Връх Момчил (Свобода) Актуално състояние
picbg.net/pic.php?u=15032XBGYt&i=127494&file=.jpg
Църквата в Славейно. Едно рядко срещано явление
picbg.net/pic.php?u=15032XBGYt&i=127495&file=.jpg
В подстъпите към връх Момчил. Все по-често започва да се среща българският флаг
picbg.net/pic.php?u=15032XBGYt&i=127496&file=.jpg
Бетонната пътека на върха за кочаните. Построена върху старата светилищна пътека
picbg.net/pic.php?u=15032XBGYt&i=127499&file=.jpg
Остатъци от старата светилищна пътека
picbg.net/pic.php?u=15032XBGYt&i=127501&file=.jpg
Беседки за почивка на кочаните. Срещат се на всеки сто-двеста метра до върха, край стълбите
picbg.net/pic.php?u=15032XBGYt&i=127500&file=.jpg
Свещения извор, превърнат в чешма
picbg.net/pic.php?u=15032XBGYt&i=127502&file=.jpg
picbg.net/pic.php?u=15032XBGYt&i=127504&file=.jpg
Мелнично колело/соларна символика
picbg.net/pic.php?u=15032XBGYt&i=127503&file=.jpg
Остатъци от древните български обичаи
picbg.net/pic.php?u=15032XBGYt&i=127505&file=.jpg
Върхът в прегръдките на зимата
picbg.net/pic.php?u=15032XBGYt&i=127506&file=.jpg
Текето...
picbg.net/pic.php?u=15032XBGYt&i=127507&file=.jpg
Поклонение на Момчил войвода... Защото дошло е времето да заемем неговото място
picbg.net/pic.php?u=15032XBGYt&i=127509&file=.jpg
picbg.net/pic.php?u=15032XBGYt&i=127508&file=.jpg
Остатъци от древното българско светилище
picbg.net/pic.php?u=15032XBGYt&i=127510&file=.jpg
picbg.net/pic.php?u=15032XBGYt&i=127511&file=.jpg
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
Даже тук, в Москва вече няма никакъв сняг...
Горе как е? Белее ли се още? Или си ги изкачвал преди седмици?
Отиваш там,поглеждаш,съчувстваш,гризе те червеят на отмъщението,и в един момент хвърляш стотинки...да си платиш за изпитаното чувство и за гузната съвест...
Аз като ида там ще пусна от кръвта си на този паметник!
Да, в Славейно нямаше сняг, но на 2-3 километра под върха, снега беше до коленете. Вероятно е почнал да се стапя. На самия връх около 2000 метра си имаше солидно количество сняг, ниски облаци и мъгла, просто зима. Това беше около 10 април. Сега с вдигането на температурите е почнал да се стапя, вероятно.Manuroth писа: Точно в това село проблем с национализма и родолюбието никога не е имало, няма и да има в близко време. Колкото до снега, в Пампорово почти няма, какво остава за Славейно.
Мещера писа: Това със стотинките в основата на паметната плоча страшно не ми харесва!
Отиваш там,поглеждаш,съчувстваш,гризе те червеят на отмъщението,и в един момент хвърляш стотинки...да си платиш за изпитаното чувство и за гузната съвест...
Аз като ида там ще пусна от кръвта си на този паметник!
Аз мисля, че тук става въпрос за нещо повече, защото върха е изключително древно светилище, което е било почитано хилядолетия, та до днешни дни. Затова снимах стотинките. Стотинките са един вид дарове символични, които често се оставят и в християнските параклиси. Въпросът не опира до тюрбето и плочата на Момчил юнак сложена като опонация, въпросът е, че и двете лежат върху скалите на една невъобразима древност, още повече уникална с това:
"Старите хора разправяли, че на самия връх се намирали грамадни побити камъни, вероятно останали от праисторическо време и служили за астрономически наблюдения, а от там и за предсказания. Ежегодно провежданите религиозни ритуали на самия връх и празненствата на живописната поляна в подножието му, където се събирали представители от всички краища на Родопа планина (Рупчоска околия, Ахъчелебийска околия, Егридерска околия и Даръдерска околия)."
baniteinfo.org/zabelejitelnosti.htm
В своето описание "Аз разрових гроба на Енихан баба", Христо Красин описва именно унищожението на един такъв менхир, от иманярско му малоумие и духовен примитивизъм...
Твърде много станаха примитивите на тая планета...
Самите прозорци не изглеждат стъклени, а по-скоро от перплекс. Със сигурност камък не може да ги счупи, но за алпийска търнокоп не знам. Самата хижа в подножието е необитаема през зимата. Пътят към нея обаче е единствено от село Давидково, което както казах е кочанско. Има обаче и пътеки нататък, но до април най-вероятно са затрупани със сняг, което предполага добра екипировка. Самото теке наистина е построено върху древно светилище, което е груба грешка за кочаните от ДПС. Ако съм на тяхно място сам бих го махнал този саркофаг оттам, но те си знаят. Най-добре е българската държава да се намеси, но след като я няма остават природните сили или самите българи. Пред текето е плочата на Момчил юнак, последният Българин, който в продължение на години героично е отрбанявал Родопите от турските орди. Сложена е мисля от ВМРО, но е разбита от основата. Сега е изправена просто така, но най-вероятно ще бъде гътната като почнат да идват мюмюните.
Който има намерение да посети това място да има предвид, че най-близката свободна българска територия - село Славейно е на около 20 км от Давидково. Т.е. никакви въпроси към кочаните. Разклона към хижата е добре означен, а и можете да го познаете по хубавия път. Ето и снимка на самото теке или по-точно прозорците със мраморните плочи. В него са заминали и европарите от ЕС
И ще се ориентирам прекрасно по твоето описание.Да хвърля стотинка на плочата на Момчил чутовен Юнак...
Това тюрбе на връх Момчил определено не му е мястото там, който и да е тоя Енихан баба. За турците, той е символ на покоряването на Родопите. Според местните, по-рано е имало пак някакво теке, значително по-скромно и по-настрани, бутнато от комунистите през 60-те. Сега обаче основната им грешка е разрушаването на каменното светилище. Всичко останало е второстепенно. Досега не е имало място, където някой да е построил нещо върху древно светилище (било дори и православен храм) и да е останало читаво. Убеден съм, че и това тюрбе ще има подобна съдба.
Що се отнася до проливането на кръв там, може да се мине и без това, стига да се премисли добре. Самото афиширане тук също го намирам излишно, защото прави всеки изказал го заподозрян. Който има намерение да ходи там няма нужда да рекламира намеренията си по интернет. Макар и да не е толкова героично, важното е да е ефикасно. Един велик българин Боян (Лао Дзе) е казал, не започвай война ако не си сигурен, че ще я спечелиш. Всички ние останалите, дето хвърляме монетки там, можем само да му пожелаем успех. Снимките от самото тюрбе ще ги кача по нататък, че са в по-голям обем.
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.