши.
Мужчинам после решительных выступлений удалось добиться введения 10 часового рабочего дня. На многих предприятиях в США возникли профсоюзные организации. В то историческое 8 марта во многих городах Нью-Йорка сотни женщин вышли на демонстрацию, требуя представления им избирательного права.
Однако ряд историков называют и другую — религиозную — причину возникновения праздника, согласно которой в намерения Цеткин входило связать историю женского социалистического движения с историей ее народа — евреев. А именно с той страницей этой истории, которая рассказывает о Есфири, жене персидского царя Ксеркса.
Царица Есфирь, воспользовавшись неотразимым воздействием на Ксеркса своих чар, спасла свой народ, иудеев, от истребления. Взяв с царя, не знавшего о ее происхождении, обещание, что он уничтожит всех врагов, которые покушаются на ее народ, Есфирь предотвратила планировавшиеся «еврейские погромы».
Есфирь обратила царский приказ против самих персов, желавших истребить иудеев, в честь чего день 13 Адара (этот месяц еврейского календаря приходится на конец февраля — начало марта) стал праздноваться как праздник Пурима.
Дата празднования Пурима в иудейском религиозном календаре является «скользящей», как в православном — дата празднования Пасхи. Однако, число празднования Пурима, пришедшееся в 1910 году на 8 марта, закрепилось и прижилось.
В 1911 году Женский день впервые отмечался 19 марта в Австрии, Дании, Германии и Швейцарии. Тогда более миллиона мужчин и женщин приняли участие в манифестациях. Кроме права избирать и занимать руководящие посты, женщины добивались равных производственных прав с мужчинами.
В России впервые Международный женский день отмечался в 1913 году в Петербурге. В прошении на имя градоначальника было заявлено об организации " …научного утра по женскому вопросу». Власти дали разрешение, и 2 марта 1913 года в здании Калашниковской хлебной биржи на Полтавской улице собралось полторы тысяч человек. Повестка дня научных чтений включала следующие вопросы: право голоса для женщин; государственное обеспечение материнства; о дороговизне жизни.
В следующем году во многих государствах Европы 8 марта или приблизительно в этот день женщины организовали марши в знак протеста против войны.
В 1917 году женщины России вышли на улицы в последнее воскресенье февраля с лозунгами «Хлеба и мира». Через 4 дня император Николай II отрекся от престола, временное правительство гарантировало женщинам избирательное право. Этот исторический день выпал на 23 февраля по юлианскому календарю, который в то время использовался в России, и на 8 марта по григорианскому календарю.
Международный женский день 8 марта с первых лет Советской власти стал государственным праздником. С 1965 года этот день стал не рабочим. Существовал и его праздничный ритуал. В этот день на торжественных мероприятиях государство отчитывалось перед обществом о реализации государственной политики в отношении женщин.
Постепенно Международный женский день в стране терял свою политическую окраску. В 1977 году Организация объединённых наций объявила 8-е марта Международным женским днем. Слово «борьба» из названия праздника исчезло, а 8-е марта стало праздником женщин, весны и любви.
После распада Советского Союза день 8 марта остался в перечне государственных праздников Российской Федерации. Отмечается Международный женский день и в странах СНГ: в Азербайджане, Грузии, Казахстане, Киргизии, Молдавии, Таджикистане, Туркмении, Украине, Белоруссии.
Ще се въздържа от психологичен анализ на написаното защото със сигурност няма да ти харесаДари писа: От друга страна, ако е въпрос само да се почустваме специални в определен ден от годината, нека това да е на 21 януари или 18 юли или коя да е дата и да се нарече "Ден на Майката" или "Ден на Любимата Жена" и той да се празнува независимо и да не е ангажиран по никакъв начин с 8 март.
Всеки има нужда от внимание и то не само един ден в годината, и мъжете също имат такава нужда, но за тях няма специален ден, в който ние-жените, да ги накараме да се чувстват специални и да им подаряваме разни ненужни вещи, а и да имаме повод да нацелуваме всички колеги наред, както сега се случва на 8 март с жените? Винаги ми е било тъпо, че с един карамфил, поднесен ми на 8 март, мъжете си "извоюват правото" да ме прегръщат и целуват и то не за да се почуствам аз специална, а защото именно сега имат повод да направят това, което иначе няма как да им се случи.
Идеята ми е, че аз нямам нужда от вниманието на всички мъже, които познавам, достатъчно ми е вниманието на един точно определен мъж, който има значение в моя живот.
