За Кубрат Post memoriam
И мене думите "бейлик" началото ми завряха лайната, като ги видях...
После се оказа, че това е карта на съвременните волжки българи, които говорят почти изцяло на тюркски език доколкото е моя беден речников запас по турски: хабер=новина, буюк=голям, кючук=малък, и т.н. позволява да определя.
То ест, това е по техни хроники: Джагфар Тарихъ и по данни на други техни хронисти. Картата е тяхна, не наша.
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
На Съселов използвах само един термин, който е много точен - троене. Но той има доста добри неща. Има го и в нашия фолклор много често, така, че той самия не си го е измислил. А Числото 3 е е едно от най-съществените в древната ни вяра и Държава, а както се оказва по-късно и във всички останали религии.Пламен Пасков писа: Аз, честно казао, противоречие не видях, а по-скоро допълнение като гледна точка. Поне на мен така ми се стори.
Дали става дума за завръщане, или за разширяване, термина тежи според това: кое ползваме като отправна точка за това "завръщане":
1. Българските заселвания и удари над Византийската империя 3,4,5 и 6 век: практически постоянни и ежегодни, както отбелязват византийските хронисти; То ест, приемайки тези многовековни удари и заселвания като първични, Аспарух се завръща на място, което вече от векове е било заселено с българи.
2. Или приемаме, че трак (което означава див, суров човек на древногръцки, което не може да е име на народ) и българин е едно и също. Траките (българите) вече са наистина над 7000 години н Балканите. И сам Херодот е казвал, че са най-големия народ на света след индийците. Което значи, че е бил и тук, и тм, и има с какво да сравнява.
Ако приемем втората концепция, това ще означава, че бългри на Балканите е имало от над 7000 години, но това все още не е доказателство, че са тръгнали оттук. Защото пак за 7000 години преди Христа, битката на Кауравите с Пандидите, описана в Махабхарата, е достатъчно древна, и българите са взели участие на страната на победения род, както е указано в индийския епос.
Така че, кое да сочим като прародина, когато над 7000 години назад сме били и тук, и там, е сложно да се определи.
А и не виждам смисъл...
Важна е територията на Старата Велика България - това е най-точната карта, която съм виждал някога.
img110.imageshack.us/my.php?image=ad650kubratbulgaria3or8.jpg
За Съсълов аз, честно казано, съм с резерви.
Купих книгата и я изчетох с голям интерес, но останах с чувството, че е се е опирал главно на свои представи, които взаимства от други народи "по алюзия", да не кажа по непонятна за мен "индукция", а не на исторически извори, каквито не цитира въобще. Така че неговата хунорска теория, до момента, когато не бъде препотвърдена от поне още 2-3 източника, и то съвременници на тези събития, аз я оставям настрана и предпочитам да чета и вярвам на Петър Добрев и други историци, които си излагат вижданията на базата на цитати от източници които са хронисти и съвременници на събитията, а не по някаква вътрешна логика и умозаключения да реконструират историята.
Обикновено ортодоксалната наука не признава съществуването на Държави преди големия Потоп с вода, който е сочен преди 11 650 г.пр.н.е.
За тях всичко що започва като цивилизация започва от около 9000 гр. пр. хр. , а за някои дори от 5000 г.
Сещай се, защо съществуват такива скодоумни датировки. Защото в Книга Битие светът е сътворен през 6 хиляди и коя си година. Тоест цялата съвременна историческа наука е едно еврейско изделие и на нея не може да се има никаква вяра. Тя е пълна с ровене под краката и между тях
Когато говоря за това начало на Българите от Балканския полуостров, говоря за шестцифрено число преди новата ера, а не за близките 7000 години, които са много близък исторически период. Смешно е да се борави с такива датировки от хиляди години, когато говорим за дълбоката древност. Хилядолетията са древност, но не дълбока.
Най-много избеснях на датировката на светилището от Горно Дряново направена от не знам си кой скодоумен професор на 5-6000 години пр. Хр., когато е съвсем ясно, че скулптурата на Лъва (Сфинкс), която е изсечена там, говори за епохата на Лъва, която е около 11000 г., пр. Хр. , когато вероятно е свършвала ледниковата еопха и ледовете са започвали да се топят (според някои неотодорксални учени). Огнената сила на Лъва е именно за това - освобождение.
И ти ли ще се заразиш по манията да се цитират "източници". Ако аз напиша книга, тя ще стане ли "източник" и ще я цитираш ли?
Небесната вяра, Пламене е много повече от история, защото тя създава Историята.
Ирник житъ лѣтъ 100 и 8 лѣть, род ему Дуло, а лѣть ему диломъ твиремъ.
Гостунъ намѣстникъ сый 2 лѣт(а), родъ ему Ерми, а лѣтъ ему дохсъ твиремъ.
Куртъ 60 лѣть, дръжа, родъ ему Дуло, а лѣтъ ему шегоръ вѣчемъ.
Безмѣръ 3 лѣт(а), а родъ сему Дуло, а лѣтъ ему шегоръ вѣчемъ.
Сии 5 кънязь дръжаше княжение обону страну Дуная лѣтъ 500 и 15 остриженами главами.
И потомъ приде на страну Дуная Исперих князь, тожде я доселѣ.
Есперерихъ князь 60 и одино лѣто, родъ ему Дуло, а лѣтъ ему верени алемъ.
Тервель 20 и 1 лѣт(о), родъ ему Дуло, а лѣтъ ему теку читемь.
Твиремъ 20 и 8 Лѣтъ, родъ ему Дуло, а лѣтъ ему дван шехтемь.
Севар 15 лѣтъ, родъ ему Дуло, а лѣтъ ему тах алтомъ.
Кормисошь 17 лѣтъ, родъ ему Вокиль, а лѣтъ ему шегоръ твиримь.
Сии же князь измени родъ Дулов, рекше Вихтунь.
Винехъ 7 лѣтъ, а родъ ему Укиль, а лѣтъ ему имяше гор алемь.
Телецъ 3 лѣт (а), родъ ему Угаинъ, а лѣтъ ему соморъ алтемь.
И сий иного рода.
Умор 40 дний, родъ ему Укиль, а ему диломъ тутомъ
kitap.net.ru/mingazov/3.php
Например това, че първият чугун е отлят във Вложка България в 10век, в западна Европа го правят чак след 4 века, а в Русия - през 16 век, след зявладяването на Волжка България.
Или това, че Прокопий Кесарийски нееднократно и отчетливо твърди, че "хуните в древността са се наричали кимерийци, а в последствие са се нарекли българи"
Да припомня само, че в гръцките пък историци наричат пък кимерийците - траки, като дори в Илиадата е споменато за тях. Това е била и причината Ахил и траките-мирмидонци да не желаят да се бият срещу братя си защитници на Троя.
Интересен момент е и че в биографията на Буда (623-544г.пр.н.е) е записано,че в ранна възраст Буда е учил писмеността на хуните (свещенния древнобългарски Куниг, макар за "учените" - хуните, както траките били безписмени). И въобще, че древните ни предци - са дали голямо влияние на тибетяните и индусите.
Според Ведите народа на древните брахмани (или балагури както си го знаем ние), заедно с алпа Кубер е дошъл от България. За тибетяните или ранната им религия бонизъм няма какво да говорим. Името на свещеното за тях езерото Тангра в Тибет (главна цел на Химлер и Ахненербе в търсенето на Шамбала) е достатъчно да се спомене.
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.