drive.google.com/file/d/1Gk5S3q5Mqz26A4T.../view?usp=drive_link
Нa мен честно казано ми омръзна вече 20-сет години да се занимавам с фигурите на Първо управление на ДС и техните млади наследници като Гошко Владимиров. Бушувам целият от гняв и ярост и ако го набарам жив бих го одрал, но това едва ли ще реши нещата при продължаващото съществуване на Първи отдел на ДС или Историческият отдел. Значи, как да се осъществи сътрудничеството между научните ни среди и техните, когато, те се обръщат за мнение към нас и възпитаниците на ВТУ им отговарят с яростно антитенгриянство? Това със сигурност не прави никак добро впечатление на волжкобългарските учени и те просто се отдръпват. Целият коментар върху пръстена като артефакт е с цел да се извадят от 10-сет дерета вода, само и само, да се обори Шарифулин и неговото твърдение, че това е бог Тангра

)) При все, че, става въпрос за журналистическо подаване на информация и публикации. Със самият Шарифулин, едва ли е говорено, за да се види защо смята така! А, Шарифулин е археолог, не историк и то археолог с 30-сет годишен стаж. Това, означава, че, когато каже нещо, явно има някакво сериозно основание да го каже! Тук нашите двамка тузари от ВТУ проявяват и липса на колегиалност!
А, защо Шарифулин като археолог, смята, че пръстенът е от доислямският период. Защото той го намира в омешани археологически пластове, т.е. този пръстен не е попаднал по пътя на късната търговия през 13 век. Ето, какво казва той:
"Животът тук не е прекъсвал. По-ранните слоеве са преработвани от следващото население. Те са живеели, строили, сеели. Затова много находки, които ясно са датирани отпреди монголското нашествие, се намират в слоя на Златната орда или даже в по-късен".
Мога да кажа на г-дата историци, с моят опит на терен, че, това е точно така и аз съм го виждал това омешване на пластовете върху много от нашите тука праисторически селища, защото върху тях непрекъснато има ниви, които се сеят поради богатата почва!

))
Другото, което искам да кажа, че вече адски ми писна е, че на пръстена е стилизирано изобразено животно и то дракон

)) Стилизирано изображение на дракон, много характерен символ за волжките българи и днес, сиреч Барадж на техният език или Трек/Трьок (радост за тракизиращите серафимци и фолисти) Това е родов пръстен с родовата тамга на българи почитащи алпа Субан Барадж Трек Верени. Те, най-вероятно са били скотовъди (или пък земеделци). Фамилията им вероятно е била Барадж или нещо подобно. Може да не е пряко свързан с Тангра, Владимиров, но е свързан със системата и пантеона на българското тенгриянство!