И в крайна сметка, аз наистина нямам нужда от 8 март или някоя друга дата, за да се почуствам специална, красива, ослепителна,... Жена . Нямам нужда от специален ден, в който да ме разглеждат като особен биологичен вид, за да се чувствам добре. Чувствам се прекрасно през почти всички дни в годината, защото съм щастливо, усмихнато и оптимистично създание. Разбира се има дни когато ми е криво, но това може би е породено от факта, че съм именно Жена.
Винаги ми е било смешно, като чуя, че 8 март е деня на който аз трябва да се почуствам... Жена?
Ами то от 500 километра си ми личи, че съм жена и досега никой не е имал съмнения по този въпрос.
Не искам карамфили и не искам да ми пожелават да съм силна и борбена/разбирайте да си извоювам равноправие, ако трябва да следваме идеята на празника 8 март/, защото когато аз искам, съм изключително силна и издържлива, а когато Не искам, мога и да съм слаба и нуждаеща се от мъжка закрила и помощ...
...и вече се води борба да се въскреси старата-древна идея за 8-ми март
Аз също не го празнувам
Интересно е, след като този празник е на основа на древната идея за почитание на Майката, ние трябва ли да го честваме по начина и в датата, която ни е наложена от юдео-комунистите.
Оставям настрана християнските празници, мен ме интересува как той е бил честван в Тенгрианството? Това е един отворен въпрос, защото говорим, че в основата му стои една много древна идея.
По-сетнешните религии могат да я обличат в техните си дрехи, това си е тяхна работа.
Мен ме интересува бялата дреха на тази Идея, нейната изначалност.
Какво значи "достатъчно" четене? Не се осланям само на четене, а наблягам и на мислене и не на последно място на усещане.Но хайде да започнем с информацията, с която разполагаме.iss писа: Просто не си чела достатъчно за 8-ми март.Както и за Клара Цедкин...
)))С мнението си спомагаш за разпространението на хитро замисляната и заличаваща народното съзнание и традиции еврейска идея.
"Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените.
Започнал като политическо събитие, празника постепенно става част от културата на много страни (предимно Русия и страните от бившия Съветски блок).
В някои страни денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях (предимно колежки) - нещо като комбинация от западните празници Ден на майката и Свети Валентин. В други страни темата за политическите и човешки права на жените, отстоявани от ООН, са силно застъпени, и на политическата, и обществени борба на жените по света се гледа отговорно и с надежда.
Първият Ден на жената е отбелязан на 28 февруари 1909 в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарното време на деня е свързано с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.
В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908, когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване. На 27 август 1910 в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените социалистки, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. На следващата година, Международния ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 във Франция и Русия. Въпреки това, пожар във фабрика за дрехи в Ню Йорк убива повече от 150 работнички. Високата смъртност се приписва на липсата на превантивни мерки. На Запад Международния ден на жената се отбелязва през 1910-те и 1920-те, но постепенно замира. Той се подновява със зараждащия се феминизъм през 1960-те.
Демонстрациите на жените в Русия се смятат за първия етап на Руската революция от 1917. На 8 март 1917 работничките от Петроград излизат на демонстрация срещу глада, войната и царизма. След Oктомврийската революция в Русия, участничките във Втората международна конференция на жените-комунистки през 1920 в Москва също препоръчват Осми март за Международен ден на жената.
През 1965 8 март е обявен официално като неработен ден и празник на жената в СССР. И днес денят е неработен в Русия и други страни от бившия Съветски съюз - Беларус, Молдова, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Украйна, както и в Македония и Монголия.
В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911, през 1915 е първото публично честване.Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944.Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти, особено в държавните учреждения. Даже празника получава неофициалното наименование „ден на колежката“.
От тази информация аз не виждам какво общо мога да имам с този празник, така пламенно лансиран от комунистите.
За каква народо психология и традиция става въпрос тук, че чак пък аз със своето мнение спомагам именно заличаването им? Какво именно е общото между 8 март и Българската жена?
Нека да си зададем въпроса:"Знаят ли Българките, какво точно празнуват на 8 март?" Тук мъжете от форума биха могли да помогнат ако зададат този въпрос на жените, които са около тях/ съпруги, майки, колежки/ и след това да споделят отговорите, които са получили.
Аз съм задавала този въпрос и съм получавала отговори абсолютно свободно интерпретирани и уклончиви и в крайна сметка се стига до там да ми казват:" Абе я не се задълбавай толкова, и се възползвай от това, че един ден в годината ще те носят на ръце...!?!" Това ако е народопсихологията която разрушавам, ами добре нека я разруша, в този и вариант никому не е нужна.
