Телекомунизации
Държавен контрол чрез личните e-mail-и телефонни разговори?
Интернет-доставчиците ще имат задължението да пазят в продължение на 6 месеца информацията за e-mail адресите, с които общуват техните клиенти.
Това ще бъде записано в новия Закон за далекосъобщенията, който трябва да бъде приет до средата на следващата година, съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията.
В обновения закон ще се запише и изискване към телекомуникационните компании да съхраняват номерата, с които разговарят абонатите им, но в продължение на една година.
В момента това изискване се записва от КРС в лицензите на операторите, поясниха експерти от държавния орган.
То обаче трябва да залегне в закона, за да отрази новата директива на Европейския съюз, която ще влезе в сила от 2007 година.
За България се очаква това да стане с 6 месеца по-късно, отбелязва Дарик радио.
Държавата ще плаща за това изискване към компаниите, обясниха още експертите.
В момента новият Закон за далекосъобщенията, срещу който КРС има редица възражения, се намира в Агенцията по телекомуникации.
news
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
Просто така искат така го правят. дали има въобще ред и цел тоя свят?..
А иначе бих ви препоръчал да не ползвате ICQ вече. Сега всичко минава директно през Нетинфо (abv.bg). Вероятно вече е наложен пълен контрол върху ICQ-съобщенията.
Ей, хич ме няма по тая `врътка` с криптирането на писмата.georgi_nz писа: Ами тогава ще криптираме по специалните писма. Нека си блъскат глвите.
Аз работя по друга схема: човекът, който ТРЯБВА да прочете нещо специално от мен ... чака в пощата си и като получи писмото ми - копира на компа си и трие. Същото правя и аз.
Ма не е зле да ме светнете къде да прочета за тва `криптиране`, щото знае ли човек кога ще му се наложи ..ДА ИМРОВИЗИРА.
Севар, вече не минава ли номера с "прокси-ботушките"?
Това съобщение е редактирано от ЛЕМС на 12.10.2005, 12:16
Има програми които закодират текста и най-обикновен хакер не може да го прочете. Друг е въпросът, че има служби които разпостраняват "безплатно" такива програми- ей така от добро сърце.
В нета има системи (роботи) за прихващане на потоци информация по ключови думи. Например ако писмото ти или поста ти съдържат "експлозив" , "guns" , "дрога", .... и т.т.н доста вероятно е да се заинтерисуват от теб (дори без да те безпокоят). Така може би ще стане с моя пост, но не ми пука и службите да го духат защото не служат на нас българите а на друг господар.
Ако не досаждам нека спомена, че има и програми-шпиони. Представляват малки незабелижими понякога програмки, които се лепват за Уиндоса и от време на време пращат информация от твоя компютър някъде си по глобалната мража ( явно на поръчителя им) . Последните не винаги са вредни за всеки, но най добре да ги няма. Лепването става често при инсталиране на безплатен и хакнат софтуер. Например бях се "сдобил" с няколко шпиона от сиди към компютърно списание. Чувал съм , че съвсем легално закупен софтуер може да прави такава магария - дори на Майкърсофт.
Има и софтуер за ловене и махане на шпиони, но каква е гаранцията че новия софтуер не е шпионин? Лично ползвам такъв . Някакъв си шведски ми попадна с името AD Aware SE Personal. Сложил съм и Firewal - уж следи информацията от и към нета и всичко нерегламентирано от мен го спира.
Така, че повече предпазливост в нета никога не е излишна. Службите слухтят като "глухи прасета в тръстика". И ние им плащаме заплати за това .
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.