Колкото до орела, той има 12 пъпки на гърба си, в две колони, но в интернет, незнайно защо, има много малко снимки в гръб. Дори сега не успях да намеря. Намерих само една рисунка:
Спас Мавров твърдеше, че на гърба на орлето има 12 шишарки и сигурно е искал да го свърже с третото око по някакъв начин, но според мен тези „пъпки” силно наподобяват нецъфнали шипки. За числото 12 говореше неща, дето на мен ми бяха непонятни, защото според него 12-те еврейски племена били български и всъщност „шишарките” символизирали тях. Не знам за 12 български племена, но може и да съм ги пропуснал някъде.
Ще приложа едно голямо изображение на орела, за да видите и вие в детайл дали са шишарки или шипки.
Ето линк:
oi40.tinypic.com/2rxchkx.jpg
Шипката е едно от най-чудодейните растения в природата. Бабите ни я наричат царицата на билките, защото имала магически свойства. В нея се съдържа рекордно количество витамин C. В древността се свързва с Афродита и любовта. Като хералдически символ (но вече цъфнала) е присъствала в Западна и Северна Европа през Средновековието и до днес. Най-популярна е в Йоркшир като символ на монархията. Там я наричат кучешка роза или сребърна роза. Или с други думи „dog rose” на български се превежда като „шипка”, все пак шипката се води майката на розата.
Знаем за присъствието на белгите и Вента Белгарум в Британия. Обаче все пак не съм сигурен за тези неща по гърба на орлето.
Колкото до монограма, на много места виждам най-горния знак по различни начини. Това е много съмнително. Всеки си го нагажда, както му е удобно.
Тук горният знак е 1:1 с първата руна от плочката от с. Бяла. Ама това е някакво копие.
А ето го оригиналният монограм, на който присъства буквата Р в горния знак, но е слята с още един-два знака:
Обаче това Р ми изглежда като да е леко издраскано нарочно, защото дълбочината на фреската точно на буквата Р не е толкова дълбока. Нищо не се опитвам да кажа, просто търся и разсъждавам.
Не разбирам от монограми, но чисто аматьорски не мога да разчета нито „Петър”, катко се опитват нашите врагове да го изкарат, нито „Еспор”, както ми се ще на мен да бъде. Дайте някакви разяснения относно разчитането. Дайте да го свържем и с другите артефакти, намерени на това място.
И много лесно може да се разбере дали е стояло на знамената на византийците. Ако е стояло на някакъв метална пръчка/кол със знаме, значи трябва или да е отчупено от пръчката, някак си да се е поставяло в/у нея. Да, ама като го гледам това орле е направено да стои в/у хоризонтална плоскост, а не в/у пръчка. Счупен е десният му крак, но си личи, че за него не е имало закачена пръчка.