Нека да си го кажем, че този празник е така харесван не заради някаква обредност с която е свързан или с някаква конкретна древна традиция /подчертавам свързана с Българките?/, а просто за да имаме повод да се почерпим,да имаме повод да получим подарък и цвете, и въобще за да си доставим едно моментно удоволствие.
Ти си права, че има план за заличаване на народните традиции и той е твърде успешен именно защото Българинът, като цяло спря да мисли, за каквото и да е, най-малко за празниците, какви са, защо се празнуват имат ли някаква взаимо-връзка с него самият...факта, че сега се празнуват всякакви вносни празници и се пощурява по тях, а нашите български, които именно са наситени с нашата си психология и традиции се загърбват и се третират като демоде, говори твърде красноречиво...
Факти?
8 март, св.Валентин, Хелоуин- нищо незначещи за българите празници, но се приемат много добре и се празнуват с нужните там джунджурийки-сърчица, цветенца, тикви и страшилища.
Еднажден, Еньов ден, Бабин ден-кой се замисля за тия исконно наши си и древни празници, кой пази тези наши традиции...?
Това е по въпроса за този 8 март, който е свързан с Клара Цедкин.Не мога да го приема за мой и да го чествам.
Сега обаче, тъй като наистина за първи път чувам за този древен празник честван на 8 март, но не владея добре руски, може ли накратко да ми разясниш връзката между този древен празник и Българската жена?Да си чувала случайно че празника е много по древен ?
Исс, ако мислиш, че един психологичен анализ на моята личност би допринесъл за развитието и обогатяването на самата тема, аз нямам нищо против, а дали ще ми хареса-това касае само мен. Даже може да ми е интересноiss писа: Ще се въздържа от психологичен анализ на написаното защото със сигурност няма да ти хареса
Но ми се ще да те попитам:Мислиш ли ,че темата която се обсъжда е персонална???Нали ти ясно че всяка жена би могла да се изкаже точно така???Глобалното съзряване не се нуждае от еднолични описания ,а от всеобщо преоткриване на ценности и традиции....било то и от тяхното видоизменяне...
Не мисля, че темата е персонална, но как иначе ако не чрез персоналните мисли, мнения и умозаключения, може да се спомогне, за едно по-мащабно преосмисляне на дадения въпрос. Казваш, че всяка жена би могла да каже това, но защо именно не го казва? Защото не и е изгодно!
Ами и аз съм за това да преоткрием традициите, но не чуждите, а нашите си , древни и и сконно български традиции. Съвсем сериозно мисля, че това ще е предпоставката и първата крачка към възраждането на Българският Саракт.а от всеобщо преоткриване на ценности и традиции
Царица Естир, използвайки неотразимото си въздействие върху Ксеркс, своя чар, спасила своя народ – юдеите от изтребление. Взела от царя, незнаещ за нейния произход, обещание, че ще унищожи всички врагове, които нападат нейния народ. Така Естир предотвратила планираните еврейски кланета.
Естир обърнала царската заповед срещу самите перси, желаещи да изтребят юдеите. В чест на това този ден 13 Адара ( този месец от еврейския календар се пада в края на февруари, началото на март), започнал да се празнува като празник Пурим.
Датата на празнуване на Пурим в юдейския религиозен календар се явява пълзяща, както в православието – датата на празнуване на Възкресението.
Веднъж датата на празнуване на Пурим през 1910 г се паднало на 8 март. И така се закрепил този празник и останал да се празнува на тази дата и до днес.
Ето това е приблизителния ми превод от руски. След известни мъки.
Мога само да отбележа, че жената като оръжие се е използвало от евреите векове след това, та и до днес. Нека си спомним как цар Александър се сдоби с жена еврейка и как рухна Второто Българско Царство.
Нека си спомним как Клинтънчо, след като се опита да кривне от правия път, Синедриона му прати една "стажантка", която бързо го укроти и вкара в правия път. Тя наистина "поработи" върху "егото" му, като почна отдолу-нагоре.
И тогава логично идва въпроса: "Това ли искат да направят юдеите от Българската жена?"
Нима Естир и Клара Цедкин са образците, които Българката трябва да следва?
Официално се оттеглям от Войни на Тангра,които възприемах като разпространители на словото...нямам място сред кошер в който осите са повече от пчелите...
Успех на всички!
Бъдете здрави!
Ден Грее!
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.